Sinds 1986

Enkel glas plaatsen

Enkel glas vervangen voor dubbel isolatieglas (HR glas) wordt tegenwoordig vaak aanbevolen vanwege de uitstekende isolatie die HR glas biedt. Toch blijft enkel glas plaatsen in bepaalde situaties wenselijk. Dit geldt met name voor het behoud van de authentieke uitstraling van monumentale panden of voor ruimtes waar isolatie een minder belangrijke rol speelt.

Bij schildersbedrijf en glaszetter Schilder-Gigant maken we het u graag gemakkelijk. Onze professionals zijn naast glaszetten ook gespecialiseerd in diverse andere klusdiensten zoals schilderwerk en stucwerk. Het gunstige daarvan is dat we deze diensten perfect kunnen combineren, waardoor u in een keer meerdere projecten kunt aanpakken in huis.

Stel u wilt bijvoorbeeld niet alleen uw ramen voorzien van nieuw enkel glas, maar ook uw kozijnen een frisse verflaag geven. Bij Schilder-Gigant kunnen we beide klussen voor u doen in één keer. U profiteert hiervan mee omdat we u een totaaloplossing kunnen bieden voor een scherpe prijs.

Onze vakmensen zijn experts in hun vakgebied en zorgen voor een nauwkeurige en professionele installatie van zowel enkel als dubbel glas. Wij beoordelen de staat van uw huidige glaswerk en adviseren u over de beste oplossingen. Uiteraard houden we hierbij rekening met uw wensen en eisen voor uw nieuwe ramen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over enkel glas plaatsen, de kosten enkel glas vervangen en wat de verschillende opties zijn voor enkel glas.

Glaszetter

Wanneer wordt vaak gekozen voor enkel glas plaatsen?

Er zijn verschillende situaties waarbij huiseigenaren ondanks de vele voordelen van dubbelglas tóch bewust kiezen voor nieuw enkel glas. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van situaties waarin de voorkeur nog steeds wordt gegeven aan enkel glas:

Behoud van de uitstraling van een monumentaal pand

Monumentale panden en historische gebouwen hebben vaak een historische waarde die niet verloren mag gaan tijdens renovaties. De originele ramen en kozijnen zijn vaak kenmerkend en uniek voor de bouwstijl en periode waarin het pand is gebouwd. Enkel glas draagt bij aan het behoud van deze authentieke uitstraling. Het vervangen van oude, versleten ramen door nieuw enkel glas dat visueel overeenkomt met het originele glas zorgt ervoor dat het pand zijn unieke charme behoudt. Dit kan vaak ook een vereiste zijn om te voldoen aan de regelgeving en voorwaarden omtrent monumentale panden.

Specifieke toepassingen wanneer isolatie niet noodzakelijk is

Bij interne scheidingswanden, deuren en ramen binnen een gebouw of woning is isolatie vaak minder belangrijk.

Binnendeuren zijn bijvoorbeeld vaak ruimtes waar isolatie minder belangrijk is dan bij buitendeuren. Hierdoor kiezen veel huiseigenaren ervoor om enkel glas te gebruiken in binnendeuren. Enkel glas biedt een betaalbare oplossing die natuurlijk licht doorlaat en ruimtes opent zonder de kosten van dubbel glas. Dit is vooral gunstig voor ruimtes zoals gangen, keukens of woonkamers waar privacy minder een probleem is en waar natuurlijk licht een belangrijke rol speelt in de algemene uitstraling van de ruimte. Bovendien kan enkel glas in binnendeuren worden aangepast aan de stijl van de ruimte, met opties zoals getint glas of glas met patronen. Dit biedt flexibiliteit voor huiseigenaren om hun interieurontwerp aan te passen aan hun persoonlijke smaak en stijl.

Ook voor buitenkamers, serres of tuinhuisjes waar het warmtebehoud minder belangrijk is, is enkel glas plaatsen vaak een uitstekende en betaalbare keuze. Het creëert een lichte en open sfeer, wat ideaal is voor dit soort ruimtes.

Kosten besparen op uw renovatie

In projecten waar het belangrijk is om op kosten te besparen kan enkel glas een aantrekkelijke optie zijn vanwege de lagere prijs in vergelijking met dubbel glas.
Onthoud wel dat dubbel glas dan wellicht in eerste instantie vraagt om een hogere investering, maar enkel glas vervangen voor dubbel glas kan u zeker kostenbesparingen opleveren op de langere termijn. Dit vanwege de forse energiebesparing.

Kosten enkel glas vervangen

De kosten enkel glas vervangen voor nieuw enkel glas zijn afhankelijk van de dikte van het glas. Hoe dikker de glasplaat bij enkel glas is, hoe hoger de prijs voor enkel glas over het algemeen wordt. Enkel glas is verkrijgbaar in diktes van 2 tot 19 mm.

De enkel glas prijs per m2 ligt tussen de 20 en 50 euro.

Wilt u een exacte prijs voor enkel glas weten? Vul dan uw wensen in voor uw dubbel glas plaatsen en vraag geheel vrijblijvend een prijsindicatie op!

Wat kost enkel glas vervangen voor dubbel glas?

De kosten enkel glas vervangen voor dubbel glas zijn afhankelijk van het type dubbelglas dat u kiest. Enkel glas vervangen voor standaard dubbel glas kost gemiddeld € 60 per m2. Enkel glas vervangen voor HR++ kost € 75 per m2 en enkel glas vervangen voor HR+++ kost gemiddeld € 110 per m2.

Extra voordelen van enkel glas plaatsen

Naast het behoud van de uitstraling en het karakter van een historisch pand biedt enkel glas nog twee andere voordelen die aantrekkelijk kunnen zijn voor huiseigenaren:

 • U kunt op investeringskosten besparen
   Enkel glas is over het algemeen goedkoper in aanschaf dan dubbel glas. Dit maakt het een voordelige keuze voor ruimtes waar hoge isolatiewaarden niet noodzakelijk zijn.
 • Eenvoudig onderhoud
  Het onderhoud van enkel glas is eenvoudiger en kan vaak beperkt blijven tot regelmatig schoonmaken en glas polijsten, in tegenstelling tot de vaak wat complexere onderhoudsbehoeften van dubbel glas.

Opties voor enkel glas plaatsen

Bij Schilder-Gigant bieden we diverse opties voor enkel glas plaatsen:

 • Standaard enkel glas
  Dit is het traditionele enkel glas dat vaak wordt gebruikt in oudere gebouwen of voor eenvoudige projecten. Het is relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, maar biedt echt minder isolatie- en geluidsisolerende eigenschappen dan modernere glasopties.
 • Enkel glas op maat
  Schilder Gigant kan enkel glas op maat snijden om te voldoen aan specifieke afmetingen en eisen voor uw project. Of het nu gaat om glas voor deuren, ramen, vitrines of andere toepassingen, op maat gesneden enkel glas zorgt voor een perfecte vorm en afmeting.
 • Enkel glas met voorzetraam plaatsen
  Een voorzetraam is een extra glaspaneel dat aan de buitenkant van uw bestaande raam van enkel glas wordt bevestigd. Een voorzetraam plaatsen voor uw enkel glas is een slimme keuze omdat het een praktische manier is om de isolatie van uw ramen te verbeteren. Zonder dat u enkel glas hoeft te vervangen voor dubbel glas.
  Door de extra luchtlaag tussen het bestaande glas en het voorzetraam wordt warmteverlies verminderd en de energie-efficiëntie verbeterd. Dit zorgt voor meer comfort in huis en u bespaart hierdoor op uw energiekosten.
 • Decoratief glas
  We bieden bij Schilder Gigant ook verschillende opties voor decoratief enkel glas plaatsen. Dit kan geëtst glas, gezandstraald glas of gekleurd glas zijn, waarmee u een uniek en decoratief accent aan uw interieur kunt toevoegen.

Waarom enkel glas vervangen voor isolatieglas?


Is uw woning nog voorzien van enkel glas en overweegt u tóch wellicht de overstap te maken naar isolerend dubbel glas? (zoals HR++ glas of HR+++ glas) Dan is het prettig om alvast te weten wat de voordelen zijn van dubbel glas ten opzichte van enkel glas. Het vervangen van enkel glas door dubbel glas biedt namelijk verschillende voordelen, zowel op het gebied van uw wooncomfort als energie-efficiëntie.

De belangrijkste voordelen van enkel glas vervangen voor HR glas:

1. Verbeterde thermische isolatie: Dubbel glas vermindert warmteverlies, houdt de warmte beter binnen en verlaagt stookkosten.
2. Geluidsisolatie: dubbel glas absorbeert geluidstrillingen beter, wat zorgt voor minder geluidsoverlast van buitenaf.
3. Veiligheid: Dubbel glas is over het algemeen moeilijker te breken dan enkel glas, waardoor inbraakrisico’s verminderen.
4. Waardestijging: Huizen met dubbel glas zijn aantrekkelijker voor potentiële kopers en stijgen in waarde.

Conclusie: al met al kan enkel glas vervangen voor isolerend dubbel glas dus zorgen voor een comfortabelere, veiligere en energiezuinigere leefomgeving, én voor een waardestijging van uw huis, wat op de lange termijn zowel duurzaam als milieuvriendelijk is.

Enkel glas laten plaatsen

Of u enkel glas zelf plaatst of het uitbesteedt, hangt af van uw ervaring en vaardigheden, budget en de omvang van het project.

Als u handig bent en ervaring heeft met doe-het-zelfprojecten, kan het plaatsen van enkel glas een haalbare optie zijn. U moet echter wel over de juiste gereedschappen en kennis beschikken om het glas veilig en op een correcte manier te installeren.

Het is ook belangrijk om alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen, vooral bij het werken met glas, aangezien glas breekbaar is en letsel kan veroorzaken als het niet op de juiste manier wordt behandeld.

Als u niet over de nodige vaardigheden, tijd of gereedschappen beschikt, kan het uitbesteden van het plaatsen van enkel glas een verstandige keuze zijn.
Een professionele glaszetter heeft de expertise en ervaring om het werk veilig en nauwkeurig uit te voeren. Ze kunnen u daarnaast ook advies geven over het type glas dat het meest geschikt is voor uw woonsituatie en budget. Én ervaren glaszetters zorgen voor een professionele afwerking en een houdbaar eindresultaat.

Het is ook belangrijk om de kosten af te wegen. Zelf enkel glas plaatsen kan in eerste instantie goedkoper lijken, maar als het niet correct wordt gedaan, kunnen er later problemen ontstaan waardoor u uiteindelijk toch duurder uit bent als u weer reparaties moet laten doen. Het inhuren van een professional kan in eerste instantie wel duurder zijn, maar het kan je op de lange termijn geld besparen doordat het risico op fouten en mogelijke reparatiekosten wordt verlaagd.

Waarom enkel glas plaatsen door Schilder-Gigant?

Bij Schilder-Gigant combineren we klussen zoals glaszetten en schilderen of stucwerk. Het combineren van glaswerk en schilderwerk biedt diverse voordelen:

 • Wij bieden een totaaloplossing
  Door één aanspreekpunt te hebben voor zowel het glas- als schilderwerk, wordt het uitbesteden van dit soort klussen voor u als klant eenvoudiger en vlotter.
 • Kosten besparen
  Het combineren van meerdere werkzaamheden in een keer kan ook leiden tot kostenbesparingen op verschillende gebieden. Doordat het werk beter kan worden gepland en uitgevoerd, zijn er minder arbeidskosten en kan er mogelijk ook worden bespaard op materialen. Dit zorgt uiteindelijk voor lagere totale kosten voor het project.
 • Deskundigheid en kwaliteit
  Bij Schilder-Gigant kiest u voor een gespecialiseerd bedrijf dat zowel glas- als schilderwerk uitvoert. Hierdoor bent u verzekerd van vakmanschap en een duurzaam resultaat. Onze ervaren professionals hebben de nodige expertise en ervaring om het werk nauwkeurig uit te voeren met oog voor detail, waardoor u verzekerd bent van het beste eindresultaat.
 • Advies en begeleiding
  Deskundig advies en persoonlijke begeleiding is erg belangrijk bij het nemen van beslissingen over glas- en schilderwerk voor uw huis. Door betrokken te zijn bij uw situatie en woning kunnen onze ervaren experts de beste oplossingen aanbevelen die voldoen aan uw behoeften en budget. Of dat nu gaat om het vervangen van enkel glas door dubbel glas voor verbeterde isolatie of het kiezen van de juiste verfkleur voor uw kozijnen, het advies van professionals helpt vaak bij het maken van de juiste keuzes!
Is enkel glas nog toegestaan?

Ja, enkel glas is nog steeds toegestaan voor woningen, maar het wordt steeds minder vaak gekozen vanwege de slechtere isolerende eigenschappen in vergelijking met (isolerend) dubbel glas. Bij huurhuizen wordt enkel glas tegenwoordig zelfs vaak gezien als een gebrek vanwege de lagere energie-efficiëntie. In monumentale panden kan enkel glas daarentegen juist gewenst zijn om het historische karakter en de unieke uitstraling van het pand te behouden.

Hoe dik is enkel glas?

Enkel glas is verkrijgbaar in verschillende diktes, van ongeveer 2 mm tot 10 mm. De dikte die u moet kiezen is afhankelijk van de toepassing en de gewenste sterkte van het glas. Wij adviseren u graag over de geschikte dikte enkel glas voor uw project.

Waarom zou ik voor enkel glas kiezen?

Enkel glas kan worden gekozen vanwege verschillende redenen. Denk aan budgetbeperkingen, het behoud van de authentieke uitstraling van een raam (bijvoorbeeld bij monumentale panden) of wanneer het niet praktisch is om dubbel glas te installeren.

Wat kost enkel glas?

De kosten van enkel glas zijn vooral afhankelijk van de dikte en grootte van het glas. Gemiddeld ligt de prijs voor enkel glas op dit moment tussen de 20 en 50 euro per m2.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!