Sinds 1986

Deuren verven

Als de muren en de plafonds zijn geschilderd is het tijd voor het zogenaamde lakwerk.

Hieronder vallen de kozijnen en ook de binnendeuren en buitendeuren die u in uw bestaande of nieuwbouwwoning heeft.

Wil je je binnen- of buitendeuren opnieuw laten schilderen door een betaalbare schilder?

Maar u bent benieuwd wat het schilderen van binnendeuren of buitendeuren kost?

Dan zullen wij voor u alle prijzen en mogelijkheden op het gebied van deuren schilderen of spuiten op een rijtje zetten.

deuren-verven

Omdat wij regelmatig deurposten of deuren opnieuw spuiten of met de roller schilderen krijgen wij veel vragen omtrent de prijs van deuren schilderen. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat zijn de kosten als ik mijn deuren en kozijnen opnieuw laat schilderen?
 • Hoe duur is het verven van deuren en deurposten?
 • Wat zijn normale prijzen voor het overschilderen van mijn binnendeuren of buitendeuren?
 • Kost deuren laten schilderen veel?

Laten schilderen door een professionele schilder is niet zo goedkoop als dat u zelf uw deuren gaat verven.

Echter hoeft het inhuren van een schilder ook niet duur te wezen. De gemiddelde prijzen voor het schilderwerk van deuren varieert dan ook enorm per schildersbedrijf.

Wij vinden dat u recht heeft op een eerlijk prijs-kwaliteits-verhouding.

Leest u hier alle prijsinformatie die u van tevoren moet weten voordat u uw oude binnen of buitendeuren opnieuw laat overschilderen door een schilder.

Het maakt eigenlijk weinig uit als u opnieuw deuren wilt laten schilderen of dat de deuren voor het eerst geschilderd worden. Het overschilderen vergt meestal alleen een aantal extra stappen, daarover hieronder meer.

Ook al is het schilderen van de deuren of deurposten (kozijnen) een relatief simpele klus, het is wel belangrijk om te weten wat er precies moet gebeuren.

Op deze pagina geven wij u tips hoe u een deur het beste kunt schilderen zonder strepen (streeploos).

Om deuren makkelijker te verven is het handig om de deur uit zijn scharnieren uit de sponning te halen. Er zit een groot verschil tussen hangend en liggend verven.

Op deze manier kan de deur horizontaal neergelegd worden waardoor het schilderwerk een mooier resultaat krijgt.

deuren-schilderen-kosten

Kosten deuren schilderen

Wat kost een deur schilderen en wat voor soort verf moet hiervoor gebruikt worden?

Wanneer u de buiten- of binnendeuren van uw huis opnieuw wilt laten schilderen is het natuurlijk belangrijk om de kosten te weten. De gemiddelde kosten van het laten schilderen van 2 deuren begint bij € 240.

Hoe meer deuren u laat spuiten of verven hoe lager de prijs per deur zal worden. Leest u hieronder de gemiddelde kosten van het schilderen of spuiten van deuren en deurposten.

Deuren soortenPrijsindicatie
Buiten- en binnendeuren€ 240 – € 750
Binnen- en buitendeuren + de deurposten€ 620 – € 1.550
Deuren laten spuiten€ 800 – € 1.750

De prijzen in de bovenstaande kostentabel zijn inclusief de BTW en de verf. De prijzen zijn berekend voor een standaard gladde opdekdeur.

Schilderwerk combineren

Als u uw deuren en kozijnen wilt laten overschilderen is het misschien wel een goed idee om andere schildersklussen die te doen zijn in uw woning te combineren om zo de kostprijs te drukken.

Door schilderwerk te combineren bent u altijd goedkoper uit dan u denkt. 

Omdat u de ingehuurde schilder in een keer een hoop schilderwerk geeft zal hij u een flinke korting hanteren.

We zullen u hieronder in een overzicht de gemiddelde prijzen laten inzien van de meest voorkomende geschilderde oppervlaktes in huis.

OppervlaktePrijsAfhankelijkheid factor
Trap schilderen€ 250 – € 600Schoonmaken, schuren, en twee keer aflakken
Dakkapel schilderen€ 350 – € 820Zijkant tot aan gehele dakkapel inclusief kozijnen en ramen
Kozijnen schilderen€ 400 – € 1.600Van 6 m2 exclusief verf tot alle buitenkozijnen van je woning
Plafond schilderen€ 200 – € 1.400Van 25 m2 tot 50 m2 inclusief de keuken

Als u uw buitendeuren laat schilderen is het zeker de moeite waard om alle schilderswerkzaamheden aan de buitenkant van je huis mee te nemen.

De meeste buitenschilders rekenen namelijk voor een groot project een totaalprijs. Met een totaalprijs voor een grote schildersklus bent u altijd goedkoper uit!

Deuren en kozijnen schilderen

Als uw kozijnen en deuren er slecht aan toe zijn dan is het misschien wel een uitdaging deze opnieuw te laten verven.

Door het opnieuw schilderen van de kozijnen en deuren zal uw woning weer een geheel andere blik krijgen. Om deze klus goed uit te voeren zijn er natuurlijk bepaalde materialen nodig.

Wat heeft u precies nodig bij het schilderen en hoe gaat het in zijn werk? De volgende materialen en gereedschap heeft u sowieso nodig:

Wat heeft u allemaal nodig?

 • Reinigingsmiddel en een spons
 • Schuurpapier en machine
 • Grondverf
 • Lakverf
 • Kwasten en/of rollers

Met deze materialen kunnen zowel de posten als de deuren zelf allemaal geverfd worden. Lees snel verder om te leren wat er vervolgens allemaal nodig.

 1. Maak de deur goed schoon

  Met ammonia of ontvetter kan de deur goed schoongemaakt en ontvet worden. De deur wordt vaak aangeraakt waardoor deze heel vettig wordt. Als de deur direct geschuurd wordt zal het probleem uitgesmeerd worden, in de schuurpad komen en in het hout komen. Daarom is het belangrijk om de deur voor het behandelen vast schoon te maken.

 2. Schuur de deur

  De deuren kunnen met de schuurmachine geschuurd worden. Gebruik 200g tot 400g schuurpapier om geen krassen te krijgen. Schuur met de nerf van het hout mee.
  Een vlakke deur kan opgeschuurd worden met een schuurmachine.
  Deuken en butsen kunnen gerepareerd worden met vuller.

 3. Grondverf aanbrengen

  Als er delen kaal geschuurd zijn tijdens het schuren of als het onduidelijk is wat voor verf er op de deur zit, dan is het handig om een primer aan te brengen. Dit zorgt voor een goede hechting van de oude verf en de nieuwe verf.
  Vaak hoeft niet de hele deur gedaan te worden. Enkel de delen die kaal geschuurd zijn is vaak voldoende. Dit heet bijgronden.deuren-schilderen-kosten

 4. Aflakken

  De deur lakken wordt meestal gedaan door eerst de binnenkant en daarna de buitenkant van de deur te schilderen.
  Als de kozijnen ook geschilderd moeten worden is het handig om eerst de kozijnen te schilderen en later pas de deur. Anders is het lastig om de kozijnen nog te schilderen.
  Eerst worden de randen gedaan, daarna de binnenkant. Bij deuren waar vocht een mogelijk probleem kan zijn is het belangrijk om de onderkant ook te schilderen.
  De randen worden altijd met de kwast gedaan. De grote midden delen en andere vlakke delen kunnen met de roller gedaan worden.
  De deur vast zetten kan met een kleine wig onder de deur. deuren-overschilderen

Welke verf?

Tegenwoordig is bij het binnenschilderwerk verplicht om met een watergedragen verf te schilderen.

Het rare is dat een particulier wel met synthetische verf mag werken. Dus u kunt zelf deze keuze gaan maken of u verf op waterbasis of synthetische verf wilt gebruiken.

Wat het verschil is? Het enige verschil tussen deze twee verschillende soorten verf is dat synthetische verf een groter vloeiend vermogen heeft dan een watergedragen verf.

Buiten dat synthetische verf stinkt en is slechter voor de gezondheid is er nog een klein nadeel van deze verf is dat hij verkleurt in de loop van de tijd en een water gedragen verf heeft dat een stuk minder.

De meest bekende verfsoorten op waterbasis zijn latex- en acrylverf. Dit zijn dan ook de verfsoorten die het meest gebruikt worden wanneer er binnen iets geschilderd moet worden. Dit geldt dus ook voor wanneer u een deur wilt verven.

buiten-schilderwerk-overschilderen

Kleur verf

We krijgen vaak de vraag welke kleur er gekozen moet worden voor het schilderen van deuren.

Het antwoord is eigenlijk altijd dat dat heel persoonlijk is. In kleinere ruimtes zulle we echter vaak wel adviseren om de deuren licht te verven als de keuze tussen licht of donker schilderen gaat.

Veel mensen kiezen er dan ook voor deuren wit of gebroken wit te laten schilderen.

Het zwart verven van deuren en kozijnen kan ook een heel mooi resultaat opleveren, zeker wanneer de muren wit zijn. Dit geeft een heel mooi contrast in de woning.

Maar zoals gezegd zullen we die niet adviseren in een kleine ruimte. Daarnaast is het vaak ook nutting om naar de kleur van de raamkozijnen te kijken. Vaak is het mooi als die kleur ook gebruikt wordt voor de deuren.

Nog een optie is om 2 kleuren te gebruiken op een deur. Afhankelijk van het ontwerp van de deur kunnen er op bepaalde manieren de kleuren gecombineerd worden op een deur.

Ook kunnen de kozijnen in een andere kleur geverfd worden dan de deur zelf.

Voorbereiding tips….

Haal eerst de scharnieren, de deurkruk en de cilinder uit en van de deur af. Dan is alleen de houten basis van de deur over, dit is gemakkelijk werken.

Zorg ervoor dat het oppervlak van de deuren goed schoon en vetvrij is. Nadat het schoongemaakte oppervlak droog is kan de deur geschuurd worden met de hand of een schuurmachine.

Haal na het schuren even een droge doek langs de deuren om zo het laatste stof te verwijderen. Nu is het tijd om een grondverf laag aan te brengen. Gebruik een rol of kwast hiervoor.

Een roller wordt gebruikt om grotere oppervlaktes te schilderen. Een kwast voor de kleine, denk bijvoorbeeld aan de zijkanten.

Nu de eerste laag grondverf is aangebracht op de deuren en deze na enkele uren uitgedroogd is kunt u de kleine gaatjes en scheurtjes gaan repareren met plamuur of een andere houtvuller.

Als het reparatie middel droog is kunt u nog een laag grondverf aanbrengen. Na het drogen van deze laag kunt u de oppervlakte nogmaals lichtjes gaan schuren. Deze laatste keer schuren zorgt ervoor dat de verf nog beter pakt.

Haal nogmaals een stofdoek over de deuren zodat u de deuren nu af kunt gaan schilderen. Nadat u een laklaag heeft aangebracht is het belangrijk dat deze goed droogt, dit duurt minimaal 2 dagen.

Na de droging periode kunt u de deuren nogmaals lichtjes schuren en aflakken.

deuren-schilderen

Hoe schilder je een deur?

Nu is het dan tijd om de deuren echt af te gaan lakken. In de meeste gevallen leggen we de deuren horizontaal neer.

Het liggend verven van deuren is nu eenmaal eenvoudiger dan wanneer ze nog in de kozijnen zitten hangen.

Bovendien is het schilderen ook beter als al het metaal van de deur af is, de scharnieren moeten er dus eigenlijk af, en dan is het alleen mogelijk om liggend te schilderen.

Mocht het toch noodzakelijk zijn om de deuren staand te schilderen, bijvoorbeeld als het de voordeur is, is het van groot belang dat er nauwkeurig gewerkt wordt en dat er netjes afgeplakt wordt.

Ook dient er extra aandacht besteed te worden aan het voorkomen van druipers.

Nieuwe- of oude deuren schilderen

Zowel oude als nieuwe deuren kunnen uiteraard geverfd worden. Bij oude deuren is dit nodig wanneer de huidige verf aan het afbladderen is of wanneer de kleur “verschoten is.

De beschermlaag die een verflaag aanbrengt verdwijnt dan namelijk. Dit betekent dat de deur weg kan gaan rotten als de verflaag niet op tijd vervangen wordt, zeker wanneer het een buitendeur betreft.

Een hele deur vervangen is vanzelfsprekend duurder dan opnieuw laten verven, zeker als het om een antieke deur gaat.

Wanneer u een oude deur opnieuw wilt laten schilderen is het zaak dat de huidige verflaag eerst helemaal verwijderd wordt, in de meeste gevallen door het afbranden van de verf.

Daarna zullen eventuele gaten of oneffenheden glad geplamuurd moeten worden, het plamuren van hout is overigens een specialistisch klusje.

Hiernaar zullen we de muur in zijn geheel schuren. En vervolgens kan een de deur geschilderd worden met grondverf. Wanneer de grondverf helemaal gedroogd is, is het tijd om de lak naar keuze aan te brengen.

Nieuwe deuren schilderen is enkel nodig wanneer deze nog niet geschilderd is of wanneer er alleen grondverf laag op zit. Het schilderen van een nieuwe deur is aanzienlijk minder werk dan het schilderen van een oude deur.

Zo hoeft er bijvoorbeeld geen verf afgebrand te worden hoeft bij gegronde deuren ook geen grondverf laag geschilderd te worden.

winterschilder

Streeploos deuren verven

Wanneer u de deuren gaat verven met een roller is het een hele uitdaging om streeploos te werk te gaan. Er zijn een aantal manieren waarop u het risico op strepen kunt minimaliseren.

Wanneer u er een goede voorstrijk of primer gebruikt wordt is het risico op strepen een stuk lager. Daarnaast moet u erop letten dat u niet te dik rolt. Dikke lagen verf verhogen het risico op strepen na het verven.

Daarnaast is het een goede tip om een roller te gebruiken in plaats van een kwast. De kwast kan dan gebruikt worden om de lastige hoekjes te schilderen.

Het verven met een roller is in principe door eenieder goed te doen. Wanneer u dit in combinatie met onze andere tips zal het zonder strepen een deur verven goed te doen zijn.

Wanneer u de verf net opgebracht hebt ziet u overigens de deur sowieso niet zonder strepen.

Dit komt omdat de verf op de deuren ongelijkmatig droogt. Wanneer al de verf op de deuren gedroogd is zult u pas kunnen beoordelen of er strepen op de deur zijn ontstaan.

Voor een gegarandeerd streeploos resultaat adviseren wij om de deuren te spuiten met een verfspuit. Hier is wel enige ervaring voor nodig om dit streeploos uit te kunnen voeren.

Het soort verf is ook van invloed op de mate van streepgevoeligheid. Bij glans, zijdeglans of hoogglans zijn oneffenheden en strepen veel eerder zichtbaar wanneer er niet netjes geverfd wordt. Bij mat is dit veel minder het geval.

Verschillende soorten deuren

Deuren worden van verschillende soorten materialen gemaakt. Afhankelijk van het materiaal zijn er verschillende soorten technieken en verf nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Zo zijn de volgende soorten materialen veelgebruikt om deuren van te maken. Wij kunnen deuren verven van de volgende materialen:

 • Aluminium deuren
 • Borddeuren
 • Houten deuren; eiken, vuren en alle andere soorten hout

Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten uitvoeringen van deuren. Ook dit is belangrijk bij het kiezen van de juiste schildertechniek en verfsoort die gekozen moet worden.

 • Louvre deuren
 • Binnendeuren
 • Deuren met glas
 • Schuifdeuren
 • Buitendeuren

Verf keuze

Er zijn verschillende soorten verf die gebruikt kunnen worden om deuren te verven. De 2 meest gebruikte verfsoorten voor deuren zijn acrylverf of alkydverf. De keuze van de verfsoort is afhankelijk van verschillende factoren.

Acrylverf is een watergedragen verf, dit betekent dat het minder belastend voor het milieu is dan alkydverf.

Daarnaast zijn schilders verplicht om op binnendeuren acrylverf te gebruiken, dit in verband met gezondheidsrisico’s voor de bewoners en de schilder zelf.

Een voordeel van alkydverf is dat het beter te verwerken is. Zo vloeit het beter zodat er minder risico op strepen en oneffenheden is.

over-schilderen-buitenkant-woning

Kunststofdeuren verven

Kunststofdeuren hebben een hele andere behandeling nodig dan deuren van hout.

Op kunststofdeuren moeten eerst een primer laag worden aangebracht zodat er een goede hechting tussen de deur en de nieuwe verflaag ontstaat.

Om de primer aan te brengen zal ook kunststof oppervlak geschuurd moeten worden.

U zult dus bij een kunststofdeur eerst moeten schuren dan moeten primeren, dan grondverf aanbrengen en vervolgens afschilderen.

Het verven van kunststof kozijnen en deuren is dus ook geen moeilijke klus, maar kost wel redelijk wat tijd. Er is ook een mogelijkheid ow deuren te laten spuiten.

Het spuiten van deuren geeft een super strak eindresultaat geheel streep en baanloos.

Zeker op kunststof deuren kan dit de moeite waard zijn. Op kunststof pakt verf toch net wat moeilijker en met spuiten heeft u minder last van dit probleem.

De deuren worden in een spuiterij gespoten net zoals een auto. Na het uitharden van de deuren (meestal 24 uur) kunnen de deuren weer teruggeplaatst worden.

Onze professionele en goedkope schilders kunnen uw kunststof deuren verven of spuiten binnen een aanzienlijk korte tijd. Zij leveren hierbij vakmanschap en kwaliteit.

Offerte & prijzen aanvragen

Bent u benieuwd naar de prijzen van het laten verven, of aflakken, van uw deuren?

Vul dan geheel vrijblijvend ons offerte formulier in. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen zullen wij u een goede richtprijs toe sturen zodat u exact weet waar u aan toe bent. Dit doen we doorgaans binnen 1 werkdag.

Wilt u uw kostbare vrije tijd niet aan het schilderen van uw deuren besteden, besteedt de schilderopdracht dan aan ons uit.

Wij komen uw deuren verven voor een scherpe prijs. Wij voeren uw opdracht met alle plezier voor u uit. Hierbij kunt u rekenen op een kwalitatief hoogstaand werk.

Vragen & Antwoorden deuren schilderen

Hoe deuren schilderen?

Deuren kan je zowel plat als staand schilderen. Een goede optie is om je binnendeuren te laten spuiten. Hierdoor krijg je een zeer strak eindresultaat wat geheel streep en baanloos is. Benieuwd naar de prijzen? Lees zie op deze pagina.

Hoe deuren schilderen zonder strepen?

kunststof kozijnen schilderen

Het schilderen van deuren ziet er makkelijker uit dan het is. Men creëert vaak strepen en banen in het schilderwerk wat helemaal niet nodig is! Lees hier hoe je streep loos je deuren schildert.

Wat kost deuren laten verven?

Als u uw deuren wilt laten schilderen door een schilder dan is de prijs afhankelijk van hoeveel deuren er geschilderd moeten worden. Hoe meer deuren hoe goedkoper de prijs zal worden. Vraag hier de kosten vrijblijvend aan.

Wat eerst schilderen deuren of de muren?

schilder offerte

In de meeste gevallen worden de deuren wel voorbereid maar nooit afgeschilderd voordat de muren en de plafonds gesaust zijn. De deuren worden dus als laatste geschilderd.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!