Sinds 1986

Huis wit schilderen

De binnenkant of de buitenkant van je huis wit schilderen of het opnieuw witten van uw woonkamer geeft u woning weer een gehele frisse blik.

Veel mensen willen de binnenmuren en plafonds strak wit hebben geschilderd omdat dat visueel extra ruimte geeft.

Ook de buitenkant van een huis helemaal opnieuw te witten is populair, het ziet er namelijk netjes en strak uit.

huis-opnieuw-wit-laten-schilderen

Er zijn natuurlijk bepaalde zaken waar rekening gehouden mee moet worden wanneer een huis helemaal wit gemaakt moet worden.

Op deze pagina leggen we dan ook uit waar allemaal rekening mee gehouden moet worden en wat de schilder kosten van een zo een klus zijn.

Omdat wij als erkend schildersbedrijf regelmatig huizen wit schilderen zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het huis krijgen wij vele vragen over de prijs van het witten. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

  • Wat zijn de exacte kosten om mijn hele huis te laten witten?
  • Hoe duur is het laten schilderen van de binnenkant van mijn woning?
  • Wat is de prijs om mijn woning aan de buitenkant te laten schilderen?
  • Kost het opnieuw schilderen van mijn woning veel?

Een huis helemaal laten schilderen is natuurlijk niet spotgoedkoop. Maar in onze ogen hoeft schilderwerk ook niet duur te wezen. 

De gemiddelde prijs van huizen opnieuw of overlaten schilderen varieert enorm per schilders.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteitverhouding. Leest u alle prijsinformatie betreft het schilderen van woningen op deze pagina.

trap-schilderen

Buitenkant huis wit laten schilderen

Wanneer we het hebben over een huis wit schilderen hebben we het in de meeste gevallen over de buitenkant van een woning, vaak de gevel genoemd.

De buitenmuren zijn natuurlijk het aangezicht van uw woning en veel mensen vindt het daarom belangrijk dat deze er goed uitzien.

Bij buitenschilderwerk is het natuurlijk belangrijk dat de aangebrachte laag verf bestand is tegen de verschillende weersinvloeden in ons land. Het is daarom belangrijk om de juiste verf te kiezen.

Zo moet er gekozen worden voor de juiste buitenverf die lang blijft zitten. En vooral bij de kleur wit is het van belang dat deze verf vuil afstotend.

Zoals u zich kunt voorstellen is de kleur wit heel gevoelig voor vuil, dit is heel snel zichtbaar.

Als u de buitenkant van het huis wit wilt schilderen of überhaupt buiten wilt schilderen moet het natuurlijk wel droog weer zijn.

Als het regent kan men niet beginnen met het schilderen van een huis. Daarnaast is het van belang dat de ondergrond schoon, stofvrij en vetvrij is. Anders zal de verf niet goed pakken op bepaalde plekken.

Binnenshuis schilderen

De binnenkant van een woning zoals het wit schilderen van de woonkamer is weer een heel ander verhaal. Dit kan in de meeste gevallen simpelweg gedaan worden met latexverf of acrylverf.

Het aanbrengen van de verf kan op verschillende manieren. De meest gebruikte manier is met een roller en/of kwast.

Dit is een methode die gemakkelijk voor één ieder uit te voeren is. Wanneer u echter het mooiste resultaat wilt is het latex spuiten een aanrader. Dit is iets bewerkelijker en hiervoor heeft u een airless spuitmachine voor nodig.

Maar wanneer een woning wit gespoten wordt in plaats van geschilderd, ziet het er werkelijk fantastisch uit.

Met spuiten voorkomen je strepen op de wanden en plafonds. Het is natuurlijk wel belangrijk om de wanden goed voor te bereiden. Zo moeten de wanden helemaal glad zijn voordat er begonnen wordt met schilderen.

Zeker wanneer er gespoten wordt is dit van het grootste belang. Daarnaast moeten de oppervlakten die geschilderd gaan worden vetvrij zijn.

En het is altijd verstandig om een voorstrijk te gebruiken voordat er begonnen wordt met schilderen.

Aandachtspunten

In ieder geval moet de ondergrond vuilvrij zijn, zowel buiten als binnen. Verwijder daarom buiten steeds alle groenaanslag of losse voegen.

Als deze voorbereidingen zijn getroffen, kunt u doorgaan met het wit schilderen van het huis.

Ga ook zeker na of er al een verflaag is aangebracht; deze kan mogelijk niet zonder meer worden gecombineerd met een nieuwe verflaag.

Zo is het lastig om een donkere verfsoort helemaal wit over te schilderen. Om het goed dekkend te krijgen zijn er dan waarschijnlijk meerdere lagen nodig.

buitenschilderwerk

Huis wit schilderen juiste verfsoort

Het gepaste verfsysteem is anders bij een gewone baksteen of bij tegels met een glazuurlaag. De keuze van de juiste verf kunt u het best overlaten aan professional die de ondergrond van dichtbij heeft gezien en zo de juiste keuze kan maken.

Dat gezegd hebben is een huis aan de buitenkant wit schilderen het meest gedaan met een acryl verf die buiten duurzaam en vochtbestendig is.

Gezien de weersomstandigheden in Nederland, opteer je ook liefst voor een regen vaste verf. Er zijn heel wat varianten op dit soort verf.

Er bestaan immers ook speciale vuil afstotende verfsoorten die uitermate geschikt zijn voor gebouwen in een industriële omgeving.

Bekijk steeds goed alle mogelijkheden die op de markt beschikbaar. Zo wordt een huis wit schilderen gegarandeerd een succes.

Let op de weerkaarten bij het schilderen

Een huisschilder plant de klus erg zorgvuldig in. Het is een klus die veelal enkele dagen duurt en het is dan ook van groot belang om rekening te houden met de weersverwachtingen.

Temperaturen onder de 10 graden of boven 20 graden zijn niet geschikt voor buitenschilderwerk.

Tenzij je gebruik maakt van een vorstbestendige verf, kan je je schilder plannen meer best opschorten tijdens vrieskou. Regen, wind en mist kunnen ook een spelbreker zijn om de voor de hand liggende redenen (vocht).

schilderwerk-kosten

Kosten

De ondergrond van een gevel bepaalt voor een groot deel of je het huis wit kan schilderen, maar wat kost een huis schilderen?

Het is van een groot gedeelte afhankelijk van het feit of u buiten of binnen wilt laten wit schilderen.

Een uurtarief van een goede schilder ligt in ieder geval tussen de €30 en €40 per uur exclusief btw. Boven op deze prijs moeten dan natuurlijk nog de materialen gekozen betaald worden, voornamelijk de verf kost veel.

Maar voor een klus zoals een huis wit schilderen wordt in de meeste gevallen een vaste prijs afgesproken.

Vaak wordt dit berekend aan de hand van vierkante meters. Afhankelijk of erbinnen of buiten geschilderd moet worden zal de prijs verschillen.

Nadelen witte gevel

Er zijn een paar nadelen aan het hebben van een witte gevel. Omdat wit zo een smetteloze kleur is is het ook erg kwetsbaar.

Vuil, bijvoorbeeld roet, is al snel zichtbaar op de verf. Daarnaast zul je elk ander vuiltje ook snel zien.

Opeenvolgend van het vorige nadeel is dat u waarschijnlijk vaker uw huis wit moet laten verven. Uiteindelijk kan het dus ook nog iets duurder zijn.

Vergunning voor gevel voor huis verven

Als u niet in een monumentale of beschermd pand woont mag u in principe gewoon uw gevel schilderen in de kleur die u wilt.

Maar het is wel raadzaam om even langs de gemeente te gaan alvorens u begint met schilderen. U krijgt dan waarschijnlijk gewoon toestemming en dan weet u zeker dat het mag.

Sommige gemeentes zeggen wel eens dat het nodig is om een vergunning aan te vragen. Maar dit is eigenlijk altijd valse informatie.

Offerte huis wit schilderen

Afhankelijk van de ondergrond, het type verf en de oppervlakte die je wil verven, kunnen de prijzen sterk variëren.

Gelukkig kunnen wij vooraf duidelijkheid geven over de kosten van deze klus. Vraag bij ons een vrijblijvende schilder offerte aan. Beschrijf in de offerteaanvraag zo nauwkeurig mogelijk wat precies de bedoeling is.

Zo horen we graag wat de huidige ondergrond is, hoeveel vierkante meter het te schilderen oppervlak bedraagt, of u een voorkeur voor een bepaalde verf heeft en alle andere informatie die relevant kan zijn.

Des te completer de informatie is die u verstrekt, des te nauwkeuriger kunnen wij een offerte opmaken.

Wij reageren op offerte aanvragen altijd binnen 2 werkdagen.

U heeft dus zeer snel duidelijkheid over wat de prijs is om uw huis wit te laten schilderen door de erkende schilders van de Schilder-Gigant.

Vragen & Antwoorden

Wat kost een huis wit schilderen?

De kosten van een huis aan de binnenkant of buitenkant wit laten schilderen zijn grotendeels afhankelijk van wat u pressies geschilderd wilt hebben. Leest u de prijzen van verschillende onderdelen op onze informatiesite

Hoe vaak moet je een huis wit schilderen?

De binnenkant van een woonhuis opnieuw wit schilderen doet men om de 5 tot 7 jaar. De buitenkant van een woning wordt vaker opnieuw geschilderd dit is meestal om de 5 jaar.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!