Sinds 1986

Wat te doen bij scheuren in stucwerk bij nieuwbouw ?

Stel je bent net in je droomhuis gaan wonen, maar na een tijdje zie je hier en daar wat scheuren in het stucwerk verschijnen. Hoewel huiseigenaren van nieuwbouwwoningen hier vaak in eerste instantie erg van balen, is dit zeker niet direct een reden tot paniek! Sterker nog, het komt veel voor bij nieuwbouw stucen. Deze scheuren stucwerk nieuwbouw ontstaan vaak als gevolg van het natuurlijke krimpen en uitzetten van het stucwerk. Dit gebeurt vooral in de eerste jaren na de bouw. Kleine scheurtjes zijn dus meestal normaal en kunnen ontstaan om verschillende redenen. Bijvoorbeeld als gevolg van temperatuurverschillen, of door een lichte inzakking voor de onderliggende fundering.

In dit blogartikel lees je meer over de mogelijke oorzaken, hoe je scheurtjes zelf kunt voorkomen en wat de stukadoors van Schilder-Gigant kunnen doen om dit probleem op te lossen.

Hoe ontstaan scheuren in stucwerk?

Veel huiseigenaren vragen zich af: hoe ontstaat een scheur in muur dan precies bij nieuwbouw? Deze scheurtjes ontstaan vooral door het droogproces van het stucwerk zelf. Wanneer het stucwerk wordt aangebracht, zit er nog veel water in dat geleidelijk verdampt. Deze droging zorgt ervoor dat het stucwerk krimpt, wat interne spanningen veroorzaakt en zo kleine scheurtjes kan laten ontstaan.

Een andere boosdoener voor deze krimpscheuren kan liggen in lichte bewegingen van de fundering van de woning. Zelfs kleine verschuivingen onder het stucwerk kunnen het stucwerk belasten en scheurvorming veroorzaken. Ook temperatuurschommelingen spelen vaak een rol: snelle opwarming van de woning kan leiden tot verschillen in uitzetting en krimp van materialen inclusief het stucwerk.

Bij nieuwbouwwoningen zie je deze scheuren vaak omdat het stucwerk is aangebracht op nog niet volledig uitgeharde ondergronden zoals vers beton of gipsplaten. Die ondergronden kunnen nog wat bewegen terwijl ze uitharden, waardoor de kans op scheurtjes groter wordt. Zelfs omgevingsfactoren zoals droge lucht kunnen bijdragen aan scheurvorming.

Kortom, krimpscheuren zijn meestal dus normaal bij nieuwe woningen. Dit vooral door het natuurlijke droogproces van het stucwerk en alle omstandigheden rondom de bouw. Gelukkig zijn deze scheuren vaak oppervlakkig. Hierdoor kunnen ze vrij eenvoudig worden gerepareerd door onze stukadoors.

Hierbij is het gladde stucwerk te zien. Bij nieuwbouw is het mogelijk dat er scheuren in dit stucwerk komen. Hoe dan verder?

Wanneer een stukadoorsbedrijf inschakelen?

Het is verstandig om professionele hulp in te schakelen van een stukadoorsbedrijf als je scheuren in het stucwerk ziet die groter worden. Of als er echt sprake is van grote beschadigingen in het stucwerk. Kleine scheurtjes kunnen vaak eenvoudig gerepareerd worden. Dit kun je zelfs zelf doen met opvulmiddel dat verkrijgbaar is bij de bouwmarkt. Bij grotere scheuren of wanneer je niet zeker bent over de oorzaak, is het raadzaam om een ervaren stukadoor ernaar te laten kijken. Zij hebben kennis van stucwerk en ook de expertise om de situatie te beoordelen en je te adviseren over de juiste aanpak.

Is het bouwbedrijf verantwoordelijk voor de schade?

Om te bepalen wie verantwoordelijk is, is het eerst belangrijk onderscheid te maken tussen normale scheurvorming en grote scheuren in het stucwerk. Kleine scheurtjes die ontstaan door het natuurlijke droogproces van het stucwerk komen vaak voor. Deze kunnen ook in de meeste gevallen gemakkelijk worden gerepareerd. De krimpscheurtjes zijn meestal oppervlakkig en komen vaak voor in de eerste maanden na oplevering.

Zijn er grote scheuren ontstaan die meer dan een halve meter lang zijn? Of begint het stucwerk af te brokkelen relatief korte periode na oplevering, kan dit wijzen op ergere problemen. In zulke gevallen is het verstandig om direct contact op te nemen met de aannemer die verantwoordelijk was voor het stucwerk.

De aannemer van het bouwbedrijf waarmee je hebt samengewerkt is in principe namelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van het stucwerk. Zijn de grote scheuren of het afbrokkelen een gevolg zijn van onvakkundig materiaalgebruik? Of is er sprake van fouten tijdens het aanbrengen? Dan zijn zij ook verantwoordelijk om deze gebreken te herstellen.

Het is aan te raden om in dit geval een inspectie te laten uitvoeren door de aannemer. Zij kunnen de oorzaak achterhalen én bepalen of de reparatie onder hun verantwoordelijkheid valt.

Tip: zorg er altijd voor dat alle communicatie schriftelijk wordt vastgelegd.  Overweeg ook zeker om advies in te winnen bij een bouwtechnisch expert of jurist. Zeker als er discussie ontstaat over wie verantwoordelijk is voor de reparatiekosten.

Scheuren in stucwerk nieuwbouw voorkomen

Om scheuren in het stucwerk van een nieuwbouwwoning zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er verschillende tips die je in gedachten kunt houden. Allereerst is het van groot belang om ervoor te zorgen dat de ondergrond goed voorbereid is voordat het stucwerk wordt aangebracht. Dit betekent dat de muren of gipsplaten voldoende tijd moeten krijgen om volledig te drogen en uit te harden.

Daarnaast is het gebruik van bewapeningsgaas bij het stuken sterk aan te raden. Dit gaas helpt om spanningen op te vangen die kunnen ontstaan door krimp tijdens het drogen van het stucwerk. Zo kan scheurvorming worden verminderd.

Goede ventilatie en een goede temperatuurregulatie in de woning zijn ook belangrijk. Snelle temperatuurschommelingen kunnen namelijk leiden tot verschillen in uitzetting en krimp van materialen. Hierdoor ligt scheurvorming op de loer. Zorg dus altijd voor een stabiel binnenklimaat.

Verder is het ook erg belangrijk dat het stucwerk professioneel wordt aangebracht door een team erkende vakmensen. Dit verkleint de kans op fouten en zorgt ervoor dat het resultaat lang meegaat. Tot slot moet de fundering van de woning stabiel zijn. Zelfs subtiele bewegingen en verzakkingen in de constructie onder het stucwerk kunnen namelijk leiden tot scheuren.

Hoe pakken we scheuren in stucwerk nieuwbouw aan bij Schilder-Gigant?

Bij Schilder-Gigant hebben we een snelle en doeltreffende aanpak als we stucwerk repareren. Onze ervaren stukadoors beginnen altijd eerst met een inspectie van het stucwerk om te zien wat er precies aan de hand is. Hierbij kijken we naar de ondergrond, en de oorzaak en het formaat van de scheuren.

Voor glad en vlak stucwerk met kleine scheurtjes is de reparatie vaak eenvoudig. We kunnen dit meestal simpelweg herstellen met een hoogwaardig vulmiddel, waardoor het stucwerk snel weer strak en egaal wordt.

Bij stucwerk met een grovere korrelstructuur, is het vaak net even wat lastiger. Omdat de scheuren in de structuur meer opvallen, moeten we zorgvuldiger te werk gaan. We vullen de scheuren eerst op met een vulmiddel en werken vervolgens de structuur bij, zodat alles weer netjes eruit ziet en de reparatie niet zichtbaar is.

Heb je ook last van scheuren stucwerk nieuwbouw? Neem contact met ons op voor meer informatie of voor een inspectie. Wij kunnen vakkundig het stucwerk herstellen en helpen je graag aan een passende oplossing!

Schilder-Gigant
Schilder-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!