Sinds 1986

Buitenmuur impregneren voor langdurige bescherming

Een zinvol onderdeel van uw gevelrenovatie is het laten impregneren van uw buitenmuur. Een buitenmuur impregneren houdt in dat een beschermende laag wordt aangebracht. Deze waterdichte laag beschermt uw gevel tegen vocht, vuil en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat uw buitenmuur langer meegaat en zijn oorspronkelijke uitstraling behoudt. Vaak kiezen huiseigenaren voor een buitenmuur impregneren als onderdeel van een gevelrenovatie, nadat de buitenmuren zijn gereinigd.

Bij Schilder-Gigant kunnen we vakkundig uw buitenmuur impregneren tegen een betaalbare prijs. Met kwaliteitsmaterialen en nauwkeurige uitvoering zorgen we voor een duurzaam resultaat en een gevel die jaren meegaat.

Benieuwd naar de kosten buitenmuur impregneren? Vraag geheel vrijblijvend een prijsindicatie op en ontvang binnen slechts 2 minuten een prijs!

Wat is impregneren precies?

Laat u uw buitenmuur impregneren, dan worden uw buitenmuren beschermd met een waterafstotende coating. Deze extra beschermende laag wordt ook wel impregneermiddel genoemd.  De coating zorgt ervoor dat water niet in de muur kan doordringen, waardoor vochtproblemen zoals schimmelvorming en schade aan de muur worden voorkomen. Het impregneermiddel vormt een beschermende laag op het oppervlak van de buitenmuur, waardoor vuil zich minder makkelijk hecht en de muur langer schoon en in goede conditie blijft.

Het impregneren van buitenmuren is vooral aan te raden bij oudere woningen, omdat deze vaak meer gevoelig zijn voor vochtproblemen en schade door invloeden van het weer. Met impregneren wordt de levensduur van de muur verlengd en beschermt u uw huis langdurig.

Voordelen buitenmuur impregneren


Het laten impregneren van uw buitenmuur biedt diverse voordelen:

 • Uw buitenmuren blijven beschermd tegen vocht.
  Door het impregneren van uw buitenmuur wordt deze waterafstotend, waardoor vocht minder kans krijgt om in de muren te trekken. Dit voorkomt op effectieve wijze de schimmel- en vochtproblemen in uw huis.
 • Minder vuilophoping.
  De beschermende laag voorkomt dat vuil en andere verontreinigingen zich aan uw buitenmuur hechten. Dit resulteert in een schonere gevel en hierdoor hoeft u deze minder vaak te laten reinigen.
 • U verlengt de levensduur van uw buitenmuren.
  Door het verminderen van vocht- en vuilproblemen blijft uw buitenmuur langer in goede staat. Dit verlengt de levensduur van uw gevel.
 • Verzorgde uitstraling.
  Geïmpregneerde muren behouden langer hun kleur en hun uitstraling, waardoor uw woning er verzorgd en aantrekkelijk blijft uitzien.
 • Bescherming tegen vorstschade.
  Impregneren vermindert de kans op vorstschade doordat water minder goed in de muren kan doordringen en minder uitzet bij bevriezing. Dit voorkomt scheuren en andere schade aan uw gevel.
 • Verbeterde isolatie van uw gevel.
  Hoewel gevelisolatie met isolatiemateriaal uiteraard het meest effectief is, kan een buitenmuur impregneren toch ook wel degelijk bijdragen aan een verbeterde isolatie van uw gevel. Het impregneermiddel voorkomt dat tocht via de buitenmuren uw huis binnenkomt en dat warmteverlies plaatsvindt via de gevel. Hierdoor kan uw energieverbruik omlaag gaan. 

Eerst uw buitenmuur schilderen of eerst impregneren?

Heeft u al een bestaande verflaag op uw buitenmuur? Meestal fungeert uw verflaag dan al als effectieve bescherming van uw buitenmuur tegen vocht en vuil. Zeker wanneer u deze regelmatig laat overschilderen en goed laat onderhouden. In dit geval is uw impregneren over het schilderwerk heen in principe vaak niet nodig.  

Wilt u toch impregneren dan is het belangrijk om eerst te schilderen en daarna pas als de verf gedroogd is uw buitenmuur te impregneren. Schilderen op een geïmpregneerde muur is meestal namelijk niet te doen omdat het impregneermiddel de hechting van de verf negatief beïnvloedt.

Als u eerst schildert en daarna impregneert, wordt het schilderwerk of stucwerk optimaal beschermd tegen vocht en vuil van buitenaf. Impregneermiddel vormt immers een beschermende laag over het oppervlak van de muur. Dit kan de levensduur van het schilderwerk of stucwerk van uw muur verlengen en ervoor zorgen dat het er langer mooi uit blijft zien.

Kortom, kies voor eerst schilderen en breng daarna pas nadat het schilderwerk volledig droog is een beschermende impregneerlaag aan. Dit zorgt voor een betere hechting, en ook voor goede bescherming van het schilder werk of uw andere muurafwerking.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het impregneren van een buitenmuur?

Gemiddeld bedragen de kosten voor uw buitenmuur impregneren zo’n €7 tot €10 per vierkante meter. Voor een duidelijk overzicht:

Gemiddelde Prijzen per m²
Gemiddelde prijzen per m²
Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²*
Impregneren €7,-
Reinigen en impregneren €20,-
Voegen, reinigen en impregneren €35,-

Uiteraard geldt ook bij impregneren, des te groter de oppervlakte des te lager de gemiddelde kosten. Bijvoorbeeld een rijtjeshuis van 60m2 aan geveloppervlakte (zonder ramen meegeteld) liggen de totale kosten voor het impregneren op €420,-. Maar bij het reinigen en impregneren gaat het al richting de €2.400,-.

Voor een duidelijk beeld voor uw eigen situatie, hieronder een overzicht van de kosten per type woning. Mocht u een prijs op maat willen, dien dan een offerteaanvraag bij ons in of neem contact op middels mail (verkoop@schilder-gigant.nl) of telefoon (085 4015 294).

Kosten gevel impregneren 2024
Kosten gevel impregneren 2024
Type woning Totaalprijs impregneren Totaalprijs reinigen en impregneren
Appartement (25m²) €250,- €500,-
Rijtjeshuis (65m²) €650,- €1.300,-
Hoekwoning (95m²) €950,- €1.900,-
2 onder 1 kap (105m²) €1.050,- €2.100,-
Vrijstaande woning (150m²) €1.500,- €3.000,-

Hoe wordt de totaalprijs voor uw buitenmuur impregneren bepaald?

Wanneer het gaat om het impregneren van een buitenmuur met een waterdichte coating, zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs van de gevelbehandeling. Allereerst speelt de oppervlakte van de muur een rol: hoe groter het gebied dat behandeld moet worden, hoe hoger de kosten uiteraard ook zullen zijn.
Ook de vraag of uw muur goed bereikbaar is weegt mee.  Als de muur moeilijk bereikbaar is, kan dit extra inspanning en arbeid vergen voor de schilder, wat de prijs kan verhogen.

Daarnaast wordt de huidige staat van de muur voor het bepalen van de prijs ook in overweging genomen. Als de muur al beschadigd is of reparaties en reiniging nodig heeft voordat het buitenmuur impregneren kan plaatsvinden, zullen deze extra werkzaamheden ook de totale kosten verhogen.

Het type ondergrond van de muur is tot slot een belangrijke factor. Verschillende soorten metselwerk vragen mogelijk om verschillende impregneermiddelen of voorbereidende stappen. Dit is van invloed op de kosten.

De prijs voor een buitenmuur impregneren wordt dus kortgezegd beïnvloed door:

 • Muuroppervlak
 • Toegankelijkheid van de muur
 • Staat van muur
 • Type ondergrond
 • Extra diensten zoals gevel reinigen en/of voegen reinigen/vervangen

Besparen op een buitenmuur impregneren? Kies voor Schilder-Gigant!

Als u wilt besparen op het impregneren van je buitenmuur, bent u bij Schilder-Gigant aan het juiste adres. Door gebruik te maken van de service van ons ervaren schildersbedrijf profiteert u van verschillende voordelen waarmee u op kosten bespaart:

Voordelen van Schilder-Gigant

Voordelen van Schilder-Gigant

 • Betaalbare tarieven
  Schilder-Gigant biedt betaalbare tarieven voor het impregneren van buitenmuren. Door te kiezen voor Schilder-Gigant kunt u profiteren van scherpe prijzen zonder dat u inlevert op kwaliteit.
 • Professionaliteit en klantvriendelijkheid
  Schilder-Gigant staat bekend om zijn klantvriendelijke en professionele service. De schilders uit ons netwerk zijn ruim ervaren en goed opgeleid en helpen u graag met een brede glimlach verder.
 • Kwaliteit
  Bij Schilder-Gigant kunt u altijd rekenen op kwaliteit en vakmanschap. Onze partners gebruiken impregneermiddelen van professionele kwaliteit die langdurige bescherming bieden voor uw buitenmuur.
 • Gratis offertes vergelijken
  U kunt geheel kosteloos en vrijblijvend offertes aanvragen bij Schilder-Gigant, waardoor u de mogelijkheid heeft om prijzen te vergelijken en de beste deal te vinden die past bij uw budget.

Hoe vaak uw buitenmuur impregneren?

Hoewel het impregneren van uw buitenmuur geen jaarlijks terugkerende klus is, is het toch een belangrijke maatregel voor het behoud van uw gevel op de lange termijn.

Hoe vaak u exact uw buitenmuur moet impregneren, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de kwaliteit van het gebruikte impregneermiddel, de weersomstandigheden waaraan uw gevel wordt blootgesteld en de mate van vervuiling.

We raden over het algemeen aan uw buitenmuur eens in de 5 tot 10 jaar te laten impregneren. Dit is echter per situatie verschillend. Sommige impregneermiddelen bieden langdurige bescherming, terwijl anderen na verloop van tijd kunnen vervagen of slijten.

Wanneer u merkt dat de beschermende eigenschappen verminderen, is het tijd om actie te ondernemen en uw buitenmuur opnieuw te laten impregneren.

Voor welke soorten buitenmuren is impregneren vooral belangrijk?

Uw buitenmuur impregneren is over het algemeen belangrijk voor de meeste soorten metselwerk, zoals baksteen, beton, natuursteen en pleisterwerk. Wel kan de noodzaak van impregneren variëren afhankelijk van verschillende factoren. Waaronder de locatie van de woning, de blootstelling aan weersomstandigheden en het type metselwerk.

Buitenmuren die veel baat hebben bij impregneren zijn bijvoorbeeld:

 • Bakstenen muren
  Bakstenen hebben vaak kleine poriën die vocht gemakkelijk kunnen absorberen. Door deze te impregneren ontstaat een beschermende laag die voorkomt dat vocht in de muren trekt. Waardoor schade door vocht en vorst wordt voorkomen.
 • Betonnen muren
  Hoewel beton van nature al wel enigszins waterbestendig is, kunnen betonnen muren na verloop van tijd toch vocht absorberen. Het impregneren helpt om dit proces te vertragen en voorkomt zo dat water door de muren dringt.
 • Natuurstenen muren
  Natuursteen kan ook gevoelig zijn voor schade door vocht, vooral als het intussen al poreus is geworden. Impregneren helpt om de poriën op te vullen en voorkomt dat water de structuur van de steen echt binnendringt.
 • Pleisterwerk
  Ook pleisterwerk impregneren is zinvol, vooral als het wordt blootgesteld aan regen, wind en andere weersinvloeden. Het impregneermiddel beschermt de pleisterlaag tegen vocht en voorkomt zo afbladderen en andere schade.

Twijfelt u of uw buitenmuren wellicht baat hebben bij impregneren? Het is altijd raadzaam om een professionele beoordeling te laten uitvoeren door een vakman om te bepalen of impregneren nodig is voor uw specifieke situatie.  Neem gerust contact op voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek over uw buitenmuur impregneren!

Hoe gaat een buitenmuur impregneren in z’n  werk?

Meestal begint het impregneren met een grondige inspectie van de muur om eventuele schade of gebreken die moeten worden gerepareerd alvast te herstellen. Nadat deze eventuele reparaties zijn uitgevoerd, wordt de muur grondig gereinigd om vuil, stof, mossen en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit is essentieel voor een effectieve en langdurige hechting van het impregneermiddel.

Na het reinigen moet de muur voldoende tijd krijgen om volledig te drogen voordat het buitenmuur impregneren van start kan gaan. Dit is van groot belang om te voorkomen dat vocht wordt ingesloten onder het impregneermiddel, waardoor het minder effectief werkt.

Het impregneren zelf bestaat uit het gelijkmatig aanbrengen van het impregneermiddel op het oppervlak van de muur. Dit kan worden gedaan met behulp van een borstel, roller of spuitapparatuur, afhankelijk van de instructies van het impregneermiddel. Het impregneermiddel dringt door in de poriën van de muur en vormt een beschermende laag tegen vocht, vuil en andere schadelijke invloeden van buitenaf.

Uitharden en drogen

Na het aanbrengen van het impregneermiddel moet de muur voldoende tijd krijgen om te drogen en uit te harden. De droogtijd is meestal echt afhankelijk van het type impregneermiddel en de weers- en omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en de muur niet aan te raken voordat het impregneermiddel volledig is uitgehard.

De schilder zal de buitenmuur zorgvuldig nakijken of het op de juiste wijze is aangebracht. Indien nodig kunnen aanvullende reparaties of afwerkingen worden uitgevoerd.

Zelf uw gevel impregneren of uitbesteden?

Een buitenmuur impregneren is minder eenvoudig dan u denkt. Het kan een vrij lastig proces zijn dat professionele kennis en ervaring vereist voor een optimaal resultaat. Hoewel het natuurlijk mogelijk is om het zelf te doen, zijn er verschillende redenen waarom het uitbesteden van deze taak aan professionals voordeliger kan zijn.

 • Professionele apparatuur, ervaring en vakkennis
  Ten eerste hebben professionele schilders vaak toegang tot hoogwaardige materialen en apparatuur. Dit kan resulteren in een beter eindresultaat en een langere levensduur van de impregneerlaag. Daarnaast beschikken professionele schilders zoals u begrijpt ook over de nodige expertise en ervaring om op een vakkundige en doeltreffende manier te werk te gaan. Ze kunnen eventuele problemen sneller herkennen en oplossen, zoals schade aan de muur. Wat kan leiden tot een betere kwaliteit en meer zekerheid van een houdbaar en duurzaam resultaat.
 • U bespaart tijd gedoe en moeite
  Bovendien kan het uitbesteden van het impregneren van uw gevel aan professionals u een hoop tijd en gedoe besparen. Een buitenmuur impregneren kan een arbeidsintensieve klus zijn. Vooral als u niet over de juiste ervaring of gereedschappen beschikt. Door het uit te besteden aan professionals kunt u zich richten op andere taken terwijl zij het werk voor u doen.

In welke situaties kunt u wel zelf mijn buitenmuur impregneren?

U kunt wel overwegen om zelf uw buitenmuur te impregneren al u al ervaren bent in doe-het-zelfprojecten. Hiervoor is het wel zo prettig als u ook al vertrouwd bent met het gebruik van impregneermiddelen. Ook is het handig als de gevel klein en gemakkelijk toegankelijk is en als het weer gunstig is en blijft. Zo zijn droge weersomstandigheden belangrijk gedurende minstens 24 uur na het impregneren.

Zorg er wel voor dat uw gevelmateriaal geschikt is voor buitenmuren impregneren voordat u begint, en neem altijd de nodige veiligheidsmaatregelen.

Geschikte impregneermiddelen voor buitenmuren

Als het gaat om impregneermiddelen voor buitenmuren, zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van uw ondergrond en ook van de staat van de muur.

Opties voor Impregneermiddelen
Opties voor Impregneermiddelen
Type impregneermiddel Eigenschappen Voorbeelden
Watergedragen impregneermiddelen
 • Milieuvriendelijker en minder sterke geur dan oplosmiddel houdende producten
 • Geschikt voor poreuze materialen zoals baksteen, beton en natuursteen
 • Biedt bescherming tegen vocht, vorstschade en vervuiling
Watergedragen siliconenharsen, acrylaat impregneermiddelen, silaan/siloxaan impregneermiddelen
Oplosmiddel houdende impregneermiddelen
 • Effectiever voor oudere, sterk poreuze muren die nog niet eerder zijn geïmpregneerd
 • Sterke geur en schadelijker voor het milieu
 • Geschikt voor oudere bakstenen, terracotta en sommige soorten natuursteen
Oplosmiddel houdende siliconen impregneermiddelen, oplosmiddel houdende silaan/siloxaan impregneermiddelen
Impregneercrèmes
 • Dikke, crème-achtige consistentie; aan te brengen met roller of borstel
 • Handig voor verticale oppervlakken omdat ze niet druppelen
 • Biedt goede bescherming tegen vocht, vorstschade en diverse soorten vervuiling
 • Geschikt voor diverse poreuze ondergronden zoals baksteen, natuursteen en cementpleisterwerk

Bij het kiezen van het juiste impregneermiddel is het zoals u begrijpt belangrijk om rekening te houden met het type ondergrond en de huidige staat van uw buitenmuur. Maar ook de blootstelling aan weersinvloeden en de gewenste levensduur van de bescherming spelen een rol bij het maken van de beste keuze.

Gaat u zelf aan de slag? We raden dan altijd aan om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen voor het beste resultaat. Kiest u voor het uitbesteden van dit project, dan weet onze schilder uiteraard welk middel het meest geschikt is voor uw buitenmuur.

Veelgestelde vragen over een buitenmuur impregneren

Hoelang duurt het gemiddeld voordat het impregneermiddel volledig droog is en is uitgehard?

Het duurt meestal 24 tot 48 uur voordat het impregneermiddel volledig is uitgehard en de muur volledig beschermd is tegen vocht en vuil. Uiteraard is het belangrijk dat er tijdens de droogperiode geen neerslag valt. Het impregneermiddel moet immers alle tijd hebben om volledig te drogen en uit te harden.

Wat zijn de mogelijke gevolgen als een buitenmuur niet wordt geïmpregneerd na een gevelrenovatie?

Een buitenmuur die niet is geïmpregneerd kan na verloop van tijd vatbaar worden voor vochtindringing. Dit kan uiteindelijk leiden tot schimmelvorming, vorstschade en andere schade aan de muurstructuur. Ook kan vuil zich gemakkelijker hechten aan de muur, waardoor deze sneller vervuild raakt. Daarom kunt u uw buitenmuur impregneren zien als een slimme diepte-investering voor de toekomst.

Zijn er ook voorzorgsmaatregelen die ik moet nemen voor het impregneren van buitenmuren?

Ja het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen is inderdaad belangrijk. Tijdens het impregneren van buitenmuren moeten aangrenzende oppervlakken en planten worden beschermd tegen het impregneermiddel. Dit kunt u doen door deze zorgvuldig af te dekken met plasticfolie of met andere beschermende materialen. Neem zelf ook beschermingsmaatregelen want het impregneermiddel bevat vaak chemische stoffen die schadelijk zijn voor de longen en huid.

Moet ik mijn buitenmuren na verloop van tijd ook weer opnieuw laten impregneren?

Uw buitenmuren impregneren biedt langdurige bescherming, maar de effectieve waterafstotende werking kan na verloop van tijd wel verminderen. Hoe lang het exact zal blijven werken hangt af van factoren zoals weersomstandigheden en blootstelling aan vervuiling.
Over het algemeen is het uiterlijk tien jaar belangrijk om uw buitenmuren opnieuw te laten impregneren omdat het impregneermiddel dan meestal niet meer optimaal functioneert en beschermt.

Zijn mijn geïmpregneerde buitenmuren dan niet over te schilderen?

Het is inderdaad meestal vrij lastig of zelfs onmogelijk om een al geïmpregneerde muur over te schilderen vanwege de waterafstotende laag van de beschermende coating. Deze laag stoot namelijk meestal elke stof, dus ook de verf af. Het impregneermiddel kan de hechting van verf hierdoor belemmeren, waardoor het overschilderen meestal niet mogelijk is. Wel zijn er speciale verfsoorten op de markt die wél geschikt zijn om over een bestaande geïmpregneerde muur aan te brengen.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!