Bouwvocht in je nieuwbouwhuis
De oplevering van je nieuwe huis komt steeds dichterbij. Een belangrijke mijlpaal waar je vast al weken naar uit kijkt! Enthousiast wil je ook gelijk de wand- en plafondafwerking plannen. Een laagje strakke stuc en klaar ben je. Toch?
Helaas werkt dit niet zo en heb je nog even geduld nodig voordat je kunt beginnen met stucen. Het is namelijk onverstandig om meteen stucwerk aan te brengen vlak nadat je nieuwbouwhuis klaar is.
Nieuwbouwhuizen zijn vlak na de oplevering nog te vochtig en moeten eerst goed drogen. Deze droogperiode duurt vaak tot wel twee jaar. Wist u bijvoorbeeld dat er in een nieuwbouwhuis maar liefst 80 liter vocht kan zitten na de oplevering?
Hoe dit precies zit en hoe lang je moet wachten tot je die stuclaag kunt laten aanbrengen, lees je in dit blogartikel.
Daarnaast bespreken we ook de droogtijd van het stucwerk zelf na het aanbrengen, voordat je verder kunt met schilderen of behangen.
Waarom moet ik eerst wachten met stucwerk nieuwbouw?
Het is belangrijk om te wachten met het stucen van je nieuwbouwwoning omdat deze bij oplevering nog te vochtig is. Dit noem je bouwvocht. Het bouwvocht moet volledig kunnen verdampen voordat je begint met stucen. Anders loop je het risico dat er scheuren ontstaan. Een beetje geduld komt dus goed van pas als je waarde hecht aan een duurzame afwerking van je wanden en plafonds.
Waarom? Scheuren in stucwerk ontstaan doordat de ondergrond nog niet stabiel genoeg is en dat de wanden vaak nog wat bewegen. De muren krimpen en zetten uit, wat de droging in de weg zit. Hierdoor breekt het stuc en scheurt het. Vooral bij grote scheuren in stucwerk met structuur moeten er vaak kostbare reparaties worden uitgevoerd. En hier zit je vast niet op te wachten! Door het proces de tijd te geven en je huis pas te laten stucen als het bouwvocht volledig is verdampt, verlaag je het risico op deze scheuren.
Hoe kun je de scheuren voorkomen?
Stukadoors kunnen dit probleem naast dat ze de tijd nemen voor het drogen van stucwerk soms ook voorkomen door slimme voorzorgsmaatregelen te nemen. Zoals het gebruik van wapeningsgaas. Dit versterkt de ondergrond en vermindert de kans op scheuren. Kies ook voor geschikt stucwerk, zoals strak stucwerk in plaats van stuc met een structuur. Hierop kun je de scheuren namelijk makkelijker herstellen.
Hoe lang is de droogtijd van stucwerk bij nieuwbouw?
De droogtijd van stucwerk bij nieuwbouw is afhankelijk van de dikte van het stucwerk en de omgevingsomstandigheden. Hoewel elke muur nog enigszins kan blijven werken (krimpen en uitzetten), hoef je niet jaren te wachten voordat je verder kunt met andere afwerkingen. Met de juiste voorbereiding en materialen kom je al een eind.
Kan ik de droogtijd versnellen?
Ja, je kunt de droogtijd stucwerk versnellen door middel van goede ventilatie en bouwdrogers te gebruiken. Dit helpt het vocht sneller te laten verdampen, waardoor je eerder kunt beginnen met stucen en ook met verdere afwerkingen zoals schilderen of behangen. Volg hierbij altijd de aanbevelingen van een ervaren stucadoor voor het beste resultaat.
Droogtijd van het stucwerk na aanbrengen
Nadat het stucwerk is aangebracht, moet je ook rekening houden met de droogtijd van de stuclaag voordat je kunt beginnen met schilderen of behangen. Over het algemeen duurt het uitharden en drogen van stucwerk ongeveer 1 tot 2 weken.
Dit is afhankelijk van de dikte van de aangebrachte laag. Bij nieuwbouwwoningen raden we aan om een dunne laag (dunpleister) aan te brengen, omdat de ondergrond vaak al egaal is. Bovendien zorgt dit voor een strakke uitstraling. Een dunne laag stucwerk droogt sneller en verkleint het risico op scheuren.
Wat als je niet lang genoeg wacht met drogen?
Als je niet lang genoeg wacht met de droogtijd van het stucwerk en al begint met verven terwijl het nog niet volledig droog is, kunnen er verschillende problemen ontstaan die je waarschijnlijk liever vermijdt:
- Blaren en blazen
Verf kan blazen of blaren vormen als het wordt aangebracht op nog vochtig of te nat stucwerk. Dit gebeurt doordat het vocht uit het stucwerk probeert te verdampen, maar niet door de verflaag heen kan.
- Slechte hechting
De verf hecht mogelijk niet goed aan het vochtige oppervlak. Dit kan leiden tot afbladderende verf en ongelijkmatigheden.
- Kleurveranderingen
Vocht in het stucwerk kan de kleur van de verf ook negatief beïnvloeden. Waardoor vlekken of verkleuringen ontstaan.
- Vocht of schimmel
Vocht dat ‘gevangen’ zit tussen het stucwerk en de verflaag kan leiden tot schimmelvorming.
- Scheurvorming
Als het stucwerk verder uitdroogt en krimpt nadat je al geverfd hebt, kunnen er scheuren ontstaan in zowel het stucwerk als de verflaag. Dit zorgt voor een slordige afwerking en reparaties zijn vaak kostbaar.
- De droogtijd van de verf duurt ook langer
De verf zelf zal langer nodig hebben om te drogen op een vochtige ondergrond, waardoor de kans op beschadigingen tijdens het drogen ook weer groter wordt.
Het is dus belangrijk om geduldig te zijn, en ervoor te zorgen dat zowel het nieuwbouwhuis zelf als het stucwerk volledig droog zijn, voordat je verder gaat met de afwerking van je wand of plafond.
Hulp nodig of advies op maat over de droogtijd van uw stucwerk nieuwbouw? Via Schilder-Gigant vind je erkende stukadoors die je deskundig kunnen adviseren en ondersteunen bij je project.