Sinds 1986

Buitenmuur schilderen

Kunnen uw buitenmuren of gevel van uw woning wel een opknapbeurt gebruiken?

Door uw stenen, gestucte, vochtige of afgebladderde buitenmuur te laten schilderen door een goedkope schilder zal uw woning weer als nieuw lijken en dit voor een zeer betaalbare prijs!

Hoe een buitenmuur schilderen precies in zijn werk gaat en wat de bijkomende kosten per m² ( vierkante meter ) zijn om deze over te laten schilderen kunt u allemaal terug vinden op deze pagina net zoals welke soort verf u nodig heeft en of uw gevel wel geschikt is om te schilderen.

Lees op deze pagina alles wat u moet weten over de kosten voor het opnieuw laten schilderen van uw buitenmuren en het buitenschilderwerk van uw woonhuis.

Schilderen is zichtwerk en met het schilderen van uw buitenmuur of bestaande gevel van zowel een bestaande of nieuwbouwwoning kunt u een groot effect bereiken.

Omdat onze schilders veel buitengevels schilderen krijgen wij veel vragen over het schilderen van buitenmuren. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

  • Wat zijn de kosten van het laten schilderen van een buitenmuur?
  • Hoe duur is het om de buitenmuren opnieuw te laten schilderen door een schilder?
  • Wat is een normale prijs om een gevel te laten schilderen?
  • Kost een buitenmuur schilderen veel?

Uiteraard is het sausen van een buitenmuur niet heel goedkoop. Dit komt omdat buitenverf een stuk duurder is dan binnenverf.

Maar in onze ogen hoeft het opknappen en schilderwerk van buitenmuren ook niet duur te wezen.

De gemiddelde prijzen van buitenschilderwerk variëren ook enorm per schildersbedrijf. Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding.

Leest u hier alle prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u overgaat tot het inhuren van een buitenschilder.

Stel dat uw bestaande gevel er (door de invloed van weersomstandigheden) slecht uitziet, dan kunt u met het schilderen van de buitenmuur een groots effect bereiken.

Het maakt voor ons geen verschil of uw muur is gebouwd van bakstenen, stenen, stucwerk, beton of hout. We hebben voor elke ondergrond de juiste oplossing voor het schilderen van de gevel.

De schildermethodes en snelheid zal verschillen maar al deze buitenmuren zijn prima opnieuw te schilderen. Ook daar leest u hier meer over.

buitenmuur-schilderen

Buitenmuur schilderen kosten

Vergeet niet dat uw buitenmuur of gevel het visitekaartje is van uw nieuwbouw of bestaande huis. 

Het is daarom belangrijk dat de buitenmuren er netjes en zeer verzorgt uitzien.

Dat dit geld kost is evident. Je huis opnieuw laten schilderen is natuurlijk niet heel goedkoop maar hoeft ook niet duur te wezen.

Wat zijn de kosten van het opnieuw schilderen van de buitenmuren van uw huis? Dit kan op verschillende manieren bepaald en uitgelegd worden.

Zo kan een schilder een vaste prijs voor een project afspreken, een prijs per vierkante meter of simpelweg een prijs per uur.

Bij de prijs per uur is het bijvoorbeeld mogelijk om de kostprijs van de materialen te betalen en daar bovenop de kosten voor de arbeid.

Wilt u weten wat de gemiddelde m2 prijzen zijn voor het overschilderen van de buitenmuren van uw woonhuis? 

De kosten per m2 zijn 10 tot aan 22 euro exclusief BTW inclusief materiaal.

De prijs is erg afhankelijk van het soort verf dat gebruikt wordt. Daarnaast is de huidige ondergrond bepalend, de staat ervan bepaald welke voorbereidingen getroffen moeten worden.

Daarnaast kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om een uurtarief met de buitenschilder af te spreken. Het uurtarief voor een goede erkende schilder zal ongeveer rond de €35 per uur liggen.

Zoals gezegd komt daar dan nog de kostprijs van de materialen bovenop. Of u de prijs vooraf wil afspreken door middel van een de prijs. Of dat u liever per uur betaald is geheel aan u zelf.

Wij merken dat de meeste mensen die een offerte aanvragen een vaste prijs vooraf willen voor het schilderen van de gevel.

Buitenmuur schilderen

De buitenmuur van uw woning krijgt door slecht weer zoals regen, vorst en temperatuur schommelingen erg veel te verduren.

Het is daarom van belang de gevel na verloop van tijd opnieuw te schilderen. Voor gevels van een huis is dit vaak elke 5 jaar. Het maakt dan niet uit of u in een villa, een tussen of een nieuwbouwwoning woont.

Het is de bedoeling dat uw buitenmuren uw woning beschermen tegen alle soorten weersomstandigheden. Het onderhoud van uw buitengevels is een erg belangrijk aspect.

Het schilderen van uw buitenmuur zal eens in de 6 jaar herhaalt moeten worden zodat u geen last van vocht doorslag kunt krijgen.

Voordat er begonnen kan worden met het schilderen van de buitenmuur moet deze natuurlijk goed schoongemaakt zijn. Op een vette muur is het onmogelijk om een goede verflaag aan te brengen.

Nadat alles goed schoon is kan de grondverf aangebracht worden. Als deze goed gedroogd is, is het mogelijk deze af te lakken met de kleur van uw keuze.

Het maakt dan niet uit of u een donkere of lichte verf aanbrengt. De gevel schilderen is belangrijk voor de uitstraling van de gehele woning maar de beschermende factor van verf op de buitenmuur is minstens net zo belangrijk.

buitenmuur-schilderen

Welke verf op uw gevel?

De verf die op een buitenmuur gebruikt kan worden moet waterdicht wezen en UV-bestendig. De meeste bekende merken zoals Histor en Sikkens voldoen prima.

Maar er zijn ook goedkopere merken die niet in de winkel verkrijgbaar zijn die prima hun werk. Deze verfsoorten zijn alleen voor bedrijven verkrijgbaar.

Welke verf u voor de buitenmuur kiest is wel bepalend voor de duurzaamheid van het werk dat u verricht.

Als de schilder-laag goed wordt aangebracht zal deze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en zal het risico op vocht doorslag minimaliseren.

Er zijn genoeg verfsoorten op de markt voor het schilderen van uw buitenmuur maar welke moet u nu gebruiken?

Zoals gezegd zijn de bekende merken zoals bijvoorbeeld Sikkens hier uitermate geschikt voor.

De schilder zal natuurlijk letten op de ondergrond. Voor het schilderen van een gestucte gevel is een andere verf nodig dan wanneer een houten buitenmuur geschilderd moet worden.

Kies altijd voor een verfsoort die geschikt is om buiten te gebruiken. Het is van groot belang dat de verf tegen alle weersomstandigheden bestand is.

De meest gebruikte soort verf is acrylverf. Het voordeel van deze verf is dat hij goed kan ademen waardoor het vocht in de buitengevel er gemakkelijk weer uit kan.

Voordat het schilderen van de buitenmuur begint zal er eerst een fixeerlaag moeten worden aangebracht voor een optimale hechting. De meest voorkomende verf die gebruikt wordt voor het schilderen van buitenmuren is buiten latex.

Deze verf kan in elk gewenste kleur worden toegepast en is makkelijk aan te brengen met een verfroller.

Het verschil met buitenlatex en binnenlatex is dat het veel duurzamer is, het biedt bescherming voor de invloeden van buitenaf. Voor binnenschilderwerk is normale latex afdoende.

Wel dient er altijd gelet worden op de ondergrond van de gevel. Zo is er een verschil of er nu op een bakstenen muur, een betonnen muur, een gestucte/gepleisterde muur of op een houten muur geverfd moet worden.

huis-opnieuw-wit-laten-schilderen

Is je buitenmuur wel geschikt voor een nieuwe laag verf?

Elke buitenmuur is natuurlijk wel te schilderen. Het enige waardoor dit niet zou kunnen is dat het vochtpercentage in de buitenmuur te hoog is.

Wanneer het vochtpercentage van de buitenmuur hoger dan 5% is, is deze te vochtig om te schilderen. Als dit het geval zou wezen zal de verf niet goed aan de buitengevel hechten en is het een verstandige keuze de buitenmuur niet te gaan schilderen.

Het beste wat u kunt doen is het vochtgehalte controleren met een vochtmeter.

Mocht het vochtpercentage toch te hoog liggen dan is het misschien een verstandig idee een professionele schilder in te huren om deze te vragen voor een goed advies.

In de meeste gevallen zal deze schilder adviseren om van de schildersklus af te zien en er eerst voor te zorgen dat het vochtgehalte omlaag wordt gebracht.

Isolatieplaten

Ook wanneer de gevel bekleed is met isolatieplaten kan er geschilderd worden over deze platen. Maar in de regel is het beter om gewoonweg isolatieplaten te kopen in de kleuren die u het meest aanspreken.

Buitenmuur impregneren en schilderen

Wanneer een buitenmuur geïmpregneerd is, is schilderwerk lastig uit te voeren.

Er is wel manier maar dat is niet ideaal en geeft ook zeker geen garantie dat de verf langere tijd goed blijft zitten, dit komt omdat een geïmpregneerde juist vocht afstoot, en verf hecht daar dus ook niet goed op.

Lees hier alles over een gevel impregneren.

Een manier om verf toch goed te laten pakken op een geïmpregneerde buitenmuur is deze voor te behandelen met een voorstrijk. Wanneer deze voorstrijk aangebracht is, blijft de verf wel redelijk tot goed op de geïmpregneerde buiten muur hechten.

Deze voorbehandeling is overigens een gemakkelijk klusje dat snel uitgevoerd kan worden. Het aanbrengen van een primer of fixeermiddel hoeft niet heel nauwkeurig te gebeuren, qua arbeidskosten is het dus een goedkope klus.

Natte buitenmuur

Op natte buitenmuren kan niet direct geschilderd worden. Dat is dan ook de reden dat buitenschilderwerk eigenlijk alleen in de lente en zomer kan worden uitgevoerd.

Wanneer de buitenmuur geïmpregneerd is zal het schilderen in principe ook in de natte maanden gedaan kunnen worden als het een aantal dagen droog is.

Oude buitenmuur

Oude gevels of buitenmuren hebben vaak wat extra aandacht nodig. Vooral oude bakstenen kunnen poreuze muren worden waarop de verf minder goed “pakt”.

Daar is een extra voorbehandeling op nodig. Ook kunnen oude muren erg ruw en slechte muren zijn. Daar is ook een speciale behandeling voor nodig. Hoe dan ook kunnen wij voor al deze muren een geschikte oplossing toepassen.

Stucwerk buitenmuur schilderen

Wanneer glad stucwerk op de buitenmuur een kleur moet krijgen is schilderen de optie. Het schilderen van stucwerk vergt wel de nodige voorbereiding.

Eerst zal de stuclaag schoon gemaakt moeten worden, er is vaak veel mos en andere vuiligheid die zich hecht op het stucwerk van een gevel.

Vervolgens kan een nieuwe coating aangebracht worden op het stucwerk. In deze coating zit de kleur die u graag wilt.

buiten-schilderwerk-stucwerk

Zelf buitenmuren schilderen

Als u van plan bent zelf de buitenkant van uw woning te gaan schilderen dan is het verstandig een goede voorbereiding te treffen.

De voorbereiding voor het schilderwerk van uw buitenmuur zal als volgt zijn;

  • Vervang losse en verpoederende delen
  • Repareer de gaatjes en beschadigingen
  • Verwijder vuil en mos aanslag
  • Zorg voor een goede hechting ( hecht primer)

Toch maar uitbesteden?

Als u geen rompslomp wilt en gewoon voor het beste eindresultaat gaat, dan is het inhuren van een professionele schildersbedrijf geen slecht idee.

Bij een erkend schildersbedrijf dat met professionals werkt kunt u ervan uit gaan dat u euro meer

Een schildersbedrijf kan uw gevels niet alleen perfect schilderen maar ook gaat dit een stuk sneller dan u het zelf zou doen.

Daarnaast is het zo dat een professionele schilder u een bepaalde garantie meegeeft.

Mocht er binnen een afgesproken periode verf loslaten of gaan bladderen is het zo dat de schilder onder de garantievoorwaarden de het schilderwerk op de gevel komt repareren.

Omdat een buitenmuur schilderen nogal wat ervaring kost, is de kans groot dat wanneer u het zelf doet er gegarandeerd wat fout gaat in de loopt van de tijd.

Beste moment om uw buitenmuur te laten schilderen

Als uw woning aan de binnenkant geschilderd moet worden dan kan dit het gehele jaar door. Maar met buitenschilderwerk kan dit maar een bepaalde tijd in het jaar. 

U kunt te maken krijgen met slechte weersomstandigheden, zoals regen, en/of een te koude lucht. Laat uw buitenmuur schilderen met een minimale buitentemperatuur van 12 graden met een maximale temperatuur van 30 graden.

Als de temperatuur onder de 7 graden zal liggen dan zal de verf bijna niet meer drogen en boven de 30 graden droogt de verf juist weer veel te snel.

Het beste is wel op een moment te verven wanneer de droogtijd niet te lang is. Op die manier weet u zeker dat de buitenmuur snel droog is en dat er dus geen risico gelopen wordt wanneer het gaat regenen.

De beste tijd van het jaar voor buiten te laten schilderen is eind april tot aan begin oktober. Mocht het nu toch midden in de winter wezen en uw buitenmuur is echt aan een nieuwe schilder laag toe? Bekijk dan eens de mogelijkheden van de winterschilder.

kosten schilderwerk

Vergunning wel of niet nodig?

Als u van plan bent uw buitenmuren een geheel andere kleur te geven is het misschien wel verstandig om uw gemeente te raadplegen of u een vergunning nodig heeft.

Vooral bij nieuwbouwwoningen is er vaak een afspraak dat er de eerste jaar geen veranderingen aan het aangezicht doorgevoerd mogen worden.

De algemene regelgeving voor het schilderen van gevels wil per gemeente nog wel eens verschillen, dus een controle hierop kan geen kwaad.

In de eerste basis mag een gevel wel geschilderd worden in een kleur naar keuze, maar vraag het voor de zekerheid toch even goed na.

Geen tijd, geen zin? huur een schilder in

Als u niet handig bent of geen tijd heeft uw buitenmuren zelf te schilderen dan kunt u overwegen een professionele schilder in te huren.

De kosten van het inhuren van een schilder vallen best mee en kunnen vaak niet op tegen de irritaties die u kunt oplopen bij het schilderen van uw muren aan de buitenkant van uw woning.

Buitenmuur schilderen offerte

Vraag eens geheel vrijblijvend de prijzen aan voor uw schilderwerk! Dit kunt u doen door middel van het gratis offerte formulier in te vullen.

Wij zullen binnen enkele dagen u tegemoet komen met een zeer scherpe prijs voor het laten schilderen van uw buitenmuur.

Ons schildersteam bestaat uit gediplomeerde enthousiaste vak schilders. 

Bovendien werken wij met vaste partners en toeleveranciers waardoor wij in de loop der jaren sterk concurrerende inkoopprijzen hebben weten te bewerkstelligen.

Het prijsvoordeel verrekenen wij door aan onze klanten en dit komt dan ook tot uiting in ons uurtarief.

Zo kunnen wij uw buitenmuur schilderen voor zeer aantrekkelijke prijzen.

U zult merken dat wij een stuk goedkoper zijn dan andere schildersbedrijven.

Vragen & Antwoorden schilderen buitenmuur

Hoe schilder je een buitenmuur?

buitenschilder

Buitenmuren kan je op verschillende manieren voorzien van een nieuwe laag verf. Zo kan je de muren of gevels rollen maar ze kunnen ook gespoten worden. Leest u hier het prijsverschil en wat in uw situatie het beste is

Wat kost een buitenmuur schilderen?

buitenmuur-schilderen

Wat kost het schilderen van buitenmuren per m2? De prijzen van gevels laten schilderen door een schilder variëren enorm. Leest u hier wat het schilderen van een buitenmuur exact gaat kosten.

Wanneer moet je een gevel schilderen?

Een gevel of buitenmuur wordt geschilderd als de oude verflaag geen goede bescherming meer geeft en vocht doorlaat naar de binnenmuren. Lees hier meer informatie wat de beste tijd is om uw buitenmuren te laten schilderen.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!