Sinds 1986

Gipsplaat stucen voor een egale afwerking

Een gipsplaat stucen is een ideale optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een strakke, egale afwerking voor hun muren en plafonds.

Door uw gipsplaat te stucen kunt u kleine scheurtjes, naden en andere onregelmatigheden van de gipsplaten verbergen. Hierdoor ziet uw muur of plafond er weer glad en professioneel uit.

Stucen op gipsplaat biedt meerdere aantal interessante voordelen. Zo zorgt het niet alleen voor een nette uitstraling maar verbergt u ook oneffenheden en onregelmatigheden van de gipsplaten. Bovendien zorgt een gipsplaat stucen voor een egale vlakke ondergrond, waardoor u het stucwerk daarna ook eenvoudig weer overschilderen of behangen.

Maar wat kost een gipsplaat stucen als u dit uitbesteedt aan professionals? En wat zijn de meest belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden als u dit project zelf oppakt? Ontdek alles wat u moet weten over gipsplaat stucen op deze pagina!

Waarom een gipsplaat stucen?

Huiseigenaren kiezen vaak voor gipsplaten stucen om hun muren en plafonds weer egaal en strak te maken. Door het stucen van gipsplaten verdwijnen de zichtbare overgangen tussen de platen, wat zorgt voor een nette en professionele afwerking.

Gipsplaten stucen kosten

De kosten voor het stucen over gipsplaten verschillen ook op basis van het type stucwerk dat u kiest. Voor het glad afwerken van wanden met traditioneel stucwerk zullen de kosten zo rond de €9,- per vierkante meter liggen. Bij gipsplaten moeten vaak ook de naden worden gevuld, wat extra kosten met zich meebrengt. Dit kost gemiddeld ongeveer €4,- per strekkende meter aan naden.

De prijs per m2 voor gipsplaat stucen ligt meestal tussen de €10 en €25.

Wat kost een stukadoor?

De tarieven van stukadoors hangen af van de hoeveelheid arbeidsuren en het gekozen stucwerk, en soms ook van de regio. Over het algemeen hanteren Nederlandse stukadoors tarieven voor traditioneel stucwerk tussen de €7,- tot €22,- per vierkante meter.

Hoe wordt de prijs bepaald?

De kosten voor het stucen van gipsplaten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of u ervoor kiest om alleen de naden tussen de platen te dichten of de volledige platen te stucen.Over het algemeen kunnen de kosten voor het stucen van alleen de naden tussen de gipsplaten lager uitvallen dan wanneer u de volledige platen laat stucen. Dit komt doordat het stucen van alleen de naden simpelweg minder arbeidsintensief is en minder materiaal vereist.

Als de gipsplaten nog moeten worden geïnstalleerd, zullen de kosten hoger liggen vanwege de extra arbeid en materialen die nodig zijn voor het plaatsen van de platen. Wanneer de platen al zijn bevestigd, zullen de kosten meestal lager uitvallen. In dit geval hoeft er alleen nog maar een primer worden aangebracht en de stuclaag.

Gipsplaat stucen voor een gladde afwerking

Welk type stucwerk kiest u?

De prijs hangt ook af van het type stucwerk dat u wilt laten aanbrengen. Eenvoudigere afwerkingen, zoals glad pleisterwerk, kunnen over het algemeen goedkoper zijn dan meer decoratieve afwerkingen zoals spachtelputz of luxe sierpleisters.

Om een nauwkeurige indicatie van de prijzen te krijgen, is het raadzaam om een offerteaanvraag in te dienen via schildersbedrijf de Schilder-Gigant. Wij kunnen de specifieke kenmerken van uw project meteen meerekenen in de prijs als u deze invult op het aanvraagformulier. Vervolgens kunnen we u voorzien van een gedetailleerde offerte afgestemd op uw wensen en behoeften. Wist u dat u bij Schilder-Gigant tot wel 40% goedkoper uit bent door offertes te vergelijken?

Hier zijn de gemiddelde kosten per vierkante meter voor een gipsplaat stucen per soort stucwerk:

– Spuitwerk: € 8,- tot € 12,- per vierkante meter

– Sierpleister: € 15,- tot € 25,- per vierkante meter

– Spachtelputz: € 15,- tot € 25,- per vierkante meter

Stappenplan voor gipsplaat stucen:

Een gipsplaat stucen begint met het dichten van de naden tussen de platen. Dit wordt meestal gedaan met behulp van gaas om de naden te verstevigen en te voorkomen dat ze later na het opdrogen scheuren.

Vervolgens is het belangrijk om de gipsplaten voor te strijken met een voorstrijk voor gipsplaat.

Hoe lang moet ik wachten tot de voorstrijk droog is?

Stukadoor

Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens 24 uur te wachten tot de primer gedroogd is voordat u verdergaat met het stucen. Daarna kunt u beginnen met het aanbrengen van het stucmateriaal op de gipsplaten en eventueel het oppervlak nog verven.

Opties voor gipsplaat stucen

Bij het stucen van gipsplaten heeft u 2 keuzes te maken die bepalend zijn voor het eindresultaat van uw wanden of plafond. Dit zijn de opties voor gipsplaat stucen:

 • Alleen de naden dichten

Deze optie is ideaal als de gipsplaten al een redelijk glad oppervlak hebben en de naden en schroefgaten het enige zijn dat moet worden weggewerkt. Na het dichten van de naden met gaasband en het aanbrengen van speciaal vulmiddel om de naden egaal te maken, wordt de rest van het oppervlak niet aangeraakt. Dit resulteert in een egale ondergrond die klaar is voor verdere afwerking, zoals schilderen of behangen. Het is een ideale keuze als u op zoek bent naar een gladde afwerking zonder al te veel extra werk.

 • Volledige gipsplaat stucen

Als u een naadloze en perfect egale afwerking wilt bereiken, is het stucen van de volledige gipsplaten de beste optie. Hierbij wordt het stucmateriaal gelijkmatig over de hele oppervlakte van de platen aangebracht, waardoor eventuele overgangen tussen de platen niet meer zichtbaar zijn. Dit resulteert in een strak effect dat een professionele uitstraling geeft aan uw muren of plafonds. Hoewel dit meer arbeidsintensief is dan alleen de naden dichten, levert het een perfecte uitstraling op die zeker de moeite waard is.

Voorbereiding voor verdere afwerking

Ongeacht welke optie u kiest, is het stucen van gipsplaten een uitstekende voorbereidende stap als u van plan bent om uw wanden of plafonds te schilderen. Het stucwerk zorgt voor een gladde en strakke ondergrond waarop de verf daarna gelijkmatig kan worden aangebracht. Hierdoor worden eventuele oneffenheden volledig verborgen en krijgt u een professioneel ogend resultaat. Bovendien verbetert het stucwerk de hechting van de verf, waardoor deze langer mooi blijft en in de toekomst ook veel beter bestand is tegen slijtage.

Stucplaten of gipsplaten?

Naast gipsplaten zijn er ook gipsplaten verkrijgbaar. Als u twijfelt tussen stucplaten en traditionele gipsplaten, zijn er een paar dingen om alvast in gedachten te houden. Stucplaten zijn ontworpen als handig alternatief voor gewone gipsplaten. Een groot voordeel is dat u bij stucplaten geen primer nodig hebt voordat u het stucwerk aanbrengt. Dit bespaart tijd en hierdoor bent u sneller klaar met stucen. Vooral stucplaten van 40 of 60 cm breed hebben die extra primer niet nodig. Ze hebben een speciale samenstelling waardoor het stucmateriaal er direct aan hecht.

Traditionele gipsplaten, vooral de grotere platen van 120 cm breed met een dun kartonnen laagje, hebben vaak wel een primer/ voorstrijk nodig. Deze speciale voorstrijk voor gipsplaat zorgt ervoor dat het stucwerk beter blijft zitten en voorkomt problemen zoals scheuren. Vaak kiezen huiseigenaren hiervoor als de gipsplaten al zijn geplaatst en niet ook nog stucplaten willen aanschaffen.

Dus, als u snel wilt werken, en nog geen platen heeft aangeschaft, zijn stucplaten een slimme keuze. Heeft u al bestaande traditionele gipsplaten, let er dan op dat u een primer gebruikt om ervoor te zorgen dat het stucwerk langdurig mooi blijft en goed blijft zitten.

Groene gipsplaten

Naast gipsplaten of stucplaten zijn er ook nog groene gipsplaten verkrijgbaar. Groene gipsplaten, ook wel bekend als waterbestendige gipsplaten, zijn een uitstekende keuze voor ruimtes waar veel vocht is zoals badkamers, keukens en wasruimtes. Wat ze onderscheidt van standaard gipsplaten is hun waterafstotende laag. U herkent deze aan een speciale groene buitenlaag die vochtwerende eigenschappen biedt.

Het gebruik van groene gipsplaten in vochtige ruimtes biedt verschillende voordelen. Het helpt schimmelvorming te voorkomen, omdat het vocht niet in het materiaal kan doordringen. Dit zorgt voor een duurzamere en gezondere omgeving. Bovendien bieden groene gipsplaten een stevige en stabiele ondergrond voor tegels, stucwerk en andere afwerkingen.

Een ander gunstig voordeel van groene gipsplaten is dat ze nog steeds eenvoudig kunnen worden gestuct. Dit biedt u de vrijheid om een badkamer of andere ruimte naar wens te kunnen creëren in uw eigen stijl. Als u echter begint met stucen, is het  bij groene gipsplaten ook belangrijk om een primer aan te brengen die geschikt is voor vochtige omstandigheden. Deze voorstrijk voor gipsplaat helpt de hechting van het stucmateriaal te verbeteren en biedt extra bescherming tegen vocht.

Wat moet u weten voordat u begint met gipsplaat stucen?

Voordat u begint met het stucen van gipsplaten, zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat alles eenvoudig verloopt en dat het eindresultaat van hoge kwaliteit is.

 • Zorgvuldige voorbereiding van de ondergrond
  Zorg ervoor dat de ondergrond waarop u de gipsplaten gaat stucen goed voorbereid is. Maak het vlak egaal en denk ook aan het repareren van beschadigingen of scheuren in de gipsplaten, en zorg voor een voorstrijk voor gipsplaat. Een gladde en gelijkmatige ondergrond zorgt voor een betere hechting van het stucmateriaal en een mooier eindresultaat.
 • Check of de gipsplaten geheel droog zijn
  Controleer of de gipsplaten volledig droog zijn voordat u begint met het aanbrengen van het stucmateriaal. Natte of vochtige gipsplaten kunnen leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming, dus het is van groot belang om ervoor te zorgen dat ze volledig droog zijn voordat u verder gaat.
 • Stevige bevestiging van de gipsplaten
  Controleer ook altijd goed of de gipsplaten stevig en veilig zijn bevestigd aan de ondergrond, zoals houten latten of metalen profielen. Loszittende of wiebelende gipsplaten kunnen zorgen voor scheuren of andere problemen tijdens het stucen, dus zorg ervoor dat ze stevig en goed zijn vastgezet van te voren.

Voordelen gipsplaat stucen

Het stucen van gipsplaten biedt verschillende voordelen die het een aantrekkelijke optie maakt voor huiseigenaren:

 • U creëert een egaal en strak oppervlak
  Door te stucen over gipsplaten worden de naden tussen de platen naadloos weggewerkt, waardoor er geen zichtbare overgangen meer zijn. Dit zorgt voor een professionele en hoogwaardige uitstraling van de wanden en plafonds.
 • Vele mogelijkheden in afwerking
  Gipsplaten zijn geschikt voor diverse stucwerk soorten. U heeft hierdoor vele afwerkingsmogelijkheden.
 • Bescherming tegen krassen
  Het stucen van gipsplaten versterkt niet alleen de duurzaamheid van de platen, maar beschermt ze ook tegen beschadiging, zoals krassen en deuken. Dit verlengt de levensduur van de wanden en plafonds en vermindert de noodzaak van regelmatige onderhouds- en reparatiewerkzaamheden.
 • Verbetering van de isolatie
  Stucwerk kan ook bijdragen aan een verbeterde isolatie van een ruimte, waardoor uw wooncomfort wordt verhoogd en energiekosten kunnenworden verlaagd.

Wat is gipsplaat stucen met roodband?

Roodband is een soort gipspleister die vaak wordt gebruikt voor het gladstrijken en egaliseren van oppervlakken zoals gipsplaten. Roodband gipspleister heeft zijn naam te danken aan de rode verpakking waarin het wordt geleverd. Het is een poedervormig materiaal dat moet worden gemengd met water om een gladde en werkzame pasta te vormen. Deze pasta wordt vervolgens gelijkmatig aangebracht op de gipsplaten met behulp van een pleisterspaan of pleistermes.

Het gebruik van roodband bij het stucen van gipsplaten biedt verschillende pluspunten. Het zorgt net als traditioneel stucwerk voor een gladde en strakke afwerking van de oppervlakken, verbergt eventuele oneffenheden in de gipsplaten en biedt een goede basis voor verdere afwerkingen zoals schilderen of behangen.

Roodband is vooral ook erg bekend om zijn goede hechting en snelle droogtijd, waardoor het een populaire keuze is onder stukadoors en bij doe-het-zelvers. Ook bij roodband geldt: na het aanbrengen van de roodband moet deze voldoende drogen voordat verdere afwerkingslagen worden aangebracht.

Vaak vragen doe-het-zelvers zich af: kan ik beter kiezen voor goudband of roodband bij gipsplaten stucen?

Het verschil tussen goudband en roodband heeft te maken met de samenstelling en toepassing:

Roodband

Roodband is een type gipspleister dat vaak wordt gebruikt voor het afwerken van gipsplaten en ook voor andere oppervlakken. Het staat bekend om zijn uitstekende hechting en gladde afwerking. Roodband wordt vaak gebruikt voor het egaliseren van gipsplaten en het creëren van een strakke ondergrond voor verdere afwerkingen zoals schilderen of behangen.

Goudband

Goudband is ook een type gipspleister, maar het verschilt vooral van roodband in de samenstelling en de toepassing. Goudband is over het algemeen fijner van structuur dan roodband en wordt vaak gebruikt voor het afwerken van fijnere oppervlakken, zoals beton of metselwerk. Het staat bekend om zijn superieure gladheid en kan worden gebruikt voor het creëren van een zeer gladde en strakke afwerking .Over het algemeen wordt roodband vaker gebruikt voor het afwerken van gipsplaten omdat de specifieke eigenschappen zo goed passen bij gipsplaat als ondergrond. Goudband kan worden gebruikt voor vergelijkbare toepassingen, maar wordt vaak gekozen voor (nieuwbouw)projecten waar een extra fijne afwerking gewenst is.

Gipsplaat stucen zelf doen of uitbesteden aan een vakman?

Het stucen over gipsplaten kan zeker een optie zijn om zelf te doen, vooral als u een beetje handig bent, al wat ervaring heeft en bereid bent om te leren. Voor de klus is echter wel precisie en geduld nodig om een ​​goed resultaat te behalen. Gaat u het zelf doen? Naast dat een primer nodig is moet u ook met onderstaande andere zaken rekening houden als u zelf uw gipsplaten gaat stucen:

Wat moet u weten als u zelf uw gipsplaat gaat stucen?

 • Gereedschappen en materialen
  Zorg ervoor dat u beschikt over de juiste materialen en gereedschappen voor het stucen van gipsplaten, waaronder een pleisterspaan, gaasband, pleistermateriaal(gipsmortel) en een schuurmachine of schuurpapier.
 • Gebruik de juiste techniek
  Het aanbrengen van het stucmateriaal vereist een zekere techniek om een gladde en gelijkmatige afwerking te krijgen. Begin met dunne lagen en zorg ervoor dat u steeds overtollig materiaal verwijdert en de oppervlakken goed gladstrijkt.
 • Laat het stucwerk goed drogen
  Na het aanbrengen van het stucmateriaal is het belangrijk om voldoende droogtijd te geven voordat u verder gaat met eventuele verdere afwerkingen, zoals schuren of schilderen.

Over het algemeen kan het stucen van gipsplaten zeker een haalbaar project zijn voor doe-het-zelvers met genoeg ervaring en geduld. Het is ook begrijpelijk dat sommige mensen de voorkeur geven aan het uitbesteden van dit werk aan een professional, vooral als het project groot is of als ze weinig tijd hebben. Of wanneer ze weinig ervaring hebben met dit soort klussen.

Wat zijn de risico’s bij zelf een gipsplaat stucen?

Als u weinig ervaring hebt en toch zelf gipsplaten gaat stucen, is er een kans dat de afwerking niet perfect glad wordt. Het vullen van de kieren tussen de platen kan lastig zijn en als dit niet goed gebeurt, ziet het eindresultaat er vaak net niet netjes uit.

Ook loopt u het risico dat u belangrijke stappen overslaat, zoals het recht aanbrengen van de platen of het gebruik van de juiste voorstrijk. Hierdoor kunnen problemen ontstaan bij verdere afwerking, zoals het aanbrengen van verf of behang. Kortom, zonder ervaring loopt u het risico op een minder mooi resultaat en mogelijk extra kosten om fouten te herstellen.

Wilt u geen risico’s lopen op een teleurstellend resultaat, en laat u daarom liever het gipsplaat stucen over aan een ervaren professional? Neem contact op met Schilder-Gigant en bespaar op deze klus! Onze stukadoors zijn gecertificeerd en zeer ervaren en helpen u graag verder voor een scherpe prijs. Vraag hier geheel vrijblijvend een offerte op en ontvang binnen 2 minuten een prijsindicatie in uw mail!

Plafond gipsplaten afwerken

Plafond gipsplaten afwerken is een klus die u meestal beter kunt uitbesteden aan een ervaren vakman. Het afwerken van gipsplaten op het plafond kan vaak namelijk nog net even wat lastiger en uitdagender zijn om zelf te doen dan het stucen van gipsplaten op de muur. Dit komt omdat werken aan het plafond fysiek zwaarder kan zijn en omdat hier vaak ook meer precisie nodig is.

Het werken boven uw hoofd kan oncomfortabel zijn en veel inspanning vergen. Bovendien is het gelijkmatig aanbrengen van het stucmateriaal zonder klodders niet zo eenvoudig.

Daarom kiezen veel mensen ervoor om het afwerken van plafondgipsplaten uit te besteden aan een professionele stukadoor, die de ervaring en vaardigheid heeft om echt een strak en mooi resultaat te leveren.

Hoe lang duurt het voordat het stucwerk op de gipsplaten droog is?

De droogtijd van stucwerk op gipsplaten hangt altijd af van meerdere factoren zoals de luchtvochtigheid in de ruimte, de temperatuur en de dikte van het aangebrachte stucmateriaal. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot een week voordat het stucwerk volledig is uitgehard en overschilderbaar is.

Kan ik gipsplaten zelf repareren als ze beschadigd zijn?

Ja, kleine beschadigingen aan gipsplaten kunnen vaak zelf worden gerepareerd met behulp van reparatieplamuur. Voor grotere beschadigingen is het echter aan te raden om een professionele stukadoor in te schakelen. Hij kan u helpen bij een duurzame en vakkundige reparatie.

Hoe kan ik voorkomen dat gipsplaten kromtrekken na het stucen?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat gipsplaten tijdens de installatie goed worden bevestigd en dat de onderliggende constructie voldoende stevigheid biedt. Daarnaast kan het gebruik van vochtbestendige gipsplaten en het toepassen van een geschikte primer helpen om kromtrekken zo veel mogelijk te voorkomen.

Moet ik alle soorten gipsplaten voorstrijken voordat ik ze stuc?

Als u stucplaten heeft is voorstrijk niet nodig, maar bij gipsplaten is het wel nodig om voorstrijk voor gipsplaat aan te brengen. Het voorstrijken van normale gipsplaten met een geschikte primer zal de hechting van het stucmateriaal verbeteren. Wat zorgt voor een beter eindresultaat. Stucen met voorstrijk wordt daarom vrijwel altijd aanbevolen voordat de gipsplaten worden gestuct, vooral als ze een kartonnen afwerklaag hebben.

Hoe lang duurt een gipsplaat stucen gemiddeld?

De tijd die het zal kosten voor stucen over gipsplaat hangt af van de grootte van het oppervlak, de onderliggende constructie en de ervaring van de stukadoor. Het laten stucen van gipsplaten kan meerdere dagen duren. Omdat elke laag stucwerk tijd nodig heeft om te drogen voordat de volgende laag kan worden aangebracht. Het is belangrijk om geduldig te zijn en het stucwerk lang genoeg te laten drogen om zeker te zijn van een duurzaam en hoogkwalitatief resultaat.

Welke voorstrijk voor gipsplaat heb ik nodig?

Een goede voorstrijk voor gipsplaat vermindert de zuigende werking van de gipsplaat, waardoor de hechting van het stucwerk en de verf wordt verbeterd. U kunt een speciale voorstrijk voor gipsplaat kopen die specifiek geschikt is voor gipsplaten, deze zijn te koop bij de meeste bouwmarkten.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!