Sinds 1986

Hout stucen

Heeft u een houten wand of houten platen waar u stucwerk op wilt aanbrengen? Hout stucen is in principe mogelijk, maar u moet wel eerst de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Stuc op hout hecht namelijk niet als u het stucwerk direct op de houten plaat aanbrengt.

Bij Schilder-Gigant bieden we professionele diensten voor hout stucen tegen een scherpe prijs, zonder in te leveren op kwaliteit. Onze ervaren vakmensen zorgen ervoor dat uw houten ondergrond op de juiste wijze wordt voorbehandeld en dat het stucwerk op professionele wijze wordt aangebracht.

Op deze pagina leest u alles over hout stucen, waarom u het hout eerst moet voorbereiden en welke methodes het meest geschikt zijn voor hout stucen. Ook vindt u een overzicht van de gemiddelde prijzen voor deze klus.

Waarom is rechtstreeks stucen op hout niet mogelijk?

 Rechtstreeks op hout stucen is niet verstandig omdat hout onderhevig is aan veranderingen. Dit betekent dat hout kan uitzetten, krimpen, buigen of zelfs scheuren als gevolg van wisselingen in temperatuur en vochtigheid. Deze eigenschappen van hout maken een stabiele hechting van stucwerk onmogelijk.

Als stuc op hout rechtstreeks wordt aangebracht, zal het stucwerk door het krimpen en uitzetten van het hout niet goed kunnen hechten. Het resultaat is dat het stucwerk gaat scheuren en afbrokkelen. Dit leidt niet alleen tot een minder mooi eindresultaat, maar ook tot een kortere levensduur van het stucwerk, waardoor extra onderhoud en reparaties noodzakelijk zijn.

Om een stabiele en duurzame onderlaag te creëren voor het stucwerk, moet er altijd voor het hout stucen een laag tussen het hout en het stucwerk worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld een laag grondverf zijn die de hechting verbetert, of het gebruik van gips-, stuc- of houtvezelplaten. Deze tussenlagen zorgen ervoor dat de bewegingen van het hout niet direct worden overgedragen op het stucwerk. Er ontstaat een stevig en stabiel oppervlak waarop het stucwerk goed en langdurig kan hechten. Er zijn meerdere opties voor stucen over hout voorbereiden. Hieronder ziet u de mogelijkheden voor een goede voorbereiding.

Witte grondverf aanbrengen voor het hout stucen

U kunt het hout voorbereiden voor het stucen door het in de (witte) grondverf te zetten. Het aanbrengen van grondverf op het houten oppervlak vormt een uitstekende basis voor het stucwerk en zorgt voor een goede hechting.

Aanbrengen van grondverf op hout

 1. Voorbereiding van het hout

  Begin met het schoonmaken en schuren van het houten oppervlak om eventueel vuil, stof en oude verflagen te verwijderen. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig droog is voordat u verder gaat.

 2. Plak de randen af

  Gebruik afplaktape om de randen en aangrenzende oppervlakken af te plakken om ze te beschermen tegen verf.

 3. Kies de grondverf

  Kies een hoogwaardige grondverf die geschikt is voor houten oppervlakken en voor gebruik onder stucwerk. Zorg ervoor dat de grondverf een goede hechting biedt en geschikt is voor binnen of buitentoepassingen, afhankelijk van de locatie van het te stucen oppervlak.

 4. Breng de eerste laag grondverf aan

  Gebruik een kwast, roller of spuitpistool om de grondverf gelijkmatig aan te brengen op het houten oppervlak. Werk in lange, gelijkmatige bewegingen en zorg ervoor dat de verf goed in het hout wordt gewreven.

 5. Laat de grondverf drogen

  Laat de grondverf volledig drogen volgens de instructies op de verpakking. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en de gebruikte verf. Indien nodig brengt u nog een laag grondverf aan. Onze schilder kan u hierover adviseren.

 6. Afronding

  Nadat de grondverf volledig is opgedroogd, is het houten oppervlak klaar voor het aanbrengen van het stucwerk. De grondverf zorgt voor een goede hechting van het stucwerk op het hout, waardoor het eindresultaat langdurig mooi blijft.

Wilt u liever uw grondverf laten aanbrengen en uw hout stucen door een professionele schilder? Vraag dan vrijblijvend een offerte op en ontdek de scherpe prijzen voor deze klus bij schildersbedrijf de Schilder-Gigant!

Hout stucen voorbereiding

Zelf stucen over hout met behulp van gipsplaten

Zelf stucen over hout is ook mogelijk door er eerst gipsplaten tegenaan te schroeven. Deze zorgen ervoor dat het stucwerk goed hecht.  Hieronder ziet u een stappenplan:

 • Afplakken
  Begin met het afplakken van de randen om ze te beschermen tegen stof en stucmateriaal.
 • Bevestigen van de gipsplaten
  Bevestig vervolgens de gipsplaten stevig op de houten ondergrond. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten en vlak liggen.
 • Naden opvullen
  Vul de naden tussen de gipsplaten met een geschikt vulmiddel.
 • Aanbrengen van wapeningsband
  Breng wapeningsband aan over de naden om scheuren in de toekomst te voorkomen.
 • Gipsplaten voorstrijken
  Strijk de gipsplaten voor met een stucprimer om de hechting te verbeteren en laat deze goed drogen.
 • Stucen
  Breng de mortel aan over de gipsplaten die zijn voorbehandeld en verdeel gelijkmatig.
 • Egaliseren
  Strijk de aangebrachte stuc glad met een spaan of pleistermes.
 • Bevochtigen en schuren
  Zodra de stuclaag is opgedroogd, bevochtig deze lichtjes en schuur het oppervlak om een egaal resultaat te krijgen.
 • Afwerking
  Bevochtig het oppervlak opnieuw en werk het af met een spackmes voor een gladde afwerking.
 • Laten drogen
  Laat het geheel goed drogen voordat u verder gaat met een eventuele schilderlaag of andere afwerking.

Ziet u deze klus niet zitten en wilt u het liever uitbesteden? U kunt ook het installeren van uw gipsplaten en stuc op hout laten aanbrengen door onze vakman! Vraag een offerte op voor meer informatie en een prijsindicatie.

Stucplaten

Kant-en-klare stucplaten bieden een snelle en handige oplossing als voorbereiding voordat u of de stukadoor begint met hout stucen. Deze stucplaten zijn speciaal ontworpen voor directe toepassing op hout, zonder dat er een primerlaag nodig is. Dit betekent dat u geen extra tijd en moeite hoeft te besteden aan het aanbrengen van een primer voordat u begint met het stucen op hout. U brengt het stucwerk aan op deze stucplaten die u aan de houten wanden bevestigt.

Dankzij hun speciale samenstelling hechten deze stucplaten direct op het houten oppervlak, waardoor ze ideaal zijn voor een snelle afwerking. Dit bespaart u niet alleen tijd, maar ook kosten doordat u geen extra materialen zoals primer voor stucen over houten lat hoeft aan te schaffen.

Door te kiezen voor kant-en-klare stucplaten kunt u dus snel aan de slag met het stucen van uw houten oppervlak.

Houtvezelplaten

Naast het gebruik van gips- of stucplaten kunt u ook houtvezelplaten gebruiken voor het afwerken van hout met stuc op hout. Deze houtvezelplaten zijn een uitstekend alternatief voor gips- of stucplaten wanneer u stucwerk wilt aanbrengen op een houten ondergrond zoals OGB en OSB platen, multiplex of hardboard. Deze platen hebben unieke eigenschappen die ze bijzonder geschikt maken om daarna af te werken met kalkstuc of leemstuc als ze zijn voorbehandeld met een contactprimer. Een extra pluspunt van deze houtvezelplaten is dat ze ook een isolerende werking hebben.

Voordelen houtvezelplaten monteren voordat u gaat stucen op hout

 • Goede hechting
  De samenstelling van houtvezelplaten zorgt voor een betere hechting van het stucwerk. De vezelige oppervlakken bieden voldoende grip voor de mortel, waardoor na het hout stucen het risico op loslaten of scheuren vermindert.
 • Dampdoorlatend
  Houtvezelplaten zijn dampdoorlatend, wat betekent dat ze vocht kunnen reguleren. Dit voorkomt problemen zoals vochtophoping en schimmelvorming onder het stucwerk.
 • Isolerend
  Naast hun hechtingseigenschappen bieden houtvezelplaten ook thermische en akoestische isolatie, wat een bijkomend voordeel is voor optimale energie-efficiëntie en minder geluidsoverlast in huis.

Het stappenplan voor het gebruik van houtvezelplaten is in principe gelijk aan de methode voor hout stucen met gips- of stucplaten.

Opties voor stucwerk op hout na de voorbereiding

Het type stucwerk dat wordt gebruikt, zoals traditioneel stucwerk, sierpleister of gipsplaten, kan afhankelijk zijn van de onderlaag die u kiest en van uw wensen, maar de basisvoorbereiding blijft over het algemeen hetzelfde. Hieronder ziet u een aantal opties voor stucwerk voor op hout.

 • Sierpleister: Dit is de meest populaire keuze voor wanden en plafonds. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren, structuren(korrelgroottes) en glansniveaus.
 • Kalkstuc: Deze natuurlijke stucsoort geeft een mooie, matte uitstraling en draagt bij aan een gezond binnenklimaat.
 • Leemstuc: Leemstuc is een ecologische en vochtregulerende stucsoort die zorgt voor een warm gevoel in huis.

Naast de bovenstaande opties zijn er nog diverse andere soorten stucwerk beschikbaar, zoals betonlook stuc en Tadelakt. Laat u zich hierover adviseren door onze vakman om de perfecte match te vinden voor uw wensen en interieur.

Kies stucwerk dat geschikt is voor uw ondergrond

Materiaal Geschikt stucwerk Niet geschikt stucwerk
Stucplaten Sierpleister: Dit is de meest gebruikte optie voor stucwerk op stucplaten. Het biedt een gladde, uniforme afwerking in diverse kleuren en structuren.
Kosten: gemiddeld tussen de €15,- en €25,- per m².
Kalkstuc en leemstuc: Deze stucsoorten hechten niet goed op de gladde, gesloten oppervlakte van stucplaten.
Houtvezelplaten Leemstuc: De natuurlijke eigenschappen van leemstuc maken het perfect voor houtvezelplaten. Het is vochtregulerend, flexibel en zorgt voor een gezond binnenklimaat.
Kosten: gemiddeld tussen de €20,- en €40,- per m².
Kalkstuc: Ook kalkstuc hecht goed op houtvezelplaten en biedt een mooie, natuurlijke uitstraling.
Sierpleister: De zwaardere gewichtsklasse van sierpleister kan mogelijk leiden tot scheuren in de houtvezelplaten.
Grondverf Sierpleister: Grondverf zorgt voor een betere hechting van sierpleister op de houten ondergrond. Kies een primer die geschikt is voor zowel hout als het te gebruiken sierpleister. Leemstuc en kalkstuc: Grondverf zorgt voor minder goede hechting van leem- en kalkstuc. Gebruik hiervoor een speciale contactprimer.
Belangrijk: Zorg voor een droge en goed geventileerde ruimte tijdens het hout stucen en de droogtijd.

Gemiddelde kosten hout stucen op verschillende ondergronden

Materiaal Kosten
Gipsplaten
 • Materiaalkosten voor gipsplaten van 12,5mm: €3,- tot €10,- per m².
 • Totale kosten voor het stucen van gipsplaten inclusief de gipsplaat: €10,- tot €25,- per m².
 • Extra kosten voor het vullen van de naden: €4,- per strekkende meter.
Stucplaten
 • Gemiddelde kosten stucwerk op stucplaten: €8,- tot €15,- per m².
Houtvezelplaten
 • Materiaalkosten voor de platen zelf: €10,- tot €12,50 per m².
Grondverf (op hout)
 • Gemiddelde kosten stucen over hout met ondergrond: €15,- tot €25,- per m².
Extra informatie:
 • De prijzen voor hout stucen zijn gemiddelden en kunnen wisselen per stukadoor en regio.
 • Leemstuc is duurder dan sierpleister, maar dit is een ecologische optie.
Let op: Deze prijzen zijn slechts een gemiddelde indicatie en kunnen afwijken. Voor een nauwkeurige prijsbepaling is het altijd raadzaam om een offerte op te vragen bij Schilder-Gigant!

Veelgestelde vragen

Ik heb houten balken aan mijn plafond, kan ik deze stucen?

U kunt naast houten wanden en plafondplaten meestal uw balken van hout stucen mits u ze op de juiste manier voorbereidt. Grondverf of een primer kan een goede basis zijn voor het stucen van houten balken. Welke soort grondverf of primer het meest geschikt is voor uw houten balken kan onze ervaren schilder voor u beoordelen aan de hand van een inspectie bij u thuis.

Geldt voor elk type hout dezelfde voorbereidingsmethode voor hout stucen?

Ja over het algemeen is voor de meeste houtsoorten dezelfde behandeling nodig voordat u kunt stucen over houten lat. Of het nu gaat om multiplex, spaanplaat of een andere houtsoort, de voorbereidingen voor hout stucen zijn vergelijkbaar. Het belangrijkste is om een goede hechtende basis te creëren voor het stucwerk, zodat het goed kan hechten en het stucwerk langdurig mooi blijft.

Denk aan het reinigen en voorbereiden van het houtoppervlak, het aanbrengen van een grondverf voor hechting, het eventueel aanbrengen van wapeningsgaas om scheurvorming te voorkomen. Of de keuze voor gipsplaten, houtvezelplaten of stucplaten.

Hoe voorkom ik vochtproblemen bij stuc op hout?

Om vochtproblemen bij stucwerk op hout bij buitenmuren te voorkomen, is het essentieel om een waterdichte primer te gebruiken voordat u het stucwerk aanbrengt. Zorg bij binnenmuren ook voor voldoende ventilatie rondom het houten oppervlak en controleer regelmatig op eventuele tekenen van vochtproblemen, zoals schimmelgroei of verkleuring. Zorg er tot slot voor dat alle randen en naden van stucplaten buiten goed zijn afgedicht om te voorkomen dat regenwater langs de randen binnendringt.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!