Sinds 1986

Plafond sauzen

Als u dit jaar van plan bent uw bestaande of nieuwbouwwoning te (laten) schilderen of over te laten spuiten dan adviseren wij altijd te starten met de plafonds sauzen.

Ervaring leert ons dat mensen die de plafonds willen gaan verven (of opnieuw witten) deze nog wel eens overslaan omdat werken boven het hoofd als lastig wordt ervaren.

De meeste klanten van ons hebben vragen over de prijs per vierkante meter voor het laten schilderen van hun plafond, of wat het witten van een klein plafonnetje kost.

Maar een van de meest voorkomende vraag is en blijft ‘ hoe kan ik mijn plafond sauzen zonder strepen of banen?’

Leest u hier alles over de m2 prijzen van een plafond laten witten, en hoe u een plafond kunt schilderen met een goed streep loos eindresultaat, en of u het wilt laten sauzen of spuiten.

Ook krijgt u wat tips mee zodat het resultaat naar tevredenheid eruitziet.

plafonds-sauzen

Kosten plafond schilderen

Het opnieuw sauzen of over witten van het schuurwerk of een glad plafond is een van de klussen in huis waar u niet aan ontkomt.

Als uw interieur piekfijn in orden is maar uw gespoten plafond is verkleurd dan kan dit alles verpesten en dit zou zonde wezen.

Als u geen zin heeft zelf uw plafond te schilderen of uw binnenschilderwerk te doen dan is het inhuren van een professionele schilder een goede optie.

Een schilder heeft deze klus binnen een zeer korte tijd geklaard en berekent u een zeer scherpe prijs.

Schilder hanteren lage tarieven voor het schilderen van grote oppervlaktes zoals een muur en een plafond.

Lees hieronder de gemiddelde prijzen die een schilder voor sauzen of spuiten van uw plafond kan rekenen:

 • Spuitwerk: €6 tot aan €10 per m2 incl materiaal en btw
 • Sauswerk: €10 tot aan €15 per m2 incl materiaal en btw

Zoals wij hierboven aangeven ziet u dat de prijzen van het spuitwerk lager liggen dan die van het sauzen.

Omdat plafonds spuiten met de verfspuit machine wordt uitgevoerd kan er een stuk sneller verf worden aangebracht dan met de roller en stok.

Als u als voorbeeld een plafond of wand wilt laten sauzen van 50 m2 dan zult u voor sauswerk een gemiddelde prijs betalen van rond de €600.

De kosten voor het spuitwerk wat dan een stuk lager ligt zullen dan rond de €400 liggen.

De exacte prijzen

Hierboven hebben wij u een grove prijsindicatie gegeven voor een gemiddeld plafond te laten sauzen.

Wilt u de exacte kosten weten dan bieden wij u de mogelijkheid om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen voor het laten witten van uw plafond.

Nadat u het schilderwerk offerte formulier heeft ingevuld zullen wij u binnen 2 werkdagen benaderen met een prijs met maar liefst 20% korting.

Latex-spuitwerk

Plafond laten stucen

Als uw oude plafond niet meer naar u zin is dan kunt u uw bestaande plafond opnieuw laten stucen.

Door een laag gips aan te brengen op uw oudere plafond kunt u deze glad af laten werken of met een gestructureerde vorm.

Uw bestaande of nieuwbouwwoning zal weer een hele andere blik krijgen dan voorheen en ook zal de woning een meerwaarde krijgen bij eventuele verkoop.

Het plafond laten stucen geeft ten alle tijden een groot voordeel aan uw huis of het nu gaat om een klein plafond of een grote.

Wanneer uw plafond gaan sauzen?

De meeste mensen willen niets liever dan een wit plafond. Door het plafond wit te houden creëert u meer ruimte en hoogte.

De nadelen aan een wit plafonds zijn dat het vuil sneller zichtbaar is en vlekken slecht te verwijderen zijn.

Wanneer en hoe vaak het schilderen van uw plafond nodig is is geheel afhankelijk van de ruimte waarin het plafonds zich bevindt.

Mocht er bijvoorbeeld gerookt worden in uw woonkamer dan zal het plafond sneller geel worden dan zonder roken.

De bedoeling van een verflaag is dat deze een decoratieve afwerking geeft aan de uitstraling van uw woonkamer.

Door het sauzen van uw plafond gaat het plafond er weer stralend wit uitzien en zijn scheurtjes en lossen verflagen niet meer te zien.

Vergeeld plafond

Als u al enige tijd uw plafonds niet wit geschilderd heeft dan kunnen deze zijn vergeeld door nicotine aanslag of zijn verkleurd door vocht.

Als u de vergeelde plafonds zat bent en u wilt al het plafondwerk opnieuw gaan schilderen hout er dan wel rekening mee dat deze eerst ontvet moeten worden en moet voorzien van een isolatielaag.

Isolatieverf zorgt ervoor dat de gele kringen van bijvoorbeeld een waterschade of nicotine niet meer door kunnen dringen.

Nadat u de isolatieverf heeft aangebracht kan 24 uur later de latexverf op kleur gerold of gespoten worden.

plafond-sausen

Verschillende keuzes

Als u uw plafonds wilt laten over witten zijn er 2 verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden.

 • Laten spuiten; U kunt ervoor kiezen om de plafonds te laten spuiten met verf. Dit gaat sneller en is per m2 goedkoper. Het nadeel van spuitwerk is dat er veel afgeplakt moet worden.
 • Witten van de plafonds; Het laten witten van de plafonds wordt gedaan met een verfroller. Dit is in tegenstelling tot het spuiten per m2 duurder en kost meer tijd. Veel mensen vragen welke roller ze moeten gebruiken voor het plafond sauzen: wij adviseren altijd een grote vachtroller te gebruiken.

Hoe te werk te gaan

Wanneer u het plafond gaat sauzen is het van belang om de juiste volgorde aan te houden voor het werken. Hieronder ziet u een stappenplan voor het sauzen van het plafond:

 1. Maak de ondergrond goed schoon: Het plafond moet goed schoon en vetvrij zijn als u gaat sauzen. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld ammonia.
 2. Afplakken van wanden en vloer: Zorg ervoor dat de wanden goed afgeplakt zijn. Dit kan gedaan worden met daarvoor bedoeld schilders tape. Ook het afplakken van de vloer en/of meubels is raadzaam omdat er altijd wel spatten verf naar beneden vallen.
 3. Voorstrijk aanbrengen: Dit is niet bij elk plafond nodig maar het kan nooit kwaad om het wel te doen voor de zekerheid.
 4. De verf goed roeren: Zorg ervoor dat de verf echt goed geroerd is voordat u het in de verf bak giet. Als dit niet goed gedaan wordt zal je kleurverschillen zien.
 5. Eerst de hoeken en randen: De hoeken en randen schildert u eerst met een kwast, dit zijn namelijk de plekken waar een roller niet goed bijkomt.
 6. Roller vochtig maken: Maak u hand nat en maak vervolgens met deze hand de roller vochtig. Op deze manier trekt er minder verf in de roller en kunt u mooier het plafond sauzen.
 7. Afplaktape verwijderen: Doe dit snel nadat u klaar bent met het schilderen. Als u de tape eraf trekt als de latex gedroogd is, is er een kans dat u de verf meetrekt.

Plafond witten

Als u ervoor kiest uw plafonds te laten witten dan kan de verf traditioneel worden aangebracht maar het kan ook gespoten worden.

Het voordeel van traditioneel sauzen met de roller en kwast is dat de ruimte niet geheel ontruimd hoeft te worden.

De kans op knoeien bij het sauzen van uw plafonds is veel kleiner dan die van het spuiten. Het sauzen met de hand (traditioneel) is veel arbeidsintensiever dan het spuiten van de verf.

Heeft u zelf geen zin, tijd of ervaring om een plafond of muren te schilderen?

En wilt u uw schilderwerk ook laten uitvoeren door een professioneel schildersbedrijf?

Dan kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. Dit kunt u het beste doen door het online schilder offerte formulier in te vullen.

Als u het plafond van de badkamer wilt sauzen is het van belang dat er goede verf gekozen wordt.

Omdat er veel vocht zich in de badkamer bevindt is het belangrijk om verf te kiezen die hier tegen kan.

goedkoop-plafond-sausen

Plafond spuiten

De keuze om een plafond te laten spuiten wordt de laatste tijd veel meer toegepast omdat dit toch een stuk egaler wordt dan het aanbrengen van verf met de roller en kwast.

Het laten spuiten van het plafond is een stuk voordeliger en sneller en bovendien wordt het nog mooier ook.

Door middel van de spuitmachine wordt de verf veel gelijkmatiger aangebracht en worden strepen of banen voorkomen.

Wanneer een goede latex spuiter ingehuurd wordt wordt het plafond echt zonder strepen geschilderd.

Het enige nadeel van het spuiten van muren of plafonds is dat er spuitnevel kan ontstaan.

Dus let goed op dat u zoveel mogelijk af plakt. Als wij meer weten over de grootte van het plafond, dan kunnen wij u een offerte schilderwerk op maat sturen.

Overigens als u ons dan toch de opdracht gunt en het plafond sauzen uit te voeren dan kunnen de muren, houtwerk en deuren uiteraard ook geschilderd worden.

plafond-laten-schilderen

Welke verf voor het plafond?

De juiste verfsoort kiezen als u de plafonds gaat sauzen is uiteraard zeer belangrijk.

Er zijn vele verschillende soorten verf verkrijgbaar wat het moeilijker maakt om voor u een keuze te maken.

Zo is er een keuze voor een water gedragen verf maar ook een keuze voor het gebruik van een synthetische verfsoort.

Het is belangrijk te weten dat het voor de gezondheid beter is om binnen met een water gedragen verf te werken in plaats van een synthetische verf.

De voordelen van water gedragen verf zijn in het algemeen dat de droogtijd veel korter is en de verf niet zo snel zal vergelen als bij een verf op terpentine basis.

In de meeste gevallen wordt bij het schilderen van muren en plafonds een dispersie verf gebruikt.

Dispersie verf is reukarme, snel drogend, water verdunbaar, en damp doorlatend.

De meest voorkomende verven zijn dan ook wel;

 • Latexverf: Latex muur verf wordt 90 % gebruikt voor het schilderen van muren en plafonds. Latex verven zijn relatief goedkoop en redelijk goed schoon te maken. Ook kan een latexverf goed toegepast worden in vochtige ruimtes en is prima damp doorlatend.
 • Acrylverf: Acrylverf is een stukje duurder dan latexverf. Het voordeel van acrylverf is dat het zeer goed kan ademen en vocht door de muur weg kan trekken. Deze verf is ideaal voor het witten van badkamers en keukens.

Plafond sauzen zonder spatten

Eigenlijk is dit een utopie. Het plafond schilderen zonder dat er spatten naar beneden komen is eigenlijk onmogelijk.

Voordat u bijvoorbeeld uw plafond gaat witten is het eigenlijk het best om alles uit de ruimte te halen.

Vervolgens moet ook de vloer afgeplakt worden. Daarna kan er pas begonnen worden met het plafond sauzen of ook wel plafond witten genoemd.

Om zelf zo min mogelijk last van de spatten te ervaren kunt u een roller met verlengstuk gebruiken. Zo schildert u niet recht boven uw hoofd en komen eventuele spatten vanaf het plafond niet in uw gezicht terecht.

Kwaliteit staat voorop!

Een plafond sauzen lijkt een vrij gemakkelijke klus, maar helaas kunnen wij uit onze ervaring vertellen dat dit soms erg tegenvalt.

Nadat u het plafond opnieuw geschilderd heeft zal u erachter komen hoe zwaar het werk eigenlijk is. Ook het gevaar van het gebruik van ladder of trap neemt risico’s met zich mee.

Daarom adviseren wij u een schilder in te huren voor het laten sauzen van uw plafonds voor een voor een voordelige prijs!

Vragen & Antwoorden plafond witten

Wat kost plafond laten sauzen?

binnen en buiten schilderwerk

De kosten om je plafonds te laten witten of ook wel sauzen genoemd worden in de meeste gevallen per m2 berekend. Leest u op deze pagina wat het schilderen per m2 kost voor zowel plafonds en muren.

Hoe plafonds witten zonder strepen?

De meeste mensen die zelf hun plafonds witten creëren strepen en banen in hun schilderwerk. Hoe dat komt kunt u op deze pagina vinden.

Plafond sauzen in de lengte of breedte?

Als je begint met het schilderen van het plafond in bijvoorbeeld je woonkamer dan begin je met schilderen in de lengte van het licht. (dus nooit tegen het licht in of overdwars!) Lees hier het stappenplan van plafonds opnieuw schilderen.

Hoe moet ik een plafond sauzen?

plafond-sauzen

Het belangrijkste is dat het plafond goed schoongemaakt wordt zodat vuil, nicotine aanslag en vet worden verwijderd. Op deze pagina kunt u het stappenplan volgen om in de juiste volgorde je plafond te witten op de juiste manier.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!