Sinds 1986

Kunststof kozijnen schilderen

Kunststof kozijnen staan er nu eenmaal om bekend dat deze weinig onderhoud nodig hebben.

Toch laten veel mensen hun deuren en kozijnen van kunststof schilderen van hun bestaande of nieuwbouwwoning.

Dit gebeurt vaak omdat ze de standaardkleuren van hun kozijnen niet mooi vinden of omdat de kozijnen van kunststof of aluminium lelijk gespoten of geschilderd zijn in het verleden.

Met het overschilderen of het nieuwe schilderwerk kunnen de kozijnen gemakkelijk een nieuwe kleur krijgen, en zal een hele andere uitstraling aan uw bestaande of nieuwbouwwoning geven.

Wij krijgen regelmatig met betrekking op de prijs vragen over het veranderen van de kleur van een kunststof kozijn. Denkt u hierbij aan prijsvragen zoals.

  • Wat kost het om mijn kunststof kozijnen in een andere kleur te laten schilderen?
  • Kan een kunststof kozijn of deur wel geschilderd worden?
  • Wat is een normale prijs voor het schilderen van kunststof deuren en kozijnen?
kunststof-kozijnen-laten-schilderen

Het laten schilderen van kunststof onderdelen door een professionele schilder zoals kozijnen, deuren of deurposten is niet heel goedkoop.

Maar in onze ogen hoeft dit ook niet duur te wezen. de gemiddelde prijzen van kunststof kozijnen laten schilderen of spuiten lopen nogal uiteen.

Bij schildersbedrijf de Schilder-Gigant vinden we dan ook dat u een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding hoort te krijgen. Lees snel verder en vind alle prijsinformatie die u zoekt.

Prijzen kunststof kozijnen laten schilderen

De prijzen voor het goedkoop opnieuw laten schilderen van kunststof kozijnen hangen van meerdere aspecten af.

Wilt u uw buitenkozijnen laten schilderen of kiest u juist voor uw binnen kozijnen? Het andere waar de prijs afhankelijk van is, is het oppervlakte van de kozijnen wat geschilderd moet worden.

Ook is de staat waarin de kozijnen verkeren natuurlijk belangrijk voor de uiteindelijke prijs.

Als de kozijnen in erg slechte staat zijn zullen er reparaties uitgevoerd moeten worden. Bij kunststof kozijnen is dit gelukkig niet vaak het geval.

Hieronder geven wij u een kostenoverzicht van de gemiddelde prijzen voor het opnieuw laten schilderen van kunststof kozijnen door een professionele schilder.

Deze prijzen zijn inclusief de btw, arbeid van de schilder en de verf.

BuitenschilderwerkPrijzen inclusief materiaal
Tussenwoning€ 800 – € 1600
Hoekwoning€ 1000 – € 2200
Appartement / flatje€ 600 – € 1600
Vrijstaande woning / nieuwbouw€ 4000 – € 7000

Zoals u kunt lezen zijn bovengenoemde kosten voor buitenschilderwerk de gemiddelde prijzen voor het laten schilderen van al de kozijnen in uw woning.

Het één en ander is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de kunststof kozijnen die geschilderd moeten worden.

Voor een meer exacte prijsberekening kunt u in het overzicht hieronder kijken. Hier staat de prijs per vierkante meter voor het kunststof kozijnen schilderen.

Binnen laten schilderenPrijzen inclusief materiaal
Vierkante meter prijs (m2)€ 25 – € 30
Per kozijn ( normaal )€ 15,-
Per deur ( normaal )€ 35,-

De bovengenoemde prijzen zijn inclusief de arbeid van de schilder en de kosten die hij hiervoor berekend per uur of per schildersklus.

Andere kosten

Als de schilder uw kozijnen komt schilderen dan kunnen er altijd nog extra kosten bij komen kijken zoals voorrijkosten of wellicht een steiger die gehuurd moet worden.

De kilometers die de schilder moet rijden tot aan de voordeur van uw huis moeten natuurlijk berekend worden. Ook de parkeerkosten zullen overgedragen worden naar de klant.

In de meeste gevallen worden ook de steigerkosten berekend als de schilder als voorbeeld uw kozijnen van uw dakkapel moet schilderen. Al deze kosten worden in de offerte vermeld onder extra kosten.

deuren-overschilderen

Zelf schilderen of laten doen?

Het overschilderen van kunststof kozijnen is een behoorlijke schildersklus. Uiteraard als u zelf overweegt de kozijnen opnieuw te schilderen zal u altijd geld besparen maar ook tijd kosten.

Een belangrijk aspect in deze is dat de schilderwerken aan kunststof wel goed moeten worden uitgevoerd. U wilt natuurlijk niet dat de verf binnen enkele maanden loslaat van het kunststof kozijn.

Het opnieuw schilderen van kunststof kozijnen neemt dus nog wel wat vakmanschap met zich mee en misschien is het daarom wel veel beter om een erkende schilder in te huren voor dit soort schildersklussen.

Een meester schilder heeft verstand van de juiste hechting en geef immers garantie op zijn nieuw aangebrachte schilderwerk.

Vraag gewoon eens uit nieuwsgierigheid wat een schilder gaat kosten voor het schilderen van kunststof deuren en kozijnen en vraag is vrijblijvend een offerte aan.

Risico’s van het zelf kunststof kozijnen schilderen

Mocht u een volleert schilder zijn is het risico voor u uiteraard niet van toepassing. Maar mocht u nog niet geschilderd hebben of nog nooit een kozijn geschilderd hebben willen we u toch graag het één en ander meegeven.

  1. Het is arbeidsintensief, weet waar u aan begint. Doe het niet even op een zaterdagmiddag. 😉
  2. De garantie op de kunststof kozijnen verliest u.
  3. Kozijnen kunt u beschadigen.
  4. Onderhoud van geschilderde kozijnen neemt toe.
  5. Aangebrachte verf kan gaan krijten.
  6. Bij het schuren van de kozijnen kunt u de ramen raken, dit zorgt voor krassen op uw raam.

Wilt u toch een andere kleur, en het liever zelf doen? Dan raden we u aan om met folie te werken. Deze folie kunt u over de kozijnen heen plakken. Dit is veel minder arbeidsintensief, alle kleuren zijn mogelijk en u verliest de garantie op de kozijnen niet!

Vervanging kunststof kozijnen

Het kan zo wezen wanneer je je kunststof kozijnen wilt laten schilderen u of de schilder erachter komt dat de oude kozijnen door slijtage of beschadigingen echter vervangen moeten worden.

Het laten schilderen van kunststof kozijnen is een flinke uitgave en als u binnen enkele jaren toch uw kozijnen laat vervangen dan is dit zonde van uw geld.

Omdat er momenteel veel goedkope aanbiedingen zijn voor het laten vervangen van uw oude kozijnen is het misschien de moeite waard om hiervoor een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Nadat u een offerte heeft aangevraagd kunt u zelf ondervinden of u goedkoper uit bent als u uw kozijnen vervangt of u ze toch laat schilderen.

kunststof-kozijnen-schilderen-kosten

Aluminium kozijnen schilderen

We weten allemaal dat houten kozijnen regelmatig een schilderbeurt nodig hebben omdat de verf het hout beschermt tegen vocht.

Dit geldt voor zowel binnenkozijnen schilderen – als buitenkozijnen. Binnen is veel vocht als gevolg van bijvoorbeeld koken en douchen en buiten komt er regelmatig vocht als gevolg van een regenbui op de kozijnen.

Kunststof kozijnen schilderen is dit wel nodig? Kunststof of aluminium kozijnen daarentegen staan bekend als onderhoudsvrij.

Deze hoeven namelijk niet geschilderd te worden. Maar kunststof binnenkozijnen schilderen is zeker mogelijk.

Er wordt weleens beweerd dat kunststof kozijnen niet geschilderd kunnen of mogen worden, maar dat is niet waar.

Er zijn wel een aantal voorwaarden waarmee rekening gehouden moet worden wanneer u kunststof kozijnen wilt gaan schilderen of laten schilderen, maar het is absoluut een optie.

Hetzelfde geldt voor aluminium, ook aluminium kozijnen schilderen is iets dat mogelijk is.

Kunststof kozijnen schilderen buiten

Hoewel kunststof kozijnen niet echt een schilderbeurt nodig hebben, kan het toch dat u ervoor kiest om ze een schilderbeurt te geven.

Misschien bent u uitgekeken op de kleur van de kozijnen of u heeft een huis gekocht met kunststof kozijnen, maar de kleur bevalt u niet.

Het is dan prima mogelijk om de kunststof kozijnen een andere kleur te geven. Het is wel uitermate belangrijk dat u in het geval van kozijnen schilderen buiten en binnen een goede primer gebruikt.

Binnen kijkt dit iets minder nauw maar kan je deze methode ook het best op deze manier aanhouden. Dan weet je zeker dat je het best mogelijke resultaat krijgt.

Primeren dan pas kunststof kozijnen schilderen

Er wordt weleens gedacht dat kunststof kozijnen verven belangrijker is dan primeren, maar dit is absoluut een vergissing.

De onderlaag onder het schilderwerk is een zeer belangrijke basis. Zeker bij het schilderen van kunststof kozijnen is het een must om een goede primer te gebruiken.

De primer zorgt ervoor dat de te schilderen kozijnen geen verf opzuigen en daarnaast voorkomt de primer dat eventueel vuil in de afwerklaag terechtkomt.

kosten-schilder

Stappenplan kunststof schilderen

Als u de keuze maakt om uw kozijnen zelf te gaan schilderen of toch te laten schilderen door een schilder dan zullen dezelfde stappen ondernomen moeten worden om op de juiste manier verf aan te brengen op het kozijn.

Leest u hier hoe u een kunststof kozijn schildert.

Stap 1: Het schoonmaken

Een van de belangrijkste stappen is om het kunststof kozijn schoon te maken. Gebruik hiervoor een schoonmaak product waar geen silicone middel bij is toegevoegd. Silicone en verf gaan namelijk niet samen.

De verf zal niet hechten aan kunststof als er silicone op het kozijn terecht komt.

Sint Marc of een ander schoonmaakmiddel wat goed ontvet is prima. Na het schoonmaken van het kozijn kunt u de muren of glas eromheen afplakken.

Stap 2: Het schuren

Schuur de kozijnen lichtjes op met schuurpapier van korrel 120. Als u klaar bent met schuren haalt u even een vochtige doek langs de kozijndelen.

Stap 3: Ontvetten

Ontvetten is een van de belangrijkste onderdelen van het schilderen van kozijnen. Een goed schoonmaakmiddel zoals Dreft is al voldoende.

Stap 4: Hechting (hechtprimer)

Als u het kunststof kozijn heeft schoongemaakt en met een doek gedroogd heeft dan kan u een hechtprimer aanbrengen.

Grondverf werkt niet zo goed als een hechtprimer op kunststof. Er zijn speciale primers te koop voor kunststof kozijnen. Kunststof heeft de neiging heel anders te reageren door temperatuur verschillen.

De verf die wordt aangebracht moet mee kunnen bewegen zodat deze niet gaat bladderen.

Stap 5: Weer schuren

Na het drogen van de kunststof primer moeten de kozijnen nogmaals geschuurd worden.

U kunt hiervoor een schuurpapiertje gebruiken met korrel 180 of zelfs 200. Als u te grof schuurpapier gebruikt krijgt u krassen in de kozijnen die zichtbaar zijn als u de verf aanbrengt.

Stap 6: Schilderen van de kozijnen

Nu u helemaal klaar bent met de voorbereidingen van het schilderwerk kunt u gaan schilderen.

U kunt een dekkende verf gebruiken die u in een keer of twee keer kunt aanbrengen. De verf mag buitenverf of binnen verf wezen. Het beste is om twee dunne laagjes verf aan te brengen.

Kozijnen schilderen

Duurzaamheid

Als de kunststof kozijnen goed geschilderd zijn dan zal de verf tussen de 9 en 12 jaar lang blijven zitten. Na deze tijd kunnen de kozijnen hun glans en kleuren gaan verliezen en de verf zal niet genoeg meer beschermen.

U kunt na de levensduur van de verf op de kozijnen de kunststof kozijnen weer opnieuw gaan schilderen.

Door het schilderen neemt het onderhoud aan de kozijnen wel toe maar als u dit regelmatig in de gaten houdt kunt u ook hier weer zeer lang van gaan genieten. Het onderhoud dat uitgevoerd moet worden is in de regel zeer beperkt.

Prijs kunststof kozijnen schilderen

Het is moeilijk om precies aan te geven wat kunststof kozijnen schilderen kost. Het ligt er in de eerste plaats aan of u het zelf doet of dat u een schilder laat komen.

Verder is het afhankelijk van de soort verf die u gebruikt en daarnaast ook nog van de hoeveelheid kozijnen die een schilderbeurt nodig hebben.

Als u een schilder laat komen, hangt de prijs ook nog af van de hoeveelheid werk die deze moet verrichten.

Zorgt u namelijk zelf al voor het een en ander aan voorwerk, dan scheelt dit tijd voor de schilder en valt de uiteindelijke prijs lager uit.

Een kleine indicatie van de prijs schilderen kozijnen is zo’n €40,- per uur of ongeveer €35,- per m2. Voor deze prijs kunt u de kunststof binnen kozijnen schilderen.

Voor het buitenwerk rekent een schilder vaak een totaalprijs. Als u de kosten voor het laten schilderen van uw kunststof kozijnen wilt weten kunt u het best een offerte aanvragen.

Binnen 2 werkdagen heeft u een reactie met een indicatieve prijs.

Vragen & Antwoorden

Hoe schilder je kunststof kozijnen?

schilderen-in-de-winter

Kunststof kozijnen zullen voor het schilderen een goede primer laag nodig hebben. Door het aanbrengen van de primer zal de nieuwe laag verf de juiste hechting krijgen. Lees hier alles over het schilderen van een kunststof kozijn.

Wat kost het schilderen van kunststof kozijnen?

De prijs om je kunststof kozijnen te laten schilderen wordt in de meeste gevallen per kozijn berekend. Er is ook een mogelijkheid dat een schilder een uurtarief wil calculeren. Lees hier alles over de prijzen van kozijnen verven.

Kunststof kozijnen schilderen ervaringen?

De meeste ervaringen die je op internet leest betreft het schilderen van kunststof zijn negatief. Dit komt omdat de primer die op het kunststof moet worden aangebracht niet op de juiste manier is verwerkt. Lees hier exact hoe je een kunststof kozijn moet behandelen

Kun je kunststof kozijnen schilderen?

schilder offerte

Ja zeker, Als je het kunststof op de juiste manier schuurt en gebruik maakt van een hecht primer zal de nieuwe verflaag uitstekend hechten aan het kunststof. Lees hier de juiste volgorde om je kunststof kozijn opnieuw te schilderen.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!