Sinds 1986

Sauzen of spuiten

Als er grotere delen van een woning geschilderd moeten worden door een schildersbedrijf dan heeft u de keuze tussen sauzen en spuiten. Beide hebben voor- en nadelen.

Sauzen en spuiten zijn de meest voorkomende manieren om grotere oppervlaktes van verf te voorzien. Sauzen is een handmatig proces waarbij met een roller verf aangebracht wordt.

Spuiten wordt altijd machinaal gedaan en is daardoor sneller en wat goedkoper. Spuiten geeft ook minder banen in de verf maar de woning moet wel afgeplakt worden.

De verschillen, kosten en mogelijkheden zijn in deze pagina op een rij gezet zodat u na het lezen van deze pagina een goede keuze kunt maken.

Uiteraard hebben wij als schildersbedrijf ook bepaalde onderwerpen verder uitgelicht, zoals:

Spuiten

Het spuiten van uw woning gaat op een andere manier dan u waarschijnlijk verwacht. Er komen geen spuitbussen aan het werk te pas.

Spuitwerk wordt gedaan met een airless spuit machine. Deze machine bouwt druk op waardoor de verf verneveld op de muur of op het plafond gespoten kan worden. Er wordt dus enkel verf gespoten, geen lucht. Het is vergelijkbaar met een hogedrukspuit maar in plaats van water wordt er gespoten met verf.

Airless sprayers zijn in vergelijking tot HVLP (met lucht) veel sneller en efficienter.

Spuiten heeft een aantal voordelen ten opzichte van rollen:

  • Spuiten is sneller dan rollen. Met airless spuiten kan een woning in een mum van tijd van verf voorzien worden.
  • Goedkoper bij grotere ruimtes. Kleinere ruimtes kunnen vaak beter gerold worden omdat er minder afgeplakt hoeft te worden.
  • Egaler aanbrengen van verf. De verfroller heeft een rand die soms zichtbaar is, zeker als de verf niet 100% dekkend is.
  • Makkelijker tussen randjes spuiten. De verfspuit kan makkelijk in hoekjes en randjes spuiten waar de roller of kwast niet bij kan.

Sauzen

Het sauzen van een muur of plafond is niets anders dan verf aanbrengen met een roller. Verf rollen is een vrij efficiente manier om grotere oppervlaktes te schilderen.

Rollen heeft vrij veel voordelen ten opzichte van schilderen of spuiten:

  • Sauzen gaat sneller in kleine ruimtes. Bij spuiten moet alles goed afgeplakt worden, de nevel komt overal op terecht.
  • Er is meer controle bij sauzen
  • De prijs per m2 is laag
  • Er hoeft minder afgeplakt te worden dan bij spuiten

Verven

Verven of schilderen wordt meestal gedaan bij deurposten, kozijnen en ramen. Vaak wordt verven met hoogglanslak gedaan. Sauzen of spuiten wordt meestal met latex gedaan. Latex heeft een matte finish.

Verven is vaak de laatste stap bij het schilderen van uw woning. Eerst wordt de woning gesaust of gespoten, daarna wordt de afwerking gedaan.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!