Sinds 1986

Behang verven

Ben je in de loop der jaren uitgekeken op uw behang van je slaapkamers, woonkamer of gang, maar je hebt eigenlijk geen zijn en tijd om deze ruimtes opnieuw te gaan behangen door een behanger?

Dan kan je kiezen voor een goedkoop en sneller alternatief namelijk je behang verven of overschilderen.

Als je je oude behang op de juiste manier schildert dan kan er eigenlijk niets misgaan! Lees hier alle tips hoe je het beste je glasvezel behang of papier behang zelf of laat verven.

behang-laten-schilderen

Over behang heen schilderen

Door over behang heen te laten schilderen door een schilder bereikt u een snel en mooi resultaat en u kunt de ruimte echt de uitstraling geven die u graag wilt.

Wilt u een andere kleur of is het oude behang vlekkerig geworden, dan is het overschilderen van uw behang met een nieuwe verflaag de goedkoopste oplossing.

Leest u stapsgewijs hoe het schilderen van behang in zijn werk gaat zonder dat u bobbels krijgt en nog meer interessante aspecten zoals de kosten en de soort verf die u kunt gebruiken.

Niet al het behang is geschikt om er overheen te schilderen. Voer eerst de onderstaande test uit en voorkom een hoop problemen.

Als erkend en goed aangeschreven schildersbedrijf krijgen wij veel vragen over hoe duur laten schilderen nu eigenlijk is. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

Natuurlijk is het inhuren van een binnenschilder of buitenschilder duurder dan u zelf uw glasvezelbehang of uw woning wilt schilderen.

Maar in onze ogen hoeft het inhuren van een schilder echt niet duur te zijn. Echter kan u ook een goedkope schilder inhuren. De gemiddelde prijzen van schilderen variëren enorm.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding voor uw nieuwe schilderwerk. Leest u hier alle prijsinformatie die u van tevoren moet weten voordat u overgaat tot het inhuren van een goede en goedkope schilder.

Hoe gaat behang verven in zijn werk?

Benodigde tijd: 5 uren.

U wilt over uw oude behang gaan verven en het behang compleet overschilderen wat moet u dan eerst doen?

 1. Test voor weekmakers in het behang

  Allereerst is het belangrijk dat u test of er weekmakers in het papier zitten. Week makende middelen houden het behang soepel zodat het papier niet snel scheurt.
  Door een test uit te voeren kunt u zien of het behang los gaat komen door de weekmakers. Hoe u dit doet?
  Maak een klein stukje nat en kijk na enkele minuten of het behang loskomt. Mocht dit het geval wezen dan kan u het behang niet gaan verven.

 2. Behang verfklaar maken

  Als uw oude behang geschikt is om te verven zullen er eerst voorbereidingen getroffen moeten worden. Maak de ergste vlekken eerst goed schoon met wat zeepsop en een ontvetter.
  Mocht het zo zijn dat op sommige plekken het behang in de loop van de tijd is losgelaten herstel deze stukken dan met behanglijm.
  Gaten in het behang zullen eerst gevuld moeten worden, anders wordt het resultaat niet glad. Gevulde gaten kunnen opgeschuurd worden voor het strakste resultaat.

 3. Ontvetten

  Ontvet het geheel, anders zal de verf niet hechten. Zorg er ook voor dat het oppervlak stofvrij is. Dit is eenvoudig met een vochtige doek te doen. Laat alles drogen voordat de verf of voorstrijk wordt aangebracht.

 4. Afplakken

  Dek de vloeren goed af en zorg ervoor dat de ruimte niet tocht. Tocht heeft invloed op het droging proces van de verf. Als deze te snel zou drogen dan krijgt u last van strepen of banen.

 5. Primer of voorstrijk aanbrengen

  Het is handig om wel een primer te gebruiken wanneer u uw behang gaat verven. Op deze manier bent u er zeker van dat de verf beter hecht. Bovendien verminderd het de kans dat de verf in het behang gezogen wordt. Hierdoor is de verf eerder dekkend en zijn er minder lagen nodig. Als het behang gekleurd is of een motief heeft is het verstandig om grijze voorstrijk aan te brengen. Dat maskeert de kleur het best.
  behang-laten-verven

 6. Behang schilderen

  Nadat de voorstrijk tijd heeft gehad om te drogen kan de toplaag aangebracht worden. Als de toplaag niet in een keer dekkend is kan een tweede en eventueel derde laag aangebracht worden. muren-sauzen

Over behang heen verven kan dat?

Nu u klaar bent op het behang te gaan over verven zal u een keuze moeten maken uit de verschillende verfsoorten en merken.

Kies niet voor een goedkope verf van een praxis of Gamma maar kies voor een kwaliteitsverf zoals Sigma of Wijzenol.

Behang verven met muurverf is dus zeer goed mogelijk, dit is vaak erg goede verf. Er kan simpelweg latex muurverf gebruikt worden voor het behang verven.

Wanneer er latex gebruikt gaat worden is het wel nodig dat het behang goed vastgelijmd en dus stevig bevestigd aan de muur is.

Een andere leuke mogelijkheid is om krijtverf te gebruiken om uw behang mee te schilderen. Door met deze verf te schilderen is het mogelijk om met krijt over het behang te verven.

De merk verfsoorten zijn zeer geschikt om behang over te schilderen zonder dat u in de problemen zal komen.

De prijs is wel iets duurder maar beter duurder dan een hoop gezeur achteraf.

Bij het aanbrengen van de verflaag is het belangrijk dat u met de verfroller de verf gelijkmatig verdeelt. Hiervoor kunt u een verf bak gebruiken die de verfrol voorziet van gelijkmatige verf.

Schilder baan voor baan de verf op de muren en overlap de banen goed met elkaar zodat u geen overgeslagen stukken krijgt.

Tijdens het schilderen ziet u altijd nog wel de banen, u kunt het resultaat alleen goed zien wanneer de verf gedroogd is.

behang-laten-verven

Na het schilderen

Als u klaar bent met schilderen is het belangrijk dat de verf rustig aan opdroogt. Nadat de verflaag droog is kunt u de tape en afplak plastic gaan verwijderen en heeft u weer prachtige frisse muren.

Mocht het zo zijn dat het behang loslaat omdat dit op geweekt door de nieuwe verflaag, laat deze dan eerst goed drogen en probeer de blaasjes en bobbels rustig terug te duwen.

Gebruik ook behanglijm om de losgelaten stukken behang weer vast te maken. Vervolgens brengt u nogmaals een verflaag aan.

Vinyl, glasvezel, vliesbehang of normaal behang

We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om over vinyl behang heen te schilderen. Het antwoord hierop is gemakkelijk: ja dat kan. Er kan simpelweg met een latexverf over vinyl behang heen geschilderd worden.

Ook voor glasvezel, vliesbehang en normaal behang geldt dat er met latexverf overheen geschilderd kan worden.

Het is bij alle behangsoorten wel zo dat het behang goed bevestigd moet zijn. Als dat niet het geval is, is er kans dat het behang gaat loslaten na het verven met latex.

Dit heeft er mee te maken dat latex op waterbasis is.

Creatieve ideeën

Een leuk idee is om reliëf behang te verven. U kunt bijvoorbeeld 2 verschillende kleuren gebruiken, over 1 baan behang bijvoorbeeld paars en over de volgende weer zwart. Wanneer u dit om en om doet geeft dat een erg leuk effect.

Wat ook een leuk effect geeft is om krijtverf over behang te gebruiken. Op deze manier krijgt u een krijtverf over een bepaald patroon en/of reliëf heen. Als u de krijtverf niet te dik aanbrengt zul je deze patronen blijven zien.

Schilder inhuren voor behang verven

Vind u het allemaal teveel werk worden en wilt u deze klus graag uit handen geven aan een schilder?

Huur dan een schilder in voor een betaalbaar uurtarief of vraag een geheel vrijblijvende een offerte voor uw schilderwerk aan.

Een schilder kost ongeveer €40 per uur exclusief de btw. Daar komen nog de kosten van de verf bovenop.

Vaak zien we dat schilders een vaste prijs rekenen voor een bepaalde klus.

Offerte voor behang verven

Na het invullen van ons offerte formulier kunt u een zeer aantrekkelijke prijs verwachten voor uw schilderwerk.

Het is niet zo eenvoudig om behang te verven. Dit moet volgens een speciale methode worden gedaan.

Het is dan ook niet verstandig om zonder enige ervaring aan deze klus te gaan beginnen. Wij als Schilder-Gigant reageren altijd binnen 2 dagen op een offerte aanvraag.

Als u dus de prijs wilt weten voor het behang verven kunt u bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen.

Vragen & Antwoorden behang overschilderen

Behang schilderen welke verf?

winterschilder

Als u behang wilt gaan overschilderen kunt u gewoon een goede latex muurverf gebruiken. Denk hierbij aan Flexa, Sigma of Wijzenol. Lees hier meer informatie betreft het schilderen van behang.

Welk behang kun je verven?

Ja zeker, Behang kan je schilderen mits dit niet goed vastzit. Doe altijd van tevoren op een klein muurtje een test en bekijk of u geen problemen krijgt zoals het loslaten of blazen in het behang.

Wat kost behang schilderen per m2?

schilder offerte

De prijs van het overschilderen van behang is vrijwel net zo duur als het schilderen van normale muren van stucwerk. Leest u op deze pagina alles over hoe duur behang schilderen door een schilder kost.

Behangen en schilderen wat zijn de prijzen?

goedkope-schilder

Wilt u uw muren laten behangen met bijvoorbeeld renovlies behang dan kan het behang meteen geschilderd worden. Leest u meer informatie over de kosten schilder, het behangen en schilderen van vliesbehang en de vierkante meter prijzen

Over behang heen schilderen kan dit?

Als u zelf uw behang wilt gaan verven kunt u het stappenplan op deze pagina volgen. Op deze manier houdt de juiste werkwijze aan en komt u niet in de problemen.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!