Sinds 1986

MDF verven

Mdf schilder je niet zoals andere hout soorten. Dit komt omdat dit geperste hout gemakkelijk vocht opneemt, een verflaag kan dus gemakkelijk opgenomen worden door dit hout.

In huis worden vele dingen van MDF-plaatmateriaal gemaakt. Denkt u hierbij aan:

 • Kasten
 • Vensterbanken
 • Tafels
 • Stoelen
 • Kledingkasten

Op deze pagina leggen wij u uit wat de beste manieren zijn hoe u MDF kan verven en wat de gemiddelde kosten zijn om dit te laten doen door een professionele schilder.

Ook kunt u ervoor kiezen om de Schilder-Gigant in te huren voor het schilderen van grote MDF-oppervlakken zoals kledingkasten of de wanden in uw woonkamer.

Wilt u meteen een prijsindicatie vrijblijvend ontvangen? Vraag dan snel een offerte aan!

mdf-schilderen

Stappenplan MDF verven

Benodigde tijd: 2 uren.

Het goed verven van MDF-hout is niet heel lastig maar moet wel op een goede manier gedaan worden voor het beste resultaat.

 1. Schuren van het te schilderen oppervlak.

  MDF is van zichzelf al glad dus er hoeft niet heel veel en fanatiek geschuurd te worden. Vervolgens met een vochtige doek stofvrij maken en als het oppervlak vet is schoonmaak met ammonia.

 2. Water gedragen grondverf aanbrengen op het oppervlak.

  Watergedragen grondverf zorgt er voor dat het MDF niet teveel van de verf opzuigt. Het grootste probleem met MDF is dat de poriën verf opnemen. Hierdoor is het lastig om de verf dekkend te krijgen. Met goede grondverf wordt dit verholpen.

 3. Schilderen of spuiten

  En vervolgens kan het geschilderd worden met een verf naar keuze. Voor het mooiste resultaat kan het best een acryl dekverf. Latex is eventueel ook een goede mogelijkheid, maar dat moet u waarschijnlijk in 2 lagen opbrengen.

Wat is MDF eigenlijk?

MDF is een samengedrukte vezelplaat die wordt samengesteld door lijm en vezels.

Het grote voordeel van MDF is dat het niet kan versplinteren en zeer slijtvast is.

Het wordt eigenlijk alleen binnenshuis gebruikt omdat het niet goed tegen regen kan. We scharen MDF verven dan ook onder binnenschilderwerk.

Deze hout soort kan daarom prima gebruikt worden voor het maken van kastdeuren, keukens en zelfs badkamers.

MDF platen hebben een wat donkerbruine kleur en wilt u deze voorzien van een lichtere kleur verf dan zullen er verschillende maatregelen getroffen moeten worden zoals:

 • Het stofvrij maken van de MDF-plaat
 • Het opvullen van naden en gaatjes
 • Het schuren van de plaat
 • Voorbewerken met een voorstrijk

Nadat u deze bovenstaande behandelingen heeft uitgevoerd kunt u een grondverf laag gaan aanbrengen op de plaat.

U kunt ook een primer gebruiken om de ergste zuiging tegen te gaan zodat u meer verf bespaart.

Mocht u toch meteen met grondverf willen gaan schilderen gebruik dan de speciale grondverf voor MDF platen.

Als u MDF gaat verven is de eerste grondlaag een van de belangrijkste lagen. Als dit niet goed wordt uitgevoerd dan kan het zo zijn dat de verf gaat bladderen en los gaat laten.

Ook kunnen er snel krassen ontstaan op de oppervlakte als u niet de juiste volgorde volgt. MDF heeft een zeer zuigende werking en neemt zeer veel verf op zeker als we het hebben over de kopse kanten.

Door de juiste grondverf toe te passen zal dit minimaal 40% schelen en kan de verf laag na 2 x schilderen al dekkend zijn.

Belangrijk is dan ook dat u tussen de lagen door voldoende tijd in plant deze te laten drogen.

Nadat u de eerste grondlaag heeft aangebracht en deze gedroogd is kunt u deze lichtjes opschuren en nogmaals gronden.

Nadat de tweede grondlaag droog is kunt u kiezen om in een keer af te schilderen of in twee keer. Ons advies en tip is dan ook om het twee keer te doen.

mdf-laten-schilderen

Verven van de kopse kanten

Het schilderen van de kopse kanten en de zijkanten van MDF zijn het lastigste.

Deze kanten zuigen de verf zo hardt op dat het net lijkt of u geen verf heeft aangebracht.

De beste manier om dit op te lossen is om de kopse kant te gronden en vervolgens een plamuur laag erop aan te brengen.

Daarna weer een laag grondverf en vervolgens kan de kopse kant geschilderd worden.

Sommige materialen zijn makkelijker te bewerken dan andere. MDF-verven is lastiger dan de meeste andere ondergronden en vergt een goede voorbereiding.

Niet veel mensen durven het verven van deze ondergrond aan en laten het daarom liever over aan een expert.

MDF moeilijk te verven

De Schilder-Gigant heeft uiteraard ruime ervaring in het verven van MDF. Bij het schilderen van dit materiaal komen een aantal extra dingen om de hoek kijken.

Zo dient de ondergrond zeer goed ontvet te worden. MDF ontvetten moet altijd, maar bij dit materiaal is dit extra belangrijk. Vervolgens moet er worden opgeschuurd, gegrond en worden afgelakt in één of meerdere lagen.

Met name dit laatste is een lastig aspect. Wanneer u meerdere lagen nodig heeft, loopt u de kans dat het verven niet strak gebeurt. Goed gronden is daarom hier echt noodzakelijk.

mdf-verven

Hulp bij het MDF verven

De vak schilders van schildersbedrijf de Schilder-Gigant helpen u uiteraard graag. Wij hanteren hierbij zeer scherpe tarieven.

Heeft u vragen over MDF verven? Stel deze gerust. U kunt ons raadplegen voor advies, antwoord op uw vragen of feedback wij kunnen u zelfs helpen met particulier verhuizen als u dat wilt natuurlijk.

Wij bespreken namelijk graag uw project met u door.

MDF verven meer informatie

Wilt u meer informatie over prijzen, een trap schilderen met speciale verf of uw kozijnen schilderen?

Vraag dan een gratis offerte aan en laat onze prijzen u verrassen. U kunt bij ons altijd rekenen op de hoogste kwaliteit en bijzonder scherpe tarieven.

Kosten MDF schilderen

Als u wilt weten wat de kosten zijn voor het MDF schilderen voor u is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren.

Vraag daarom een vrijblijvende offerte aan waarin in u zo duidelijk mogelijk beschrijft wat precies de bedoeling is. Met deze informatie zullen wij binnen 2 werkdagen een prijsopgaaf u toesturen en zult u zien hoe goedkoop wij deze klus kunnen uitvoeren.

Vragen & Antwoorden schilderen MDF 

Hoe MDF schilderen?

MDF is een zeer zuigende hout soort en zal ten alle tijden voor behandeld moeten worden met een primer of een grondverf. Lees hier alles hoe je MDF moet behandelen en schildert.

Wat kost MDF schilderen?

De kosten om MDF platen te laten verven zijn afhankelijk van de voorbehandelingen. Leest u hier wat het kost om MDF te laten schilderen door een schilder

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!