Sinds 1986

Stucwerk repareren? Uw gestucte muur of plafond herstellen

Is uw stucwerk beschadigd en zijn er bijvoorbeeld scheuren in muren zichtbaar of wilt u een gat in muur dichten? Geen zorgen. Bij Schilder-Gigant bieden we diverse oplossingen voor uw stucwerk repareren. Zo kan onze ervaren vakman bijvoorbeeld uw scheuren in stucwerk repareren of gaten in muur vullen, zodat uw stucwerk er weer netjes en als nieuw uitziet. Ook scheuren plafond kunnen wij vakkundig voor u herstellen.

Gaat u liever zelf aan de slag met het herstellen van uw gestucte muur of plafond? Zelf stucwerk repareren is zeker mogelijk, mits u een ervaren doe-het-zelver bent. Bij grote schade is het verstandig om een professional in te schakelen om de conditie van uw stucwerk eerst te beoordelen en de juiste maatregelen te nemen. De vakman kan dan samen met u kijken naar een duurzame oplossing voor uw stucwerk.

Bij Schilder-Gigant kunnen wij op professionele wijze uw beschadigde stucwerk repareren tegen een scherpe prijs, zodat u straks weer kunt genieten van perfect hersteld stucwerk.

Onze professionals kunnen zowel het stucwerk van plafonds als van gestucte binnen- en buitenmuren herstellen.

Ontdek op deze pagina alles wat u moet weten over stucwerk repareren!

Wanneer uw stucwerk repareren?

Wanneer is het tijd om uw stucwerk te repareren? Er zijn verschillende overwegingen mogelijk. Hieronder ziet u wanneer stucwerk repareren een verstandige keuze is:

 • U wilt een nieuwe wandbekleding over uw stucwerk heen aanbrengen
  Misschien is stucwerk repareren eerst nodig omdat u van plan bent een nieuwe verflaag aan te brengen, behang op te hangen of zelfs een geheel nieuwe laag stucwerk aan te brengen. In deze gevallen is het erg belangrijk om alvast eventuele beschadigingen aan het stucwerk zoals scheuren in muur of scheuren plafond te herstellen. Zo zorgt u voor een gladde basis en onderlaag voor uw afwerking.
 • U wilt uw woning aantrekkelijker maken voor verhuur of verkoop
  Daarnaast kan het nodig zijn om uw stucwerk te repareren voordat u uw woning verkoopt of wilt verhuren. Een netjes afgewerkte muur draagt bij aan een positieve indruk op potentiële kopers en kan ook helpen bij een vlotte verkoop van uw woning. Gaten of scheuren in stucwerk of andere beschadigingen kunnen potentiële kopers zoals u begrijpt afschrikken. Zelf stucwerk repareren en een gat in muur dichten is een relatief eenvoudige manier om uw huis aantrekkelijker te maken voor potentiële huurders of kopers tijdens bezichtigingen!
 • Structurele schade alvast voorkomen
  Bovendien is het belangrijk om schade aan de muur tijdig aan te pakken, zoals scheuren in stucwerk of uw plafond stucwerk repareren bij gaten of andere beschadigingen. Deze schade zorgt niet alleen voor een minder nette uitstraling, maar de beschadigingen kunnen ook structurele schade aan uw woning veroorzaken als ze niet worden gerepareerd.
 • U heeft last van vochtschade
  Ten slotte is vochtschade een veelvoorkomend probleem dat het stucwerk als u er niets aan doet flink kan aantasten. Vochtplekken, schimmelvorming of afbladderend stucwerk zijn signalen die wijzen op vochtschade. Deze moeten snel moeten worden aangepakt om verdere schade te voorkomen en uw omgeving zo gezond mogelijk te houden.

Mogelijke problemen, oorzaken en oplossingen bij beschadigd stucwerk

Probleem Situatie Oplossing
Scheuren in stucwerk Scheuren in muren of scheuren plafond kunnen ontstaan door beweging in de onderliggende structuur, krimp van het materiaal of spanningen. Wij kunnen uw scheuren stucwerk repareren door de scheuren stucwerk op te vullen met een opvulmiddel. De scheurtjes kunnen dan met een plamuurmes en opvulmiddel worden dichtgesmeerd.
Gaten in muur Gaten in muur ontstaan meestal door het verwijderen van schroeven of spijkers. Het boorgat dat achterblijft kan opnieuw gevuld worden. We kunnen uw gaten in muur vullen met verschillende vulmiddelen, zoals kant-en-klare tubes of poedervormige mengsels. U kunt gaten in muur vullen uiteraard ook zelf doen, maar voor een professionele afwerking bij een gat in muur dichten is het vaak verstandig te kiezen voor onze ervaren professionals.
Beschadigde buitenhoeken Buitenhoeken kunnen beschadigd raken door slijtage of veel er tegenaan te stoten. Onze vakmensen kunnen beschadigde buitenhoeken herstellen door speciale hoekbeschermers aan te brengen of door het beschadigde stucwerk te verwijderen en opnieuw aan te brengen voor een strakke afwerking.
Afgebladderd stucwerk Stucwerk dat afbladdert kan worden veroorzaakt door vochtproblemen, slechte hechting of door veroudering van het stucwerk. Afhankelijk van de oorzaak kan afbladderend stucwerk worden hersteld door de onderliggende oorzaak aan te pakken. We kunnen uw pleisterwerk herstellen en het stucwerk opnieuw aanbrengen met de juiste voorbereiding en materialen.
Loszittend stucwerk Loszittend stucwerk kan ontstaan door onjuiste toepassing van het stucmateriaal of onvoldoende voorbereiding van de ondergrond. Onze vakmensen kunnen loszittend stucwerk opnieuw bevestigen door de onderliggende oorzaak aan te pakken en het stucwerk opnieuw aan te brengen met de juiste voorbereiding en materialen.
Schimmelvorming Schimmel in uw stucwerk kan groeien als gevolg van langdurige vochtigheidsproblemen, slechte ventilatie of een gebrek aan isolatie. Schimmelvorming kan worden behandeld door de bron van vocht aan te pakken, de aangetaste delen te verwijderen en de ruimte goed te blijven ventileren. Vervolgens kan het stucwerk opnieuw worden aangebracht met een schimmelwerende behandeling indien nodig.
Verkleuring Ook verkleuring van stucwerk komt voor en kan verschillende oorzaken hebben, zoals blootstelling aan direct zonlicht, rookaanslag, vochtschade of als gevolg van chemische reacties. Afhankelijk van de oorzaak van de verkleuring kan deze worden behandeld door de onderliggende oorzaak aan te pakken. Er kan vervolgens een nieuwe laag stucwerk worden aangebracht met de juiste voorbereiding en materialen.

Scheuren in stucwerk zelf repareren

 1. Verwijder met een verfkrabber loszittende stukjes stucwerk zodat de scheur goed schoon is voor het vulmiddel.

 2. Vul de scheur vervolgens opnieuw met vulmiddel. Breng het vulmiddel gelijkmatig aan en zorg ervoor dat het de scheur volledig opvult.

 3. Herhaal het vullen van de scheur indien nodig. Het kan zijn dat de scheur na de eerste keer vullen nog niet volledig is gedicht. Laat het vulmiddel goed drogen tussen elke laag.

 4. Laat het vulmiddel volledig drogen volgens de instructies op de verpakking. Meestal 1 tot 2 dagen.

 5. Indien gewenst, werk het gerepareerde gebied af door het opnieuw te schilderen of te behangen.

Schildersbedrijf schilder

Gaten in muur zelf vullen

Wilt u toch liever zelf de gaten in uw muur vullen? Dit is voor iedereen wel aan te raden, gezien de kostenbesparing. Maar betreft het een gat in het zicht, dan is het ons advies om dit door een professioneel bedrijf te laten herstellen.

 1. Voorbereiding
  Maak het gat schoon en droog.
 2. Breng het vulmiddel aan
  Vul het gat met geschikt vulmiddel en strijk goed glad met een plamuurmes.
 3. Drogen
  Laat het vulmiddel volledig drogen.
 4. Schuren
  Schuur het gerepareerde oppervlak lichtjes.
 5. Afwerking
  Verf of behang indien nodig.

Zelf schimmel uit uw stucwerk verwijderen

U kunt schimmel uit gestucte muren verwijderen door een schimmelreiniger of een oplossing van water en bleekmiddel royaal aan te brengen. Vervolgens het oppervlak grondig te schrobben met een borstel of schuurspons en tot slot het behandelde gebied goed af te spoelen en te laten drogen. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het proces en achterhaal de oorzaak van vochtproblemen om toekomstige schimmelgroei te voorkomen!

Stucwerk repareren kosten

De kosten voor het repareren van stucwerk worden zoals u begrijpt altijd beïnvloed door allerlei factoren. Zo weegt het muuroppervlak mee, en de hoeveelheid beschadigingen die hersteld moeten worden. Maar ook de tijd die er nodig is voor stucwerk repareren bepaalt de uiteindelijke prijs. Een aantal kleine scheuren in stucwerk repareren, of een gat in muur dichten kan soms in een dagdeel al klaar zijn. Soms heeft de stukadoor ook meer tijd nodig. Of moet er een laag nieuwe pleister worden aangebracht, waardoor de arbeidskosten omhooggaan.

Voor kleinere klussen, waarbij het oppervlak minder dan 30 m² hanteren stukadoors doorgaans een prijs per dagdeel voor stucwerk repareren. Meestal wordt hierbij alleen een vulmiddel gebruikt voor gaten in muur vullen, of de scheuren in muur worden weggehaald zodat de plaatselijke schade op effectieve wijze kan worden hersteld.  

Prijzen voor stucwerk repareren

Dienst Prijs
Stucwerk repareren per m² € 10,- tot € 25,-
Prijs gemiddeld voor stucwerk repareren < 30 m² € 250,- tot € 400,-

Wilt u een vrijblijvende indicatie? Klik dan hier!

Uurtarief stukadoor

Wat kost een stukadoor gemiddeld? Het uurtarief van een stukadoor ligt tussen de €30,- en €40,- per uur. Besparen op een stukadoor? Vraag vrijblijvend een offerte op en ontdek onze scherpe prijzen voor stucwerk repareren!

Nieuwe pleisterlaag aanbrengen

Wellicht is uw stucwerk dusdanig beschadigd dat plaatselijk uw stucwerk herstellen niet meer mogelijk is. In dit geval kan er gekozen worden voor het aanbrengen van een geheel nieuwe dunne pleisterlaag. Voor grotere oppervlakken of meer complexe reparaties kan het nodig zijn om de laag stucwerk volledig opnieuw aan te brengen. In zo’n geval zal de stukadoor de muur gladmaken voordat hij het nieuwe stucwerk aanbrengt. Dit kan resulteren in een mooier resultaat dan alleen het repareren van beschadigd stucwerk.

Wanneer u twijfelt over de staat van uw stucwerk kunt u uiteraard onze stukadoors inschakelen voor een inspectie van uw gestucte muur of plafond. Zij kunnen beoordelen of uw stucwerk volledig of gedeeltelijk hersteld moet worden. Indien mogelijk kiezen zij uiteraard voor scheuren in stucwerk repareren en gaten in muur vullen zodat uw stucwerk weer lang mee kan gaan.

Is uw stucwerk zwaar beschadigd?

Bij grote structurele schade kan het soms beter zijn om de schade eerst te verhelpen en dan het volledige stucwerk opnieuw aan te brengen. Hieronder ziet u de algemene prijstabel voor nieuw stucwerk per soort stucwerk.

Stucwerk soort Prijs per m² Bijkomende kosten?
behangklaar (dik) €20 – €30 Ja, behangen
behangklaar (normaal) €12 – €20 Ja, behangen
beton cire €80 – €130 Nee
granol €15 – €23 Nee
leemstuc €30 – €40 Nee
microbeton €120 – €130 Nee
microcement €110 – €120 Nee
sausklaar (dik) €23 – €33 Ja, schilderen
sausklaar (normaal) €15 – €23 Ja, schilderen
schuurwerk fijn €14 – €22 Nee
schuurwerk grof €18 – €29 Nee
spuitpleister €8 – €12 Nee
stucwerk plafond €17 – €25 Ja, schilderen
renovlies €8 – €45 Nee
tadelakt €100 – €140 Nee

Goed om te weten:

Voor het repareren van scheuren in stucwerk aan buitenmuren geldt dat dit vaak duurder is dan stucwerk van uw binnenmuur, vanwege extra weerbestendige materialen en arbeid die nodig zijn voor buitentoepassingen.

Plafond stucwerk repareren


Wilt u uw plafond stucwerk repareren? Houd er dan rekening mee dat dit klusje net wat uitdagender is dan stucwerk herstellen van een binnen- of buitenmuur. Onderstaande zaken raden we u aan om zorgvuldig in overweging te nemen:

Een plafond is moeilijker bereikbaar

Reparatie van stucwerk op plafonds kan echt lastiger zijn vanwege de moeilijke bereikbaarheid. Zeker wanneer het gaat om hoge plafonds. Dit kan het proces complexer maken en vereist ook extra spullen, zoals een ladder of steiger, om veilig te kunnen werken.

Ondergrond

Plafonds hebben meestal een vlakke en horizontale ondergrond. Dit terwijl muren vaak verticale oppervlakken hebben als ondergrond. Het aanbrengen van stucwerk op een plafond kan daardoor iets uitdagender zijn omdat het moeilijker is om alles gelijkmatig af te werken.

Zwaartekracht

Bij het repareren van stucwerk op plafonds moet rekening worden gehouden met de invloed van zwaartekracht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het reparatiemateriaal goed hecht en niet naar beneden zakt, voordat het volledig is uitgehard.

Belichting

Ook het licht valt vaak anders op plafonds dan op muren, wat kleine oneffenheden of onregelmatigheden in het stucwerk des te meer zichtbaar kan maken. Bij stucwerk repareren op plafonds is het daarom extra belangrijk om te zorgen voor een gladde en gelijkmatige afwerking.

Hoewel er dus zoals u ziet wel enkele verschillen zijn tussen het repareren van stucwerk op plafonds en muren, blijven de basisstappen wel hetzelfde.
Zoals de voorbereiding, reparatie en afwerking. Ga zorgvuldig en veilig te werk, en doe dit alleen zelf als u deze klus ook ziet zitten en u zich stabiel genoeg voelt op een ladder.

Wilt u plafond stucwerk repareren liever uitbesteden? Kies dan voor de professionals van Schilder-Gigant! Wij bieden betrouwbare reparatiediensten aan voor een betaalbare prijs.

Voorkomen dat uw stucwerk beschadigd raakt

U wilt natuurlijk het liefst preventief voorkomen dat uw stucwerk in de toekomst gevoelig is voor scheuren of snel beschadigd zal raken.  Scheuren in stucwerk of scheuren in muur kunnen voorkomen worden. Dit kunt u vooral tijdens het aanbrengen van het stucwerk al beïnvloeden. Hieronder een aantal tips om stucwerk op de juiste manier aan te brengen en te voorkomen dat het beschadigt:

Bereid de ondergrond goed voor

Zorg er daarom voor als u uw muren zelf gaat stucen dat de ondergrond goed voorbereid is voordat het stucwerk wordt aangebracht. Denk aan bijvoorbeeld het verwijderen losse deeltjes, het repareren van eventuele structurele gebreken en het aanbrengen van een geschikte primer.

Zorg voor de juiste droging

Ook de juiste droging is belangrijk voor de duurzaamheid van het stucwerk. Ga pas stucen als de klimaatomstandigheden stabiel zijn. Vermijd extreme temperatuurschommelingen en vochtigheidsniveaus tijdens het droogproces, omdat dit kan leiden tot scheuren in het stucwerk.

Afwerking en onderhoud van uw stucwerk

Bij het afwerken van stucwerk in de gebieden die gevoelig zijn voor beweging, zoals hoeken en overgangen tussen verschillende materialen, overweeg het gebruik van flexibele voegmaterialen. Deze materialen kunnen bewegingen opvangen er ervoor zorgen dat er geen scheuren in muur ontstaan.

Zorg voor regelmatig onderhoud

Voer regelmatig onderhoud uit aan het stucwerk om kleine beschadigingen te herkennen en te repareren voordat ze groter worden. Controleer ook regelmatig op tekenen van vochtproblemen, omdat vocht een van de belangrijkste oorzaken van schade aan het stucwerk is.

Mogelijke afwerkingen na stucwerk repareren

Na het beschadigde stucwerk repareren kan het een goed moment zijn om daarna ook uw muur af te werken zoals u dit wenst. Na het succesvol repareren van beschadigd stucwerk is het belangrijk om het oppervlak af te werken zodat het perfect past bij de rest van uw muur.

Hieronder ziet u een aantal veelgebruikte afwerkingstechnieken die worden toegepast na het stucwerk repareren.

 • Schuren
  Na het drogen van het gerepareerde stucwerk kan schuren nodig zijn om eventuele ruwheid of oneffenheden te verwijderen. Gebruik schuurpapier met een fijne korrel en werk gelijkmatig over het oppervlak om een glad resultaat te bereiken.
 • Gladstrijken
  Voor een strakke afwerking kunt u het gerepareerde gebied gladstrijken met een plamuurmes of een speciale afwerkingsgereedschap. Zorg ervoor dat de overgang tussen het gerepareerde gebied en de omliggende muur zo minimaal mogelijk is.
 • Textuur aanbrengen
  Als de muur al een textuur heeft, zoals spackspuitwerk of sierpleister, kunt u proberen om bij de gerepareerde delen ook textuur aan te brengen om het te laten overeenkomen met de rest. Dit kan worden bereikt door het gebruik van een textuurspray of door handmatig textuur aan te brengen met een spons, borstel, of met andere gereedschappen.
 • Overschilderen
  Nadat het gerepareerde stucwerk volledig droog en glad is, kunt u ook het oppervlak schilderen om het te laten overeenkomen met de rest van de muur. Zorg ervoor dat u wel eerst een geschikte primer aanbrengt om de hechting van de verf te verbeteren.

Zelf stucwerk repareren of uitbesteden aan een vakman?

Als u handig bent en ervaring heeft met klussen, kunt u overwegen om (kleine) stucwerk reparaties zelf uit te voeren. Het repareren van kleine scheuren in stucwerk of een gat in muur dichten kan vaak met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen zelf worden gedaan als u handig bent. Zorg ervoor dat u de juiste materialen en gereedschappen hebt, en volg de benodigde stappen voor een succesvolle reparatie. Door het zelf te doen, kunt u kosten op een stukadoor besparen en kunt u het werk op uw eigen tempo uitvoeren.

Let wel op de volgende veiligheidsmaatregelen als u kiest voor zelf stucwerk repareren:

Veiligheidsmaatregelen voor beschadigd stucwerk repareren

Bij het zelfstandig uitvoeren van stucwerk reparaties is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Hieronder een checklist om stucwerk repareren zo veilig mogelijk te doen:

 • Zorg voor een beschermingsuitrusting
  Draag altijd geschikte veiligheidskleding zoals een stofmasker en een veiligheidsbril om uzelf te beschermen tegen blootstelling aan schadelijke stoffen.
 • Ventileer
  Zorg voor voldoende ventilatie in de werkruimte om de verspreiding van stof en dampen zo veel mogelijk te minimaliseren. Open ramen en deuren indien mogelijk, en gebruik indien nodig daarnaast een ventilator of afzuigsysteem.
 • Beperk verspreiding van stof
  Beperk de verspreiding van stof door het gebruik van stofafzuigers of natte methoden, zoals het bevochtigen van het oppervlak voor het schuren. Dit helpt om de blootstelling aan stofdeeltjes te verminderen en de luchtkwaliteit ook te verbeteren.
 • Werk veilig op hoogte
  Als de reparaties op hoogte moeten worden uitgevoerd, zoals bij plafond stucwerk repareren, zorg dan voor een stabiele ladder of steiger om valgevaar te voorkomen.

Stucwerk repareren uitbesteden aan Schilder-Gigant

Als de schade aan het stucwerk groot is of als u geen ervaring hebt met stucwerk reparaties, kan het verstandig zijn om een professionele vakman in te huren. Schildersbedrijf de Schilder-Gigant biedt betaalbare schilders die kunnen helpen bij het repareren van stucwerk. Onze professionals hebben de ervaring en weten hoe ze uw stucwerk perfect kunnen herstellen. U bent daarom 100% verzekerd van hoogwaardige resultaten. Door het uitbesteden van het stucwerk kunt u ook tijd en moeite besparen, terwijl u verzekerd bent van een professioneel eindresultaat!

Weten wat stucwerk repareren uitbesteden in uw geval ongeveer kost? Vraag hier geheel vrijblijvend een offerte op!

Kan ik over bestaand stucwerk heen stucen of moet ik het eerst repareren?

Over bestaand stucwerk heen stucen is mogelijk, maar alleen als het bestaande stucwerk nog in goede staat verkeert zonder grote scheuren of losse delen. Als er beschadigingen zijn, is reparatie nodig voor een gladde en stevige ondergrond.

Waarom is stucwerk repareren noodzakelijk?

Stucwerk repareren is van groot belang om de kwaliteit van de gestucte plafonds en wanden te behouden. Beschadigingen zoals scheuren of gaten kunnen leiden tot verdere schade als ze niet op tijd worden gerepareerd. Bovendien zal nieuw stucwerk niet goed hechten op een beschadigde ondergrond.

Hoelang duurt het gemiddeld om stucwerk te repareren?

De duur van het repareren van stucwerk hangt vooral af van hoeveel schade u heeft en de omvang van de schade. Kleine reparaties kunnen slechts een paar uur duren. Grotere reparaties bij zware beschadigingen kunnen meerdere dagen in beslag nemen.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!