Sinds 1986

Muur verven

Een nieuwe verlaag doet wonderen op uw muren, en verandert zowel de sfeer als de uitstraling van een kamer of je interieur aanzienlijk.

Als u met enkele tips rekening houdt kunt u in principe zelf de muur verven in uw bestaande of nieuwbouwwoning.

Een binnenmuur verven zonder strepen is belangrijk om van je kamer of interieur weer een blikvanger te maken.

Zelf uw muren sauzen en spuiten zonder strepen of banen; geeft achteraf veel voldoening, en u kunt daardoor heel wat besparen op de kosten.

Dat is eveneens het geval met het verven van een betonnen muur. Lees onderaan aandachtig de tips om muren zelf te schilderen.

U ontdekt dan hoe u deze klus het best kunt aanpassen, wat de prijzen zijn, hoe u het zonder strepen kunt doen en nog andere handige relevante informatie.

muren-laten-schilderen

Muur schilderen stappenplan

Benodigde tijd: 1 dag.

Het schilderen van een muur is een tijdrovende klus. Als het werk goed uitgevoerd wordt kunt u jaren plezier hebben. In dit stappenplan ziet u hoe het werk zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden.

 1. Inmeten

  Voordat het schilderwerk uitgevoerd kan worden is het belangrijk om het aantal vierkante meters uit te rekenen. Ook is het belangrijk om te weten of er alleen een toplaag aangebracht hoeft te worden of dat er ook renovatiewerkzaamheden verricht moeten worden.

  Meet goed hoeveel m2 er nodig is. Dit geeft een beeld van hoeveel verf er nodig is. Het uitrekenen van het oppervlak is eenvoudig te doen door de breedte van de muur met de hoogte van de muur te vermenigvuldigen. Een muur van 5 meter breed en 2.5 meter hoog heeft dus 5×2.5= 12.5 m oppervlak.

 2. Maak de muur verfklaar

  Vul gaten, verwijder oude verf. De muur moet glad genoeg zijn om te schilderen. Is de muur niet glad genoeg dan zal er eerst stucwerk verricht moeten worden. Voor dit stappenplan gaan we er voor het gemak vanuit dat de muur al glad is.

 3. Afplakken

  Delen die niet geschilderd moeten worden kunnen afgeplakt worden. Het afplakken moet nauwkeurig gedaan worden, anders zal het eindresultaat niet naar wens worden.

 4. Sputen en sauzen

  Het schilderen wordt in de meeste gevallen van boven naar beneden gedaan. Eerst plafonds, dan muren. Hoeken kunnen met de kwast of spuit gedaan worden. Grote vlakke oppervlakken zijn vaak makkelijker met de roller.

  Eerst wordt grondverf aangebracht. Reguliere verf hecht slecht, grondverf hecht veel beter. Grondverf zorgt er ook voor dat de ondergrond iets egaler wordt.muren-sauzen

 5. Drogen en afwerken

  Latex schilderwerk is na 12 uur droog. Het uitharden duurt echter 4-14 dagen. Het is verstandig om de lak te laten uitharden, anders beschadigd de lak sneller. Het is mogelijk om meubels al terug te zetten voor de lak hard is. Let er wel op dat er dan extra voorzichtig gedaan moet worden. dakkapel-schilderen-binnenkant

Bij het schilderen van je muur komen er toch nog wel wat handigheden de hoek omkijken.

Het kost tijd en u moet alle materialen in huis hebben. Het schilderen van een muur in een nieuwbouwwoning of een oud huis is dus nogal wat gedoe.

Als u kiest om een schilder in te huren neemt deze alle zorgen bij u weg. Een schilder zorgt ervoor dat u de perfecte schilderlaag op uw muren krijgt.

We zullen u hieronder een perfecte prijsindicatie geven van verschillende soorten technieken met de prijs per m2.

SchilderstechniekGemiddelde prijs per vierkante meter
Binnenschilder per uur€ 30 tot € 35
Spuitwerk muren per m2€ 7 tot aan € 12
Sauswerk muren per m2€ 10 tot aan € 14
Muur laten schilderen binnen: 10 m2€ 150 tot aan € 200
Muren laten schilderen binnen: 20 m2€ 300 tot aan € 500
Muren laten schilderen binnen: 50 m2€ 750 tot aan € 1.000
Buitenschilder per uur€ 30 tot € 40
Muur laten schilderen buiten: 10 m2€ 200 tot aan € 300
Muren schilderen buiten: 20 m2€ 400 tot aan € 650
Muur laten schilderen buiten: 50 m2€ 900 tot aan € 1.200

Muur verven zonder strepen

Velen schrikken terug om zelf muren te sauzen. De meerderheid van de doe-het-zelvers is vooral bang dat ze het niet mooi zullen verven en dat er strepen zichtbaar zullen blijven na het schilderen.

Hieronder krijgt u informatie over hoe u de kans op strepen kan verlagen.

Muren verven zonder streken die je in de eerste plaats door goed materiaal te gebruiken. Kies voor een aangepaste verfroller.

Voor goed schilderwerk en muren verven zonder strepen, dompel je de roller langzaam tot de helft in de verf.

Rol je verfroller vervolgens enkele keren over het geribbelde vlak van je verfbak. Doe dit tot de verf egaal verspreid is over je verfroller.

De randen en hoeken van je muur of muren verf je eerst met een kwast, pas daarna verf je met je verfroller.

Zorg ervoor dat er voldoende verf op je roller zit, en plaats je roller voorzichtig op de muur. Een muur verven zonder strepen doe je door niet té hard op je verfrol te drukken.

Om een muur te verven zonder strepen doe je dit bij voorkeur van boven naar onder.

Een andere manier om een muur streeploos te spuiten is door het spuiten van latex.

Dit spuiten kan met een airless spuitmachine of een machine met een compressor.

Deze machine spuiten de muurverf tegen op de wand waardoor je geen strepen krijgt. Een goede latex spuiter kan de wanden heel mooi egaal en streeploos verven.

Betonnen muur verven

Als je een betonnen muur gaat verven, moet je uiteraard met dit materiaal rekening houden om een goed resultaat te bekomen.

Een betonnen muur verven komt meer voor dan je denkt. Beton en cellenbeton zijn immers een veel gebruikt materiaal bij het bouwen.

Beton is erg poreus, en daar moet je uiteraard rekening mee houden bij een betonnen muur verven.

Hoe groter de poreusheid van het te verven oppervlak, hoe meer de verflaag door het beton wordt geabsorbeerd.

Een betonnen muur verven doe je door het gebruik van een aangepaste primer, of grondlaag.

Die moet de poriën verzadigen, zodat je de eigenlijke verflaag gemakkelijk kunt aanbrengen.

Eens de ondergrond volledig verzadigd, schilder je een betonnen muur zoals eerder uitgelegd.

Welke soort verf?

Er zijn veel keuzemogelijkheden als we het gaan hebben over de verf die op de muren of plafonds worden aangebracht.

Latex muur en plafondverf is een van de meest gebruikte verfsoort. Een schilder weet exact welke soort en merk verf het beste is voor u muur.

We zullen u een prijsindicatie geven van verschillende soorten verf die gebruikt worden bij het laten schilderen van een muur.

VerfsoortGemiddelde prijs per liter
Latex verf voor binnen€ 4 – € 8
Latex verf voor buiten€ 10 – € 17
Voorstrijkmiddel€ 5 – € 7
Grondverf ( houtwerk )€ 18 – € 30
Beits en lakken€ 20 – € 50
Acrylverf€ 25 – € 40

Als u kiest om zelf muurverf te gaan inkopen kies dan wel voor een goed merk zoals, Sigma, Flexa of Sikkens. In de meeste gevallen ( tenzij uw muren erg verontreinigd zijn ) Zal de latexverf in een keer dekken.

Mocht dit niet het geval wezen dan kunt u de muren nogmaals schilderen.

Duurdere verf geeft u ten alle tijden een betere kwaliteit dan goedkopere soorten latexverf.

Tips om muren te schilderen

Goed begonnen is half gewonnen, en dat is ook het geval bij het verven van een muur, in om het even welk materiaal. In tips om muren te schilderen staat aangepast materiaal, en een goede voorbereiding centraal.

Zorg dus in ieder geval dat u het juiste gereedschap in huis heeft alvorens u met de klus begint.

Om goed werk af te leveren, hou je zeker rekening met onderstaande tips om muren te schilderen:

 • Zo bereken je de nodige hoeveelheid verf: bereken de totale oppervlakte van de te verven muur in m2. Een liter verf dekt gemiddeld tussen de 7 en 9 m2.
 • Afdekken en afplakken: dek alles in de kamer af met plasticfolie, en plak de plinten en de plaatsen af die je niet wilt schilderen.
 • Beschermen en afplakken: bescherm je meubelen.
 • Schoonmaken: vooraleer met verven te starten, moet je eerst de te schilderen muur grondig schoonmaken. Eventueel ontvetten met een speciaal schoonmaak product, bijvoorbeeld ammonia.
 • Breng geschikte primer aan: breng nu eerst een geschikte primer aan. Dat vergemakkelijkt het aanbrengen van de eigenlijke verflaag.
 • Verf grondig roeren: voor je met het verven van je muur begint, roer je de verf grondig door mekaar. Als het tot een egale substantie gekomen is kunt u aan de slag.
 • Verf eerst: de rand(en) en eventuele hoeken met een kwast.
 • Breng voldoende lagen aan: om de muur goed dekkend te verven moet u er zeker van zijn dat er voldoende lagen geschilderd zijn. Soms is 1 laag voldoende en soms zijn er wel 4 lagen nodig.

Doelstelling van muren verven

Door de muur te voorzien van een laag verf beschermt u de muren en met kleur(en) kunt u er bijvoorbeeld een accentmuur van maken.

Verf kan aangebracht worden met de kwast, vachtroller of kan airless gespoten worden.

Uiteraard is bij de laatste manier het afplakken van hetgeen niet gespoten hoeft te worden, een voorbereidingshandeling die niet onderschat moet worden.

Het mooiste resultaat is natuurlijk met een spuit, deze vernevelt de verf op de wanden en laat bijna geen structuur achter op de wanden en plafonds.

Wij willen wij u wel vriendelijk wijzen op het feit dat als u zelf van plan bent de muren te spuiten, dat ervaring wel gewenst is.

Ook de buitenmuren kunnen uiteraard geschilderd worden. Daar wordt een verf voor gebruikt die geschikt is voor de verschillende weersomstandigheden.

Een buitenmuur schilderen kan enkel gedaan worden wanneer het buiten droog is, vaak wordt dan ook de zomer en soms de lente gekozen als de seizoenen wanneer er buiten geschilderd wordt.

Latex-spuitwerk

Streeploos muren schilderen

Hoewel het een klus is die veel mensen zelf doen, komen de meesten mensen van een koude kermis thuis.

Het gaat vaak namelijk om grote oppervlakken en hierdoor zijn zelfs de kleinste foutjes zichtbaar.

Mochten uw muren gaatjes en scheuren vertonen dan is het uiteraard belangrijk dat u voor een strak resultaat de muur eerst goed repareert.

Voor strijken is overigens een manier om ervoor te zorgen dat uw muren minder zuigen, dus heeft u waarschijnlijk maar één laag nodig voor een strak resultaat.

Wat ook een goede tip is op erg grote oppervlakken is om de muur onder te verdelen in vlakken.

Dan kiest u ervoor om vlak voor vlak de muren te schilderen. Op die manier weet u zeker dat u niks dubbel doet en dat de dekking dus overal gelijk is.

Het voorkomt ook dat de lagen ongelijk opdrogen terwijl u er al voor de 2e keer overheen gaat. Als u echt een strak eindresultaat wilt hebben dan is latexverf laten spuiten op de muren en de plafonds de uitkomst!

Licht op de wanden

Een andere bijkomstigheid die het lastig maakt, is het werken met licht (of een gebrek hieraan). Iets wat in eerste instantie goed lijkt, is eenmaal opgedroogd soms niet in orde.

Daarom moeten veel mensen hun muren meerdere keren schilderen. Met een professional van de Schilder-Gigant bent u ervan verzekerd dat wij uw muren snel, vakkundig en strak schilderen.

Elke ruimte in huis verven

In principe is elke muur in uw woning te verven. Dat klinkt misschien raar, zeker als u aan de badkamer denkt.

Maar ook de muren van de badkamer zijn goed te verven. Er is daar wel een speciale tegelverf voor nodig maar in principe zijn de tegels op uw badkamerwand elke kleur naar keuzen te maken.

Ook het verven van de muur achter het fornuis vergt wat extra aandacht. Omdat er veel verfspetters tegen de achterwand in zo een keuken aankomen is het belangrijk dat de verf schoongemaakt kan worden.

Er is speciale lak te koop die de verf beschermd. Deze lak maakt het mogelijk de achterwand achter het fornuis afgenomen kan worden met een vochtige doek en dat er zelfs licht geschrobd kan worden.

Een andere optie is de lakverf die speciaal voor dit doel gemaakt is, dit is wel erg prijzig.

Met de vachtroller uw muren rollen

Muren verven met een vachtroller kan mooi worden alleen is hier veel voorwerk voor nodig zoals, de rol op pluis vorming controleren, onregelmatigheden en gaatjes vullen, afplakken en een wand of plafond kunt u beter (in verband met de dekking) 2 maal rollen, dit voorkomt schrale plekken.

Vergeet trouwens nooit voor te strijken, dit is om de zuiging van de wanden te vertragen en te zorgen dat de verf goed aan de wanden en plafonds hecht.

Een andere uitdaging wanneer muren geverfd moeten worden is het verven achter een radiator.

We krijgen veel vragen over hoe dit gemakkelijk gedaan kan worden. Het antwoord is dat dit eigenlijk niet goed kan als de radiatoren nog tegen de muur bevestigd zijn.

Als er achter de radiator geverfd moet worden moet de radiator eigenlijk gewoon losgekoppeld en verwijderd worden.

Denkt u erover om uw muren te verven? En heeft u geen tijd, zin of ervaring?

Dan bent u hiervoor bij ons helemaal aan het juiste adres. Onze schilders kunnen dit efficiënt, voordelig en snel voor u doen.

Zo hoeft u er zelf weinig tijd in te steken en kunt u zich met andere dingen bezighouden.

Met een spons de muur tamponneren

Als u een leuk effect aan de geverfde muur wilt geven is het een idee om met een spons een muur te verven.

Eigenlijk is dit geen verven maar tamponneren. Meestal wordt er eerst een basis laag op de muur geschilderd om vervolgens met de spons de effecten aan te brengen.

muur schilderen met spons

Het resultaat kan er dan als volgt uitzien 

Afhankelijk van hoe regelmatig en dik u tamponneert met een spons kan het effect helemaal zelf bepaald worden.

In principe kunt u dus het patroon op de muren verven die u het mooist vindt.

Muur verven kosten per m2

Wij hebben het al eerder gehad over onze gunstige inkoop van muurverf.

Telt u daarbij de snelheid op waarmee onze schilders te werk gaan en u kunt tegen concurrerende lage tarieven wij kunnen dus goedkoop uw muren verven.

Voor meer informatie over de kosten kunt u altijd online gratis een schilder offerte aanvragen.

Wij zullen u dan snel informeren. Omdat wij een groot schildersbedrijf zijn hebben wij al een groot aantal jaren een sterk inkoopbeleid bewerkstellig in verband met onze grote afname.

Dit prijsvoordeel is uiteraard in uw voordeel, verder zijn alle onze schilders gediplomeerd en beschikken allen over jarenlange ervaring.

Wij gebruiken de beste materialen en gebruiken rolsteigers en dergelijke als wij grote oppervlaktes moeten schilderen.

U kunt ook verder over onze site surfen voor meer informatie en inspiratie. Wij hopen u snel als nieuwe klant te mogen verwelkomen.

Wat zijn de exacte kosten?

De kosten om muren te laten schilderen zijn geheel afhankelijk van de grote van het oppervlakte. Hoe meer m2 hoe minder u betaalt.

Een schilder kan bij een groter oppervlakte verven veel meer vaart maken dan bij kleine stukjes.

Omdat hij meer vaart kan maken kan hij dus ook meer verdienen en de m2 prijzen lager houden voor u. Overleg dit altijd met de huisschilder zodat u niet te veel betaalt.

De gemiddelde kosten van een muur verven liggen tussen de 7 euro per m2 en de 14 euro per m2.

Wilt u een exacte prijs weten voor het opnieuw laten verven van uw muren dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen zodat u precies weet waar u aan toe bent en niet achteraf nog eens voor verrassingen komt te staan.

Vragen & Antwoorden

Hoe muren verven?

Muren verven is niet zo makkelijk als het lijkt! Vaak creëert men banen en strepen door het rollen. Leest u hier exact hoe je muren moet verven of vraag is vrijblijvend een prijs aan om dit te laten doen door een binnenschilder.

Wat kost muren laten verven per m2?

binnen en buiten schilderwerk

De gemiddelde prijs per m2 om muren te laten schilderen kan erg variëren. Lees hier waarom en wat de echte prijzen van muren laten schilderen is

Hoe muren verven zonder strepen?

Strepen en banen in muren is iets wat je natuurlijk niet wilt. Door een goede primer te gebruiken zal het zuigingsvermogen veel gelijkmatiger wezen. Lees hier alles om je muren zo egaal mogelijk te verven.

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!